GP Μονακό: Αντίστροφη μέτρηση για τον πιο εμβληματικό αγώνα της F1 [video]

GP Μονακό: Αντίστροφη μέτρηση για τον πιο εμβληματικό αγώνα της F1 [video]

Οι ιδιαιτερότητες του αγώνα είναι τέτοιες και τόσες που καθιστούν την όποια προσπάθεια για πρόβλεψη εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

Θεωρείται το πετράδι στο στέμμα της Formula 1, δεν έχει λείψει ποτέ από το καλαντάρι και βέβαια είναι σίγουρο ότι όσες αλλαγές και αν γίνουν, το Μονακό θα είναι εκεί να αποτελεί τον σημαντικότερο αγώνα του θεσμού.

Όχι τόσο από αγωνιστικής πλευράς (αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που μας έχει χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις), όσο από πλευράς κύρους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μια νίκη στο Πριγκιπάτο είναι το όνειρο κάθε οδηγού της F1 και πανηγυρίζεται το ίδιο έντονα με την κατάκτηση του τίτλου.
Για το λόγο αυτό και η νίκη στο Μονακό είναι μέρος του Triple Crown του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που συμπληρώνεται από νίκη στο Le Mans και στο Indy 500.

Η πίστα (διαδρομή πιο σωστά) στο Μονακό είναι η μικρότερη του πρωταθλήματος που φτένει μόλις τα 3,337  km με τον συνολικό αγώνα να ολοκληρώνεται σε 76 γύρους που σημαίνει συνολικά 253,6 km. Πρόκειται και για τον πιο «κοντό» αγώνα του πρωταθλήματος που όμως μόνον εύκολος δεν είναι.

Οι δρόμοι της πόλης είναι στενοί και οι οδηγοί καλούνται να διαχειριστούν πολλές διαφορετικές παραμέτρους σε κάθε γύρο. Πέρα από «κοντός», ο αγώνας στο Μονακό είναι και αργός, με αυτά που ευνοούνται να είναι τα μονοθέσια με καλή αεροδυναμική και όχι αυτά με υψηλές τελικές ταχύτητες.

vettel

Αυτός είναι και ο λόγος της περυσινής κυριαρχίας της Ferrari (ο Vettel κέρδισε για πρώτη φορά μετά το 2001), αλλά και ο λόγος που ο Toto Wolff και ο Lewis Hamilton δήλωναν μόλις προχθές ότι η Mercedes δεν είναι το φαβορί και ότι με βάση τις επιδόσεις στα αργά κομμάτια της Βαρκελώνης, η Red Bull είναι αυτή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει.
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που το Μονακό σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες (μια βροχή εκεί μπορεί να ανατρέψει τα πάντα) έκανε τη μεγάλη έκπληξη.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του αγώνα είναι πως το τριήμερο εδώ είναι τετραήμερο με μια ενδιάμεση διακοπή. Οι ελεύθερες δοκιμές ξεκινούν την Πέμπτη και την Παρασκευή υπάρχουν μόνον οι υποστηρικτικοί αγώνες. Η «πίστα» ανοίγει στη συνέχεια για να εξυπηρετήσει την πόλη και ξανακλείνει το Σάββατο όπου γίνεται το FP3 και οι κατατακτήρια διαδικασία.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η McLaren έχει τις περισσότερες νίκες (15), ενώ από τους οδηγούς αυτός που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ είναι ο Senna με 6 νίκες, ο οποίος πήρε το ρεκόρ από τον Graham Hill  που είχε πέντε.
Από τις πλέον εμβληματικές στιγμές του αγώνα θεωρούνται η οδήγηση του Senna το 1984 στο μπάκετ της Toleman αλλά και η νίκη του με τη McLaren to 1992, όπως και η νίκη του Lewis Hamilton το 2008.

Δείτε ένα βίντεο με τα καλύτερα στιγμιότυπα του περυσινού αγώνα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube