Zoox: Πλήρως αυτόνομο και ηλεκτρικό ταξί για τις πόλεις του μέλλοντος [video]

Zoox: Πλήρως αυτόνομο και ηλεκτρικό ταξί για τις πόλεις του μέλλοντος [video]

Το πρωτότυπο της Zoox μπορεί να κινείται για 16 ώρες χωρίς φόρτιση.

Η αμερικανική εταιρεία Zoox, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Amazon, παρουσίασε ένα πρωτότυπο αυτόνομου ταξί για μετακινήσεις εντός αστικού κύκλου.

Το Zoox έχει συμμετρική σιλουέτα ενός όγκου, τετραγωνισμένα LED φώτα, τέσσερις τροχούς στα άκρα του αμαξώματος, αισθητήρες LIDAR και κάμερες στην οροφή, καθώς και συρόμενες πόρτες από γυαλί.

Στο εσωτερικό βρίσκουμε τέσσερις θέσεις με τους επιβάτες να κάθονται αντικριστά, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για οδηγό. Οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σε ζώνες ασφαλείας, ποτηροθήκες, θύρες φόρτισης για smartphone, και τέσσερις οθόνες που παρουσιάζουν πληροφορίες για τη διαδρομή.

Zoox interior

Παρά τις μικρές του διαστάσεις (μήκος 3.627 mm), το Zoox ζυγίζει 2.450 kg, λόγω της τεράστιας μπαταρίας του που έχει χωρητικότητα 133 kWh. Χάρη σε αυτήν, το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να κινείται για 16 ώρες χωρίς στάσεις για φόρτιση, εξυπηρετώντας κόσμο σαν αυτόνομο ταξί. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 120 m/h ενώ ο συνδυασμός από κάμερες και αισθητήρες με περιμετρική όραση, το καθιστούν ιδιαίτερα ασφαλές.

Στόχος της Zoox είναι το όχημα της να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς των μεγάλων πόλεων, με μίσθωση και όχι με αγορά. Οι δοκιμές του έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά όχι σε δημόσιους δρόμους καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ακόμα για πλήρως αυτόνομα οχήματα χωρίς τιμόνι και χωρίς οδηγό που να επιβλέπει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube