Kama-1: Ρωσικό, αυτόνομο μίνι EV [video]

Kama-1: Ρωσικό, αυτόνομο μίνι EV [video]

Ο κορυφαίος Ρώσος κατασκευαστής φορτηγών, η Kamaz PTC συνεργάστηκε με το Πολυτεχνείο Μέγας Πέτρος της Αγίας Πετρούπολης (SPbPU) για την εξέλιξη ενός μίνι EV με προηγμένες αυτόνομες λειτουργίες οδήγησης.

Kama-1

Μέσω ενός διετούς πρότζεκτ ως μέρος ενός εθνικού προγράμματος για να προικιστεί η πρώην σοβιετική επικράτεια με υψηλές δεξιότητες σε νέες τεχνολογίες, το Kama-1 θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το πρώτο ρωσικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής.

Παρά τα προηγμένα χαρακτηριστικά του και ένα πολύ πιο γενναιόδωρο πακέτο, το ρωσικό μίνι με την εμφάνιση μικρού crossover έχει σχεδόν τις διαστάσεις ενός Peugeot iOn: 3,4 x 1,7 x 1,6 m. Και λέμε σχεδόν, διότι η διαφορά τους είναι αισθητή στο πλάτος με το Kama-1 να είναι 3+ πόντους φαρδύτερο. Το Kama-1 όμως κάθεται σχετικά ψηλά από το έδαφος, στα 16 εκατοστά, ύψος απαραίτητο για να αντιμετωπίσει τους πολύ κακούς ρωσικούς δρόμους.

Με ηλεκτρομοτέρ ισχύος 80 kW (109 PS) και μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής πυκνότητας 33 kWh, το ρωσικό μίνι μπορεί να διανύσει μέχρι και 250 km με μία φόρτιση. Η διαδικασία αυτής της τελευταίας διαρκεί έξι ώρες στη νορμάλ διαμόρφωση (δεν ανακοινώνεται η ισχύς του ενσωματωμένου φορτιστή) ή 20’ για να ανέβει από το 20% στο 80% σε ένα τερματικό ταχείας φόρτισης. Όσον αφορά τις επιδόσεις, το Kama-1 χρειάζεται, κατά πώς λέει η Kamaz PTC, 6,7” για το σπριντ των 0-100 και έχει ανώτατη ταχύτητα 150 km/h.

Kama-1

Με δυνατότητα φιλοξενίας έως και τεσσάρων ενηλίκων στην καμπίνα του, το Kama-1 διατίθεται ως ένα 3θυρο μικροαυτοκίνητο. Κάτι που το καθιστά ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες που εξειδικεύονται στο car sharing. 

Προς χάριν αυτού του προσανατολισμού, το αυτοκίνητο συντίθεται από ανεξάρτητα τμήματα αμαξώματος, όπως τα διακοσμητικά στα φτερά, τα μαρσπιέ και οι προφυλακτήρες, που αντικαθίστανται εύκολα και γρήγορα. Κάτι που δεν έκανε όμως το Kama-1 φτωχό ή κακοσχεδιασμένο, καθώς είναι εξοπλισμένο με δυναμικά φλας και φώτα LED εμπρός και πίσω. Το ύψος του παρμπρίζ μάλιστα προσφέρει ελαφρώς πανοραμική θέα. Η Kamaz αναφέρει επίσης ότι έχει εργαστεί εντατικά στο εσωτερικό για να διευκολύνει την πρόσβαση στην καμπίνα, βελτιώνοντας ομοίως τους χώρους και τη άνεση. 

Kama-1

Η συνεργασία με το SPbPU κατέστησε δυνατόν το Kama-1 να ενσωματώσει προηγμένες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3. Όπως ένα Tesla, αλλά και άλλα νέα EV, έτσι και το μικρό ρωσικό crossover μπορεί να κινηθεί αυτόματα στην κίνηση ενός κομβόι ή να ακολουθεί τη λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο. Με τον οδηγό φυσικά να παραμένει σε ετοιμότητα για να επέμβει αν χρειαστεί να παρέμβει.

Στο κέντρο του τιμονιού, μια ψηφιακή οθόνη αφής 9 ιντσών και οθόνη αφής υποστηρίζει τις περισσότερες από τις λειτουργίες ενός κλασικού ταμπλό και τη διαχείριση πολλών στοιχείων του εξοπλισμού εξοπλισμών, όπως το σύστημα πολυμέσων, τις αυτόνομες λειτουργίες πλοήγησης, τον κλιματισμό κ.λπ.

Kama-1

Το πρότζεκτ που γέννησε το Kama-1 συνδύασε τη δημιουργία ενός ψηφιακού δίδυμου, εξελίσσοντας ένα μικρού μεγέθους EV με αυτόνομες συσκευές οδήγησης. Με την καίρια συμμετοχή του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, η πραγματοποίηση αυτού του ψηφιακού δίδυμου κατέστησε δυνατή την εκτέλεση εικονικών δοκιμών και τη όσο το δυνατόν καλύτερη διαμόρφωση του αυτοκινήτου. Αυτό περιελάμβανε και την αξιολόγηση της εξέλιξης του Kama-1 κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής του, με βάση τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τις ενσωματωμένες τεχνολογίες.

Το Kama-1 παρουσιάστηκε στη Μόσχα στις 10 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της εθνικής έκθεσης VUZPROMEXPO-2020, και έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να κυκλοφορήσει στους δρόμους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube