Καμένη και σκουριασμένη Ferrari 500 Mondial. Και; Πουλήθηκε για €1,72 εκατ.!

Καμένη και σκουριασμένη Ferrari 500 Mondial. Και; Πουλήθηκε για €1,72 εκατ.!

Έστω και ρημαδιό, τα αυτοκίνητα που είναι πιο περιζήτητα από τους συλλέκτες εξακολουθούν να αξίζουν μια περιουσία. Η ιστορία αυτής της Ferrari 500 Mondial του 1954 το επιβεβαιώνει.

Ferrari 500 Mondial

Τα πιο διάσημα και περιζήτητα αυτοκίνητα τις περισσότερες φορές κρύβονται σε μυστικά γκαράζ με ελεγχόμενη θερμοκρασία και δεν βγαίνουν ποτέ στον δρόμο. 

Με την αγωνία να τα διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τον κίνδυνο ατυχήματος αλλά και από τη φθορά, οι ιδιοκτήτες τους συχνά προτιμούν να τα κρατούν ακίνητα, βλέποντάς τα παράλληλα να αυξάνουν την αξία τους με τα χρόνια. 

Αλλά όταν πρόκειται για πολύ παλιά συλλεκτικά αυτοκίνητα, τα μοντέλα με την υψηλότερη αξιολόγηση τελικά δεν φοβούνται τις ιδιοτροπίες και της κακές συγκυρίες της ζωής.

Πλήρως αποκατεστημένη, αυτή η Ferrari 500 Mondial μπορεί να πιάσει τιμή ακόμα και πάνω από €5 εκατ.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μερικά από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα όλων των εποχών να βιώνουν ατυχήματα. Η Ferrari 250 Breadvan, για παράδειγμα, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Le Mans Classic 2022. Ή το 2009, μια Ferrari 250 Testa Rossa έσκασε πάνω στα προστατευτικά λάστιχα στη Laguna Seca.

Αλλά αυτά τα ατυχήματα απέχουν πολύ από το να υπογράψουν τον θάνατο αυτών των σπάνιων κομματιών. Μπορεί λοιπόν να μιλάμε για τόσο ακριβά αυτοκίνητα, μερικές φορές αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά από την άλλη στηρίζονται σε ένα πλαίσιο με αρκετά απλή τεχνολογία, κι έτσι είναι πάντα δυνατή η επισκευή τους. 

Να γιατί η Ferrari 500 Mondial του 1954 μαζί με ακόμη 19 Ferrari που βγήκε στο σφυρί αυτό το Σαββατοκύριακο από τον οίκο RM Sotheby's στο πλαίσιο της Monterey car Week, πουλήθηκε έναντι $1,875 εκατ. ή 1,72 εκ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τις καλύτερες προβλέψεις! 

Παρότι εντελώς κατεστραμμένη και εγκαταλελειμμένη, με λυγισμένο σασί, χωρίς κινητήρα και τροχούς και διάφορα ακόμη κομμάτια που λείπουν, αμάξωμα σκισμένο, καμένο και σκουριασμένο, ξεπέρασε την αρχική πρόβλεψη που κινείτο περί τα $1,2 εκατ.

Προφανώς κι έχουμε να κάνουμε με ένα σπάνιο και συνάμα ιστορικό αυτοκίνητο. Η Ferrari 500 Mondial Spider Serie 1, με αμάξωμα από τον PininFarina, κατασκευάστηκε μόνο σε 13 κομμάτια. 

Το αυτοκίνητο που πουλήθηκε στο Monterey έτρεξε σε αγώνες πρώτης κατηγορίας και μεγάλου κύρους, όπως το Targa Florio ή το Mille Miglia. Αυτά πριν συνεχίσει την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι νέοι ιδιοκτήτες του αντικατέστησαν τον αρχικό 4κύλινδρο κινητήρα με έναν V8. 

Ferrari 500 Mondial
Το αυτοκίνητο έτρεξε το 1954 με τον πρώην οδηγό της Scuderia Ferrari, Franco Cortese, διάσημο για την οδήγηση της πρώτης Ferrari που κατασκευάστηκε για την πρώτη αμιγή νίκη της φίρμας. Στην αγωνιστική καριέρα της περιλαμβάνονται οι εμφανίσεις στο Mille Miglia, στο Targa Florio και στο Grand Prix της Imola.

Στις ΗΠΑ υπέστη σοβαρές ζημιές πριν καεί και στη συνέχεια παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση μέχρι σήμερα. Εξοπλισμένο με το αυθεντικό κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά φορώντας 4κύλινδρο μοτέρ διαφορετικό από το αρχικό των 160 ίππων, αυτή η Ferrari 500 Mondial Spider Serie 1 με αριθμό πλαισίου 0406 MD αγοράστηκε αναμφίβολα από κάποιον που ελπίζει να το μεταπωλήσει σε υψηλότερη τιμή ύστερα από την πλήρη αποκατάστασή του. 

Για να πάρετε μια τάξη μεγέθους, το 2019, μια 500 Mondial Spider Serie 1 σε άριστη κατάσταση πουλήθηκε για 3,72 εκατομμύρια ευρώ από τον οίκο RM Sotheby's στην Ιταλία. Μένει βέβαια να δούμε πόσο θα κοστίσει μια τέτοια αποκατάσταση, χωρίς να ξεχνάμε ότι ιδανικά θα χρειαστεί να βρεθεί ένας κινητήρας πανομοιότυπος με τον αρχικό και πολλά ακόμη αυθεντικά ανταλλακτικά.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube