node/32579

Καύσιμα: Καινούργια σήμανση σε αντλίες και αυτοκίνητα

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94, θα πρέπει να ισχύσουν οι νέες ονομασίες για τα καύσιμα στις αντλίες και τα στόμια των καινούργιων αυτοκινήτων. Στόχος, η ευρωπαϊκή εναρμόνιση.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η σήμανση στις αντλίες καυσίμου θα αλλάξει, αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής εναρμόνισης. Κάποια χρώματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν και άλλα θα παραμείνουν ως έχουν: Πράσινο για την αμόλυβδη, κίτρινο για το ντίζελ. Οι συνηθισμένοι όροι «super» ή «diesel» θα επιβιώσουν επίσης.

Αυτό που αλλάζει είναι το επίσημο όνομα των καυσίμων, αυτό που εμφανίζεται σε μια ετικέτα κολλημένη στην αντλία. Για τις βενζίνες, λογικά, το όνομα αποτελείται από ένα «E» με αριθμό που αντιστοιχεί στο μέγιστο ποσοστό αιθανόλης. Έτσι, η κλασική αμόλυβδη με αριθμό οκτανίου 95 και 98 θα  ονομάζεται Ε5, η αμόλυβδη 95 Ε10 θα είναι η Ε10 και η βενζίνη σούπερ Ε85, με το χαρακτηριστικό σήμα να εμφανίζεται σε ένα κύκλο. 

Αντίθετα, για το ντίζελ θα υπάρχει το γράμμα «Β». Το κλασικό ντίζελ θα ονομάζεται B7, το πιο οικολογικό με 10% αιθανόλη θα ονομάζεται Β10 -άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ XTL θα σημαίνεται το συνθετικό πετρέλαιο. Η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα τετράγωνο. 

Στα άλλα καύσιμα, η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα ρόμβο: LPG για το υγραέριο, CNG για το πεπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και H2 για το υδρογόνο.

νέα σήμανση καυσίμων

Ο στόχος είναι να υπάρξει μια ενιαία σήμανση στην Ευρώπη, η οποία θα διευκολύνει όσους περνούν τα εθνικά σύνορα. Και η ίδια σήμανση, ακόμα καλύτερα, θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται στην τάπα του ρεζερβουάρ. Κάτι ιδιαίτερα βολικό τόσο για τον πρατηριούχο όσο και για τον οδηγό.

Η γενίκευση αυτής της σήμανσης πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/94. 

node/38467

Περιορισμό της λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ.

Τρεις ημέρες την εβδομάδα ζητά να λειτουργούν τα πρατήρια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 | Χρήστος Παπαχριστόπουλος Επικοινωνία

Περιορισμό της λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ.

Τον περιορισμό της λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων σε τρεις ημέρες την εβδομάδα ζητάει με νέα της παρέμβαση σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.). Η  Ομοσπονδία ζητά παράλληλα να ενταχθεί ο κλάδος στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η ζήτηση καυσίμων έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 60% τον τελευταίο καιρό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Π.Ο.Π.Ε.Κ. αναφέρει τα εξής:
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), ενημερώνει ότι εν μέσω της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να ληφθούν τα απαραίτητα και δίκαια μέτρα για τις επιχειρήσεις μας:

1) την ένταξη των πρατηρίων στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, δηλ. αποζημίωση (μισθός) των εργαζομένων, επίδομα ενοικίου των πρατηρίων, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών κλπ, καθώς τα πρατήρια καταγράφουν αποδεδειγμένα με βάση το σύστημα εισροών εκροών πτώση τζίρου άνω του 60% και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, θα αδυνατούν πλέον οικονομικά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους,

2) την λειτουργία των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με περιορισμένο ημερήσιο ωράριο και

3) την αναστολή λειτουργίας των πλυντηρίων αυτοκινήτων για την προστασία των εργαζομένων στα πρατήρια από τη διάδοση του κορονοϊού.»

node/38427

Τι γίνεται αν γεμίσεις το ντεπόζιτο με 5 διαφορετικά είδη καυσίμου; [video]

Το Garage 54 από τη Ρωσία, δίνει την απάντηση χρησιμοποιώντας ένα Lada ως πειραματόζωο.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Τι γίνεται αν γεμίσεις το ντεπόζιτο με 5 διαφορετικά είδη καυσίμου; [video]

Το ρωσικό κανάλι Garage 54 στο YouTube έκανε ακόμα ένα περίεργο πείραμα χρησιμοποιώντας το δικό τους κατάμαυρο Lada - γέμισαν το ντεπόζιτο με ένα κοκτέιλ καυσίμων ώστε να δουν αν αυτό θα είχε κάποια επίδραση στη λειτουργία του μοτέρ.

Οι Ρώσοι λοιπόν πήγαν σε ένα πρατήριο και έβαλαν 5 λίτρα από 5 διαφορετικά είδη καυσίμου στο Lada. Τα 4 από αυτά ήταν διαφορετικοί τύποι βενζίνης (92, 95 και 100 οκτανίων), όμως μέσα στο μείγμα μπήκαν και 5 λίτρα από πετρέλαιο (diesel)!

Κανονικά, η βενζίνη ανεξαρτήτως τύπου δεν προκαλεί πρόβλημα στον κινητήρα, όμως η μίξη της με πετρέλαιο είναι προφανώς κάτι που δεν συνιστά καμία εταιρεία (ακόμα και η Lada). Σας αφήνουμε λοιπόν να δείτε το βίντεο για να διαπιστώσετε αν το αθάνατο μοτέρ του ρωσικού μοντέλου άντεξε μια ακόμα κακοποίηση.

[Πηγή: Garage 54]