Η Apple θέλει τα παγκόσμια δικαιώματα της Formula 1

Η Apple θέλει τα παγκόσμια δικαιώματα της Formula 1

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την Apple να ενδιαφέρεται ζεστά για την απόκτηση των παγκόσμιων τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Formula 1.

F1 TV & Apple TV

Έτοιμη να ταράξει τα νερά στο χώρο της Formula 1 φαίνεται πως είναι η Apple, καθώς ενδιαφέρεται για τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα της βασίλισσάς του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το περιοδικό BusinessF1 προχωρά σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Η αμερικανική εταιρεία Apple μοιάζει να επιθυμεί να λάβει τα αποκλειστικά δικαιώματα της F1. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο σε φιλολογικό επίπεδο, με τα πρώτα ποσά να έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι. Και η αλήθεια είναι ότι τα ποσά αυτά ζαλίζουν.

Για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της F1, η Apple ετοιμάζεται να προσφέρει στη Liberty Media 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο

Formula 1

Συγκεκριμένα, η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προσφέρει στη Liberty Media το ετήσιο ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων! Το ποσό αυτό μάλιστα είναι αρκετά μεγαλύτερο, ίσως και διπλάσιο, σε σύγκριση με τα χρήματα που έλαβε η F1 την περασμένη σεζόν, από τις συμφωνίες της για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ωστόσο, με δεδομένο πως υπάρχουν σε ισχύ συμβόλαια που τρέχουν, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν άμεσα τα σχέδια της Apple.

Για αυτόν ακριβώς το λόγω, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας επιθυμεί μία κατά το δοκούν «κλιμακούμενη» συμφωνία. Ξεκινώντας από το 25% των δικαιωμάτων το 2025, για να φτάσουν στο 100% το 2029, τότε δηλαδή που ολοκληρώνονται τα εν ισχύ τηλεοπτικά συμβόλαια. Για να συμβεί όμως αυτό, η Apple φαίνεται πως ζητά επταετή συμφωνία, με καθορισμένη εκ των προτέρων τιμή.

Το σίγουρο είναι πως η Apple, έχει μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα γύρω από τον κόσμο της F1. Tην σεζόν 2022, υπολογίζεται ότι περίπου 1,54 δισεκατομμύρια διαφορετικοί θεατές παρακολούθησαν έστω και Γκραν-Πρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η άνοδος που παρατηρήθηκε στην αμερικανική αγορά ήταν μεγάλη, ισοδυναμώντας με ποσοστό 36%.

Έτσι λοιπόν, αφουγκραζόμενη αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με τις προχωρημένες συζητήσεις για την ένταξη της κοινοπραξίας Andretti Autosport και Cadillac στην F1 επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το αυξημένο ενδιαφέρον (ενδεχομένως και επενδυτικό) των Αμερικανών για την F1.

Andretti Cadillac Formula 1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Στα σκαριά η είσοδος της Andretti στη Formula 1;

Η ιδέα αυτή μοιάζει να είναι μέρος του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Apple αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα σπουδαίων αθλητικών γεγονότων. Η πρώτη απόπειρα έγινε με την απόκτηση των δικαιωμάτων του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου MLS για τα επόμενα δέκα χρόνια, έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Τα αποτελέσματα για την εταιρεία ήταν άκρως ενθαρρυντικά, με τις συνδρομές στην πλατφόρμα Apple TV να αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο.

Πέραν της F1, η Apple εποφθαλμία και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τόσο της Premier League όσο και του NBA. Το σίγουρο είναι πως αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Apple τη Liberty Media θα μιλάμε για μία συμφωνία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube