Καύσιμα: Καινούργια σήμανση σε αντλίες και αυτοκίνητα

Καύσιμα: Καινούργια σήμανση σε αντλίες και αυτοκίνητα

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94, θα πρέπει να ισχύσουν οι νέες ονομασίες για τα καύσιμα στις αντλίες και τα στόμια των καινούργιων αυτοκινήτων. Στόχος, η ευρωπαϊκή εναρμόνιση.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η σήμανση στις αντλίες καυσίμου θα αλλάξει, αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής εναρμόνισης. Κάποια χρώματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν και άλλα θα παραμείνουν ως έχουν: Πράσινο για την αμόλυβδη, κίτρινο για το ντίζελ. Οι συνηθισμένοι όροι «super» ή «diesel» θα επιβιώσουν επίσης.

Αυτό που αλλάζει είναι το επίσημο όνομα των καυσίμων, αυτό που εμφανίζεται σε μια ετικέτα κολλημένη στην αντλία. Για τις βενζίνες, λογικά, το όνομα αποτελείται από ένα «E» με αριθμό που αντιστοιχεί στο μέγιστο ποσοστό αιθανόλης. Έτσι, η κλασική αμόλυβδη με αριθμό οκτανίου 95 και 98 θα  ονομάζεται Ε5, η αμόλυβδη 95 Ε10 θα είναι η Ε10 και η βενζίνη σούπερ Ε85, με το χαρακτηριστικό σήμα να εμφανίζεται σε ένα κύκλο. 

Αντίθετα, για το ντίζελ θα υπάρχει το γράμμα «Β». Το κλασικό ντίζελ θα ονομάζεται B7, το πιο οικολογικό με 10% αιθανόλη θα ονομάζεται Β10 -άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ XTL θα σημαίνεται το συνθετικό πετρέλαιο. Η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα τετράγωνο. 

Στα άλλα καύσιμα, η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα ρόμβο: LPG για το υγραέριο, CNG για το πεπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και H2 για το υδρογόνο.

νέα σήμανση καυσίμων

Ο στόχος είναι να υπάρξει μια ενιαία σήμανση στην Ευρώπη, η οποία θα διευκολύνει όσους περνούν τα εθνικά σύνορα. Και η ίδια σήμανση, ακόμα καλύτερα, θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται στην τάπα του ρεζερβουάρ. Κάτι ιδιαίτερα βολικό τόσο για τον πρατηριούχο όσο και για τον οδηγό.

Η γενίκευση αυτής της σήμανσης πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/94. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube