Καναδάς: Τέλος τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

Καναδάς: Τέλος τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

Ο Καναδάς ανακοίνωσε το δικό του σχέδιο για την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων - Επιδοτήσεις και «κόκκινο» στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Υπάρχουν πολλές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα απαγορευτούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η καταληκτική χρονολογία συνήθως είναι 2050, 2040 ή ακόμα και 2030. Στις ΗΠΑ, πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση των οχημάτων αυτών έως το 2035 και το 2030, αντίστοιχα. 

Ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στο... κλάμπ των χωρών που απαγόρευσαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με το Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών, η καναδική κυβέρνηση θα επιβάλει σταδιακά την απαγόρευση. Αυτό σημαίνει ότι έως το 2026 περισσότερο από το 20% των επιβατικών αυτοκινήτων που πωλούνται στη χώρα θα είναι ηλεκτρικά. Μέχρι το 2030 αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο 60% για να φτάσει στο 100% το 2035.

Το ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνει αρκετούς τομείς που θα πρέπει να επιταχύνουν τα σχέδια απαλλαγής από τις εκπομπές CO2, και ο τομέας των μεταφορών είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του σχεδίου. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές σε 40% έως 45% έως το 2030 σε σχέση με το 2005 και μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί. 

Το σχέδιο αναγνωρίζει επίσης ότι ο τομέας των μεταφορών θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων και γι' αυτό τα μεσαία και βαρέα οχήματα θα έχουν ένα πιο επιεικές χρονοδιάγραμμα. Μόνο το 35% αυτών των οχημάτων θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2035 και το 100% μέχρι το 2040.

Το καναδικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη διάθεση ποσού $1,36 δισ. για την επέκταση των κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με το τρέχον ομοσπονδιακό πρόγραμμα, οι Καναδοί μπορούν να λάβουν έως και $4.010 ως επιδότηση για αγορά EV, plug-in hybrid και αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, ανάλογα με την τιμή του αυτοκινήτου που θα επιλέξουν. Ορισμένες επαρχίες, όπως η Βρετανική Κολομβία και η Νέα Σκωτία, προσφέρουν επίσης τα δικά τους κίνητρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube