Ηλιακό σκάφος με πλατφόρμα MEB της Volkswagen [video]

Ηλιακό σκάφος με πλατφόρμα MEB της Volkswagen [video]

Η Silent-Yachts απευθύνθηκε στη Volkswagen για να γεννηθεί αυτό το ηλιακό ηλεκτρικό σκάφος υψηλής απόδοσης, του οποίου ο (ανά)σχεδιασμός ανατέθηκε στην Cupra.

Solar electric Silent 55 yacht designed by Cupra

Η Silent-Yachts, που ιδρύθηκε στην Αυστρία, διαθέτει ναυπηγεία στην Ιταλία, στην Κίνα και στην Ταϊλάνδη όπου απασχολεί 400 εργαζομένους, έχει ήδη παραδώσει από το 2009 δώδεκα ηλεκτρικά και ηλιακά καταμαράν, μήκους 13 έως 24 μέτρων.

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος κατασκευής, ο Michael Köhler συνιδρυτής και CEO της Silent-Yachts, απευθύνθηκε στη Volkswagen το 2019. Ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος είχε μόλις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενδο-επενδυτικότητας που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας II, κατάλαβε γρήγορα το ενδιαφέρον να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το αίτημα.

Solar electric Silent 55 yacht

Η σπονδυλωτή πλατφόρμα MEB της Volkswagen, στην οποία βασίζονται όλο και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα από τις διάφορες μάρκες του ομίλου, θα χρησιμοποιηθεί λοιπόν και στο Silent-Yacht 50. Και αυτό, με στόχο την βραχυπρόθεσμη κατασκευή περίπου πενήντα σκαφών κατ’ έτος.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι πελάτες, τα μελλοντικά ηλιακά σκάφη, εξοπλισμένα με μια γεννήτρια ντίζελ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα μεταφέρουν έως και έξι μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες ανά ζεύγη, με ισχύ μονάδας 50, 150 ή 300 kW.

Η ενσωμάτωση στοιχείων της πλατφόρμας MEB σε σκάφη απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένου λειτουργικού λογισμικού. Ένας ρόλος που ανατίθεται συνήθως στους θυγατρικούς συνεργάτες της Volkswagen.

Solar electric Silent 55 yacht

Έτσι, προκαταρκτικά, ο σπορ βραχίονας της SEAT, η Cupra είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των μελλοντικών ηλιακών σκαφών της Silent-Yacht. Οπότε μένει να δούμε, την έκταση της συμβολής της Cupra στον ανασχεδιασμό του Silent 55. Εάν μάλιστα διατηρηθεί ο αρχικός χαρακτήρας του σκάφους, το τελικό αποτέλεσμα σαφώς και θα δώσει στην αυστριακή εταιρεία κάμποσα χρόνια προπορεία.

Για να πάρετε δε μια ιδέα σχετικά με τα σκάφη που φτιάχνει η Silent-Yacht, δείτε το video…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube