Η Toyota πουλά μετοχές €4,3 δισ. της Denso για χάρη των EV

Η Toyota πουλά μετοχές €4,3 δισ. της Denso για χάρη των EV

Η εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων είναι ακριβή υπόθεση. Η Toyota και δύο θυγατρικές της προσπαθούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να αντισταθμίσουν το κόστος.

Toyota

Η Toyota και δύο από τις θυγατρικές της επιδιώκουν να βρουν ζεστό χρήμα κι ως εκ τούτου, πρόκειται να πουλήσουν μετοχές του προμηθευτή ανταλλακτικών Denso. Συνολικής αξίας περίπου 700 δισεκατομμύρια γιεν (€4,3 δισεκατομμύρια σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες).

Ακόμα κι έτσι, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος μετόχος της εταιρείας.

Δύσκολη υπόθεση η ηλεκτροκίνηση. Η Volkswagen απολύει κόσμο για να εξοικονομήσει κεφάλαια, η Toyota πουλάει μετοχές

Συνολικά, η πώληση θα αφορά περίπου το 10% της Denso και το ήμισυ θα προέλθει από την Toyota. Το υπόλοιπο θα προκύψει από τις θυγατρικές της, την Toyota Industries -η οποία κατασκευάζει περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα- και την Aisin, περισσότερο γνωστή για τα εξαιρετικά της κιβώτια ταχυτήτων.

Toyota

Ταυτόχρονα, η Denso σχεδιάζει να επαναγοράσει ορισμένες από τις μετοχές που θα πουληθούν για να αποτρέψει την πτώση της τιμής της μετοχής της σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, όλη αυτή η φημολογία έχει ήδη επηρεάσει την τιμή της μετοχής, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 4,9%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Nέo πρωτότυπο της Toyota στοχεύει ευθέως το Tesla Model S

Από τον Σεπτέμβριο, η Toyota κατέχει μερίδιο 24,2% της Denso. Κατά συνέπεια, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της πώλησης που θα αφορά το 5% των μετοχών, η Toyota θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Toyota

Καθώς αυτές οι ενέργειες δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, η Toyota δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει το σκεπτικό πίσω από την όλη ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Άνθρακες ο θησαυρός με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης της Toyota

Ωστόσο, καθώς ο ιαπωνικός κολοσσός αυξάνει την παραγωγή και την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων, χρειάζεται επιπλέον κεφαλαία για να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του. Ειδικά από τη στιγμή που διέρρευσε ότι η πολυαναμενόμενη τεχνολογία των μπαταριών στερεάς κατάστασης δεν θα αλλάξει το παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης από τη μία μέρα στην άλλη.

Toyota

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εργάζεται για να αναπτύξει νέα gigapress στα εργοστάσιά της και να παρουσιάσει EV υψηλής αυτονομίας ώστε να είναι ακόλουθη με όσα υποσχεθεί στο παρελθόν περί αυτονομιών που θα ξεπερνούν τα 1.000 km. 

Ταυτόχρονα, δεν σταματά την προσπάθεια εξέλιξης υβριδικών κι υδρογονοκίνητων οχημάτων, που επίσης απορροφούν σημαντικά κεφάλαια.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube