H Citroën BX κλείνει τα 40! [videos]

H Citroën BX κλείνει τα 40! [videos]

Με στόχο να αντικαταστήσει τη GS, η Citroën ΒΧ εξέπληξε τους πάντες της με τις έντονες ακμές , τη δυναμική συμπεριφορά, την άνεση και την πρακτικότητά της, στοιχεία που απέφεραν πάνω από δύο εκατομμύρια πωλήσεις σε έντεκα χρόνια καριέρας.

Η Citroën BX ήταν το πρώτο μοντέλο της γαλλικής εταιρείας που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή και επίσης η πρώτη που δεν σχεδιάστηκε από το στιλιστικό ατελιέ του κατασκευαστή.

Ο Marcello Gandini, που δούλευε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για το ατελιέ του Bertone, έδωσε στη Citroën BX ένα στιλ πολύ προσωπικό. Το γωνιώδες προφίλ με τα απότομα κοψίματα των ακμών πόρρω απείχε από τις ρευστές γραμμές της προκατόχου της, Citroën GS. Διδαγμένη από τα μαθήματα του παρελθόντος, αυτή τη φορά οι Γάλλοι δεν έκαναν το λάθος με την πέμπτη πόρτα που δεν ήταν πέμπτη, όπως είχαν κάνει στην GS.

H Citroën BX ήταν εξαρχής υπόδειγμα πρακτικότητας, συστατικό απαραίτητο για εμπορική επιτυχία στην κατηγορία.

Δείτε τη διαδικασία σχεδιασμού της Citroën BX

Η Citroën BX, που διέθετε την πρακτικότητα και τις επιδόσεις μιας CX με τη φορολογική επιβάρυνση μιας GS, δεν απομακρύνθηκε από την ελαιοπνευματική τεχνολογία, σήμα κατατεθέν της φίρμας. Έτσι τα τέσσερα δισκόφρενα με την υδραυλική υποβοήθησή της διασφάλιζαν αποτελεσματικό φρενάρισμα, και ταυτόχρονα έδιναν στην BX απαράμιλλο κράτημα και άνεση στην κατηγορία.

Πλεονεκτήματα που ήταν σχεδόν κοινά είτε επρόκειτο για το ταπεινό μοντέλο 1.4 των 62-72 PS είτε για το 1.6 των 90 PS της BX 16RS. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αυτοκίνητο ευχάριστο στην οδήγηση και που έγερνε ελάχιστα στις στροφές, σπάνιο χαρακτηριστικό γι’ αυτήν την κατηγορία.

Citroën BX

Τα καλύτερα όμως ήρθαν το 1985, οπότε και λανσαρίστηκε η BX 19GT και η Sport που, με μοτέρ 1.905 cc, απέδιδαν 105 και 126 PS αντίστοιχα, δίνοντας στη Citroën BX επιδόσεις πρώτης γραμμής. Ειδικά η τελευταία ήταν ένα αυθεντικό σπορ αυτοκίνητο, με τελική που πλησίαζε τα 200, σίγουρο και ασφαλές, είτε ταξίδευε στην ευθεία είτε έστριβε γρήγορα στις στροφές.

Η πολυσυλλεκτικότητα της γκάμας, με πολλά μοτέρ βενζίνης και ντίζελ, εκδόσεις οικογενειακές, σπορ ή 4x4 και με πέντε πόρτες ή break, έκαναν τη Citroën BX να καταταχτεί ανάμεσα στις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της γαλλικής φίρμας με 2.337.016 πωλήσεις από το 1982 έως το 1993.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ λανσαρίσματος της Citroën BX

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube