Honda Z 600 Coupé 1971-1974 [video]

Honda Z 600 Coupé 1971-1974 [video]

Με πρωτότυπη σιλουέτα, το Honda Z ήθελε για τον εαυτό του να είναι ασυμμόρφωτο με τα αυτοκινητικά ήθη και κυρίως αντικονφορμιστικό μοντέλο μεταξύ των μίνι της εποχής. Μια όμορφη σπουδή… όχι ιδιαίτερα επεξεργασμένη, είναι η αλήθεια.

Στο μέσον της δεκαετίας του ’60, 15 χρόνια ύστερα από την ίδρυσή της, το 1948, η Honda είχε εξελιχτεί στο παγκόσμιο Νο 1 της μοτοσικλέτας και ντεμπουτάριζε μόλις στη Formula 1. Αλλά στην αγορά του αυτοκινήτου κατείχε περιθωριακή θέση.

Το πέρασμά της στους τέσσερις τροχούς είχε γίνει μόλις το 1963 με ένα μικρό επαγγελματικό όχημα που ακολουθήθηκε στη συνέχεια από ένα όμορφο ρόουντστερ. Το «σοβαρά» πράγματα για τη Honda ξεκίνησαν το 1966, χρονιά που λανσαρίστηκε το Ν 360. Ιδιαίτερα εμπνευσμένο από το Mini Austin -κυβική φόρμα, εμπρός κίνηση- αυτό το σχεδόν μικροαυτοκίνητο των τριών μέτρων πλημμύριζε ήδη την ιαπωνική αγορά, ταχέως υποστηριζόμενο από την έκδοση Ν 600 με μοτέρ σχεδόν 600 cc.

Honda N 360
Το N 360 έκανε το BMC Mini να φαίνεται… Γαργαντούας με το μικροσκοπικό μεταξόνιό του των 1,98 m. Το αερόψυκτο δικύλινδρο μοτέρ με ΕΕΚ και 31 άλογα του έδινε τελική 115 km/h και συνδυαζόταν με 4άρι χειροκίνητο σασμάν και αργότερα και με αυτόματο Hondamatic.

Ενθαρρυμένη από αυτήν την πορεία, η Honda εμφορείτο από νέες φιλοδοξίες για το μίνι της, ενώ υπολόγιζε σαφώς στην επικείμενη επένδυσή της στην Ευρώπη. Μια αδύνατη ή σχεδόν αποστολή την εποχή εκείνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Honda S800 Coupé 1967-1970 

Τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα τότε επεδείκνυαν κακά διαπιστευτήρια. Ήταν ακριβά, καθώς φορολογούνταν βαριά κατά την εισαγωγή τους, είχαν ανεπαρκές δίκτυο διανομής και ανταλλακτικά συχνά δυσεύρετα. Μπορώντας να στηριχτεί στην ισχυρή θέση της στον κόσμο της μοτοσικλέτας, η Honda θα ανταποκρινόταν καλά στην αποστολή αυτή ή, τέλος πάντων, λιγότερο κακά απ’ ό,τι οι Ιάπωνες ανταγωνιστές της.

Honda Z 600 Coupé 1971-1974
Μπορεί να μην είχε επιδόσεις-φωτιά, αλλά δεν του έλειπε ούτε η ζωντάνια ούτε η ισορροπημένη οδική συμπεριφορά –μακφέρσον εμπρός, άκαμπτος με φύλλα σούστας πίσω.

 

Σαφώς πιο νευρικό από το βρετανικό ομόλογό του, χάρη στην ενσωμάτωση μηχανολογίας υψηλών επιδόσεων, κληρονομιά από τις μοτοσικλέτες, το «Ν» θα ήταν επίσης ένα από τα πρώτα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα που θα σημείωναν μια σχετική επιτυχία στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα. 

Πιστή στις συνταγές που αυγάτιζαν την περιουσία της στον κόσμο των δύο τροχών, η Honda αποφάσισε να ενδώσει σε μια γκάμα πλήρη σε «μικρά φορμά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Honda Civic 1972-1979 [video]

Αναβαθμισμένο και πανάκριβο
Πάνω στη βάση του N 600, σασί και μοτέρ, το γραφείο σχεδιασμού της εταιρείας δημιούργησε μπόλικα πρότζεκτ. Αλλά η ιαπωνική φίρμα θα χρειαζόταν οσονούπω να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προσδοκίες της.

Honda Z 600 Coupé 1971-1974
Ισχυρό σημείο της προσωπικότητας του Z κατοικοέδρευε στο πίσω κρύσταλλο που έμοιαζε με οθόνη τηλεόρασης.


Λανσαρισμένη ταυτόχρονα, η σπουδή μιας αερόψυκτης μπερλίνας κατέληξε σε ένα δαπανηρό αδιέξοδο και, τελικά, απέμεινε μόνο ένα κουπέ να υποστηρίζεται από επαρκή προϋπολογισμό. Βαφτισμένο «Z», θα υιοθετούσε τις διαστάσεις του Ν, αλλά θα ξεχώριζε από την πραγματικά πρωτότυπη σιλουέτα του. Οι καμπύλες του συνοικούσαν με το τραβηγμένο προφίλ ενός GT, ενώ το πίσω πολύ κόμπακτ τμήμα ήταν ανασηκωμένο έντονα σε όλο το πλάτος του, με το πίσω κρύσταλλο να μοιάζει με οθόνη τηλεόρασης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Honda: 1948-2020, 72 χρόνια καινοτομίας

Διασκεδαστικό, περίεργο, ξεχωριστό, παράξενο… Χαρακτηριστικά που δεν πέρασαν απαρατήρητα κατά την άφιξη του αυτοκινήτου και στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1971… Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να προκαλέσει εμπορικό σεισμό… 

Honda Z 600 Coupé 1971-1974
Σπορ ατμόσφαιρα στο ταμπλό με τρία στρογγυλά καντράν και 3άκτινο τιμόνι με μεταλλικές ακτίνες. Προσέξτε το στροφόμετρο με την ένδειξη 10.000 rpm και το κόκκινο στις 8.000!


Το Honda Z απέπνεε την αύρα της εποχής… κιτς και με έντονο χρώμα. Και αν αλήθεια είναι ότι δεν σόκαρε το κοινό, δεν το σαγήνευσε κιόλας. Παρότι ζωντανό, ευχάριστο στην οδήγηση και όμορφα παρουσιασμένο, η φιγούρα του που έμοιαζε να έχει αποδράσει από ταινία κινουμένων σχεδίων το εμπόδιζε να εκληφθεί ως αξιόπιστη επιλογή από το ευρύ κοινό. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Honda NSX του 1990

Η υψηλή τιμή του που ξεπερνούσε τις 100 χιλιάδες δραχμές -με τα ίδια χρήματα έπαιρνες από την Ιμπορτέξ ένα Peugeot 204- θα ολοκλήρωνε την περιθωριοποίησή του και θα εξαφανιζόταν από τους καταλόγους τρία χρόνια αργότερα. 

Honda Z 600 Coupé 1971-1974
Στην ουσία του μικροαυτοκίνητο, το Honda Z ήθελε παρόλα αυτά να το αντιλαμβάνεσαι ως ένα σπορτίφ κουπέ, ειδικά με το πίσω, ιδιαίτερα κόμπακτ τμήμα του. 


Σήμερα ένα Honda Z 600 Coupé σε κατάσταση Concours στοιχίζει 20 χιλιάρικα, ενώ ένα σε εξαιρετική κατάσταση θα το βρεις στην αγορά 13.000 ευρώ.

Το Honda Z με μια ματιά
Κινητήρας Δικύλινδρος σε σειρά
Χωρητικότητα 598 cc
Ισχύς 45 PS
Τελική ταχύτητα 125 km/h
Παραγωγή 40.586 αυτοκίνητα (1971-1974)
Τιμή σήμερα Από 13 έως 20 χιλιάδες ευρώ (εξαιρετική έως Concours κατάσταση)

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube