«Χτυπήστε» τη Lotus Cortina του Jim Clark [+videos]

«Χτυπήστε» τη Lotus Cortina του Jim Clark [+videos]

Βγαίνει στο σφυρί το αγωνιστικό του μεγαλύτερου ίσως οδηγού όλων των εποχών.


Η εργοστασιακή Lotus Cortina, που αγωνίστηκε με τους πρωταθλητές Formula 1, Jim Clark και Graham Hill, στο τιμόνι της, θα δημοπρατηθεί στην εκδήλωση Autosport International Show, τον ερχόμενο Γενάρη.

Κατασκευασμένη το Μάρτη του 1966, η συγκεκριμένη Lotus Cortina είναι ένα από τα τρία εργοστασιακά αυτοκίνητα του Group 5 που προετοιμάστηκαν για το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού BSCC (British Saloon Car Championship) και δόθηκε στον Clark.

O θρυλικός Σκοτσέζος κέρδισε την κατηγορία του στον αγώνα του Oulton Park και στη συνέχεια το αυτοκίνητο παραχωρήθηκε στους Peter Arundell και Jacky Ickx για το υπόλοιπο της αγωνιστικής σεζόν. Αυτοί πήραν δεύτερες θέσεις στην κατηγορία στο Snetterton, το Goodwood και το Silverstone.

Το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας PHK 614D θα βγει στο σφυρί από τη Silverstone Auctions, στην εκδήλωση στο NEC του Birmingham, στις 12 Ιανουαρίου. Αναμένεται να πουληθεί κάπου ανάμεσα στα €200.000 και €225.000.

Ο ειδικός της Silverstone Auctions στα κλασικά αυτοκίνητα, Lionel Abbott, λέει: 

«Με δεδομένη την εξαιρετική της σπανιότητα και τη σύνδεσή της με παγκόσμιους πρωταθλητές, αυτή η εκπληκτική Lotus Cortina προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα από τα πιο σημαντικά αγωνιστικά αυτοκίνητα Τουρισμού της δεκαετίας του 1960».

Jim Clark Lotus Cortina

Η Cortina δημοπρατείται μετά από πλήρη αποκατάσταση, αλλά διατηρεί το γνήσιο αμάξωμα και τις βελτιώσεις της εποχής, περιλαμβανομένης της μετατροπής της τροφοδοσίας σε ψεκασμό της BRM, πριν ο John Whitmore πάρει την 4η θέση γενικής στον υποστηρικτικό αγώνα του Βρετανικού Grand Prix το 1966 στο Silverstone.

Αγωνίστηκε για τελευταία φορά την επόμενη χρονιά, με τον Graham Hill να παίρνει τη νίκη στην κατηγορία και τη 2η θέση της γενικής στον Αγώνα των Πρωταθλητών στο Brands Hatch και τον Arundell να προσθέτει στο παλμαρέ επιπλέον θέσεις βάθρου και νίκες κλάσης σε άλλους αγώνες του BSCC.

Μετά τη «συνταξιοδότηση», η Lotus Cortina έμεινε για χρόνια στη Ν. Αφρική, μέχρι που την αγόρασε ο Cedric Selzar, ο μηχανικός αγώνα του Jim Clark, και την επανέφερε στη Βρετανία.

Θα προσθέσουμε εδώ ότι ο Jim Clark, πέρα από τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Formula 1 και τη νίκη στο Indy 500 που πήρε, πριν σκοτωθεί άδικα το 1968, κέρδισε και το BSCC του 1964, παίρνοντας με Lotus Cortina τη νίκη στην Κατηγορία Β, σε ΟΛΟΥΣ τους αγώνες του θεσμού.

Το 1966 πήρε μέρος «δοκιμαστικά» και στο Ράλι RAC με ένα ίδιο αυτοκίνητο, κέρδισε ειδικές και ήταν στην 6η θέση της γενικής πριν εγκαταλείψει από έξοδο προς το τέλος του –τετραήμερου τότε– αγώνα.

Δείτε σε video ιστορικά πλάνα του Jim Clark με τη Lotus Cortina στον αγώνα BSCC του Crystal Palace το 1964, και στη συνέχεια μια συνέντευξή του στην Ελβετική Τηλεόραση την ίδια χρονιά, όπου διαφημίζει και το αυτοκίνητο για λογαριασμό της Lotus και της Ford. 

[Πηγές: Autosport, Silverstone Auctions]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube