Hyundai MobED, μια ευέλικτη πλατφόρμα κινητικότητας [video]

Hyundai MobED, μια ευέλικτη πλατφόρμα κινητικότητας [video]

Η Mobile Eccentric Droid ή MobED σχεδιάστηκε για εφαρμογές που απαιτούν σταθερότητα και ευελιξία, χάρη στο ρυθμιζόμενο μεταξόνιο και στις ευέλικτες γωνίες του συστήματος διεύθυνσης.

Ο κορεατικός όμιλος αποκάλυψε το Mobile Eccentric Droid, αλλιώς Hyundai MobED, μια ολοκαίνουργια και πρωτοποριακή πλατφόρμα για μικρές μετακινήσεις που χρησιμοποιεί υψηλές τεχνολογίες ρομποτικής.

Το MobED με την πρωτοποριακή σχεδίαση συντίθεται από ένα επίπεδο, ορθογώνιο αμάξωμα με τέσσερις μεγάλους τροχούς, ανεξάρτητη ανάρτηση που επιτρέπει τη βέλτιστη στάση του αμαξώματος και σταθερή κίνηση ακόμα και σε κεκλιμένους και ανώμαλους δρόμους. Αυτή η ανάρτηση επιτρέπει στην πλατφόρμα να κινείται σε πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα ρυθμίζοντας ελεύθερα το μεταξόνιο και τις γωνίες διεύθυνσης.

«Εξελίξαμε την πλατφόρμα MobED για να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς των υπαρχόντων ρομπότ για υπηρεσίες εσωτερικών χώρων, ενώ μεγιστοποιούμε τη χρηστικότητά της στις πόλεις βελτιώνοντας δραστικά τη συνολική κινητικότητά της», δήλωσε ο Dong Jin Hyun, επικεφαλής του Hyundai Motor Group Robotics Lab. «Κοιτάζουμε επίσης στο μέλλον για να αξιολογήσουμε πώς οι πιθανοί χρήστες του MobED θα επεκτείνουν περαιτέρω τις ανάγκες και τη χρήση τους γι’ αυτόν τον τύπο τεχνολογίας».

Hyundai MobED

Εξοπλισμένο με καινοτόμες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης της προηγμένης κίνησης «Eccentric Wheel» και συστημάτων high-tech για τη διεύθυνση, την πέδηση και τον έλεγχο του ύψους, το Hyundai MobED προσαρμόζεται και επιτυγχάνει τη βέλτιστη στάση του αμαξώματος σε διάφορες επιφάνειες δρόμου και περιβάλλοντα. Οι τρεις κινητήρες που είναι τοποθετημένοι σε κάθε τροχό παρέχουν ισχύ και υψηλή κατευθυντικότητα στους τροχούς, ενώ ελέγχουν επίσης τη συνολική στάση του αμαξώματος.

Η έξυπνη σχεδιαστική διάταξη κάθε τροχού που διαθέτει ατομικό σύστημα ελέγχου ισχύος και διεύθυνσης επιτρέπει την περιστροφή στη θέση του και την κατευθυντική κίνηση προς πάσα κατεύθυνση, λειτουργία που επιτρέπει την εξαιρετικά αποτελεσματική κινητικότητα ακόμη και σε στενό περιβάλλον. Ο έκκεντρος μηχανισμός του συστήματος ελέγχου για το αμάξωμα σταθεροποιεί επίσης τη στάση του, προσαρμόζοντας το ύψος κάθε τροχού ανάλογα με το περιβάλλον του εδάφους. Τα πνευματικά λάστιχα των 12 ιντσών του Hyundai MobED βοηθούν περαιτέρω στην απορρόφηση των ανωμαλιών και των κραδασμών.

Το MobED έχει μήκος 67 cm, πλάτος 60 και ύψος 33 cm, με το βάρος του να φτάνει τα 50 kg. Το μεταβλητό μεταξόνιό του επεκτείνεται μέχρι τα 65 cm για βέλτιστη σταθερότητα στην οδήγηση υψηλής ταχύτητας και μειώνεται μέχρι τα 45 cm για ελιγμούς χαμηλής ταχύτητας σε πιο περίπλοκα περιβάλλοντα.

Η μέγιστη ταχύτητά του Hyundai MobED είναι 30 km/h, επιτρέποντας περίπου τέσσερις ώρες αυτονομίας με μία μόνο φόρτιση από την μπαταρία με χωρητικότητα 2 kWh.

Hyundai MobED

Σχεδιασμένο για υψηλή ευελιξία και πολυχρηστικότητα, το Hyundai MobED μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εφαρμογές, ανάλογα με την τοποθετημένη συσκευή. Ο κορεατικός όμιλος θεωρεί ότι η δυνατότητα προσαρμογής των τροχών, το κόμπακτ μέγεθος αμαξώματος και οι δυνατότητες της πλατφόρμας για περιορισμένους κραδασμούς, θα την καταστήσουν μια βέλτιστη τεχνολογική λύση για εξοπλισμό παράδοσης, καθοδήγησης και κινηματογράφησης. Χάρη στην εξαιρετική ευελιξία της δε, η πλατφόρμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ρομπότ εξυπηρέτησης που μπορούν να λειτουργούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Το MobED μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως συσκευή κινητικότητας για ηλικιωμένους ή για άτομα με ειδικές ανάγκες όταν η πλατφόρμα μεγαλώσει επαρκώς ώστε να μεταφέρει ανθρώπους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καρότσι ή όχημα αναψυχής.

Η Hyundai θα παρουσιάσει το μελλοντικό της όραμα διά μέσου τη ρομποτικής στην Consumer Electronic Show 2022, στο Las Vegas, 5-8 Ιανουαρίου, όπου μέρος του αποτελεί το MobED.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube