GP Μεγάλης Βρετανίας: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία [video]

GP Μεγάλης Βρετανίας: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία [video]

Μια από τις πιο ιστορικές πίστες του πρωταθλήματος, φιλοξενεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς αγώνες της χρονιάς.

Όταν έχεις μια πίστα που φιλοξενεί αγώνες F1 από το 1950, δεν μπορεί περά να σέβεσαι και να αντιμετωπίζεις με δέος τον τόπο.
Λίγες πίστες στον κόσμο συγκεντρώνουν τόση ιστορία όσο αυτή του Silverstοne, εκεί όπου οι Βρετανοί μπορούν να υπερηφανεύονται πως στις 13 Μαΐου του 1950 γεννήθηκε η Formula 1.
Μπορεί-όπως είναι φυσικό – η χάραξη της πίστας να έχει αλλάξει, μπορεί ενδιάμεσα όλα αυτά τα χρόνια να μπήκαν πίστες όπως το Aintree ή το Brands Hatch, όμως βαθιά στη συνείδηση των φίλων της F1, το Silverstone είναι αυτό που έχει δέσει το όνομά του με το σπορ.

Αν κάποιες πίστες είναι περισσότερο γνώριμες σε κάποιες ομάδες και μερικές άλλες όχι, δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτήν. Εδώ όλοι αισθάνονται λίγο-πολύ σαν στο σπίτι τους αφού Red Bull, Mercedes, Williams, McLaren, Haas, Force India έχουν την έδρα τους εκεί γύρω. Βέβαια αυτός που πραγματικά αισθάνεται ότι βρίσκεται στο σπίτι του είναι ο Lewis Hamilton, που θέλει όσο τίποτε άλλο να πανηγυρίσει μια νίκη την Κυριακή μπροστά στους συμπατριώτες τους και ταυτόχρονα να «ξεπλύνει» τα όσα έγιναν στον προηγούμενο αγώνα, εκεί που και οι δύο οδηγοί της Mercedes είδαν το τέλος του αγώνα από τις κερκίδες.
Όπως μάλιστα τόνισαν αμέσως μετά την Αυστρία τόσο o Wolff όσο και ο Lauda, η Mercedes δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη ή αστοχίες αν θέλει να μείνει ζωντανή στην κούρσα διεκδίκησης του τίτλου.

Με την πρόσφατη ιστορία να δείχνει υπεροχή της Mercedes, ουδείς πρέπει να υποτιμήσει τους «κόκκινους» που θα έρθουν στη Βρετανία και με αναβαθμίσεις στο μονοθέσιό τους, την ώρα που τόσο αυτοί όσοι και οι «ταύροι» απέδειξαν στην Αυστρία ότι είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Χώρια που στη Scuderia έχουν και αυτοί να ξορκίσουν την περυσινή τους ατυχία με τα κλαταρίσματα και στα δύο τους μονοθέσια στο τέλος του αγώνα.

Πιο πίσω θα δοθεί μάχη με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά την ώρα που η πλέον «πληγωμένη» ομάδα φαίνεται να είναι αυτή της McLaren που υπό το βάρος των απογοητευτικών αποτελεσμάτων θα πάει στο Silverstone χωρίς τον αγωνιστικό της διευθυντή Eric Boullier που παραιτήθηκε την Τετάρτη.
Σε ό,τι αφορά στον αγώνα αυτόν καθαυτόν, το Silverstone απαιτεί τον τέλειο συνδυασμό ανάμεσα στην υψηλή τελική ταχύτητα και την κάθετη δύναμη, έχοντας σημεία και καμπές πολύ γρήγορες που ευνοούν το προσπέρασμα κάτω από προϋποθέσεις. Η εξαιρετική ροή που έχει η πίστα με τις θρυλικές στροφές απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, την ώρα που αφού βρισκόμαστε στη Βρετανία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα καιρικές συνθήκες.
Οι 52 γύροι στην μήκους 5,891 km διαδρομή κρύβουν εκπλήξεις με τα στατιστικά να λένε ότι η Ferrari έχει τις περισσότερες νίκες (15) και τους Jim Clark και Alain Prost να μετρούν από 5 νίκες ο καθένας.

Πέρυσι οι Hamilton και Bottas είχαν πανηγυρίσει τις δύο πρώτες θέσεις με τον Raikkonen να ανεβαίνει τρίτος στο βάθρο, έχοντας προηγουμένως στον 49ο γύρο ένα σκασμένο λάστιχο που έγινε η αιτία να χάσει τη δεύτερη θέση από τον Bottas. Πιο άτυχος ήταν ο Vettel που και αυτός είχε λάστιχο στον 51ο γύρο με αποτέλεσμα να τερματίσει στην έβδομη θέση.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του περυσινού αγώνα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube