Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει νέα, πρωτοποριακή πίστα

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει νέα, πρωτοποριακή πίστα

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να κατασκευάσει μία πίστα που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Qiddiya Speed Park

Στην Qiddiya, στην Σαουδική Αραβία (λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Riyadh) αναμένεται να κατασκευαστεί η πίστα που σύμφωνα με τους ανθρώπους της θα αλλάξει τα δεδομένα όσων είχαμε δει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Υπόσχονται δε πως η πίστα θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θα ωθήσουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στα άκρα του με την χάραξη της νέας πίστας. Η αρχή γίνεται κιόλας από την πρώτη στροφή, όπου και η πίστα γίνεται ανηφορική. Για την ακρίβεια φτάνει σε ύψος τα 108 μέτρα, όσα δηλαδή μια 20όροφη πολυκατοικία! Η στροφή ονομάζεται «The Blade», είναι ανοιχτή και πολύ γρήγορη και αναμένεται να «σκαρφαλώνει» πάνω από έναν χώρο συναυλιών.

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει με την νέα της πίστα να αλλάξει τα δεδομένα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Qiddiya Circuit

Η μεγάλη ευθεία θα εκτείνεται δίπλα από ένα τρενάκι rollercoaster και η χάραξη συνδυάζει μόνιμα κομμάτια με τμήματα δρόμου. Αυτός ο συνδυασμός circuit πόλης και παραδοσιακής πίστας, μοιάζει ικανός να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος πίστες του κόσμου. Η σχεδίαση της διαδρομής έχει γίνει από τον θρυλικό σχεδιαστή αγωνιστικών διαδρομών της F1, Hermann Tilke, με τον Αυστριακό πρώην πιλότο της Formula 1, να βοηθά και αυτός στην σχεδίαση της πίστας.

Ο τελευταίος μάλιστα, οδηγεί ένα μονοθέσιο στην υπερσύγχρονη αυτή πίστα, στο πλαίσιο του βίντεο της παρουσίασης. Είναι φανερό πως οι ιθύνοντες της πίστας θέλουν να συνδυάσουν την πίστα με τους παρακείμενους χώρους ψυχαγωγίας της νεοσύστατης πόλης. Άλλωστε αυτό μου μετράει στον σύγχρονο μηχανοκίνητο (και όχι μόνο) αθλητισμό, είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας στους θεατές.

 

 

Όπως άλλωστε είδαμε, το πείραμα αυτό εφαρμόστηκε με θετικό πρόσημο στους αγώνες του Las Vegas και του Miami. Oι συμβατικές κερκίδες θα αντικατασταθούν από υπερυψωμένες πλατφόρμες, ώστε οι θεατές να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην πίστα, απολαμβάνοντας στο μέγιστο την αγωνιστική δράση και το θέαμα που θα προσφέρουν οι κορυφαίοι πιλότοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η πίστα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, στόχος όμως των ανθρώπων της είναι να φιλοξενήσει αγώνες των κορυφαίων πρωταθλημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Formula 1, από τη σεζόν 2027.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qiddiya Investment Company, Abdullah Aldawood προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το πρότζεκτ: «Η πίστα θα φέρει την πόλη της Qiddiya ένα βήμα πιο κοντά στο επίκεντρο του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η πίστα θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα αγωνιστικά event του κόσμου που απευθύνονται σε μεγάλο κοινό. Με θέα τα βουνά Tuwaiq της πόλης, η αγωνιστική διαδρομή θα περιβάλλεται από αξιοθέατα, ψυχαγωγία, εκδηλώσεις, παρέχοντας στο κοινό μία καθηλωτική εμπειρία που ξεπερνάει τους αγώνες».

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube