GP Μ. Βρετανίας: Επικός αγώνας, νίκη τίτλου για Ferrari και Vettel [video]

GP Μ. Βρετανίας: Επικός αγώνας, νίκη τίτλου για Ferrari και Vettel [video]

Σε έναν αγώνα διαφήμιση του Σπορ, η Ferrari πήρε μια σπουδαία νίκη με τον Vettel σε μια πίστα που θεωρητικά είναι της Mercedes.

Ο Vettel το έλεγε από την Παρασκευή ότι ήθελε να χαλάσει τη μαγεία του Silverstone για τον τοπικό ήρωα Lewis Hamilton. Και το κατάφερε. Πήρε μια σπουδαία νίκη με προσπέρασμα για την πρωτοπορία λίγους γύρους πριν το τέλος και αύξησε την διαφορά του στο πρωτάθλημα από τον Hamilton στους 8 βαθμούς. Δεύτερος ο Hamilton μετά από ένα συγκλονιστικό comeback από την τελευταία θέση, τρίτος  ο Raikkonen.

Τα πράγματα έγιναν περίπλοκα στην εκκίνηση. Ο Vettel εκτοξεύτηκε περνώντας πρώτος, ο Bottas επίσης πέρασε τον Hamilton ο οποίος δεν ξεκίνησε καλά. Ο Raikkonen προσπάθησε επίσης να αρπάξει την ευκαιρία στην 3η, ουσιαστικά πρώτη στροφή. Αλλά ο Φιλανδός της Ferrari μπλόκαρε άνοιξε ελαφρώς τροχιά και ακούμπησε με τον εμπρός αριστερό τροχό τον πίσω δεξί του Hamilton ο οποίος έκανε τετακε και έπεσε τελευταίος. Ευτυχώς χωρίς απώλειες στο αυτοκίνητο για κανέναν από τους δύο. Ο Raikkonen πήρε ποινή 10" για το συμβάν, την οποία εξέτησε στο pitstop του.

Μέχρι τον πρώτο κύκλο pitstops με τη μαλακή γόμα οι Ferrari ήταν πιο γρήγορες, και ο Vettel είχε ανοίξει μια διαφορά από τον Bottas, ενώ ο Hamilton με προσπεράσματα αστραπή είχε φτάσει στην πρώτη εξάδα από τον 11ο μόλις γύρο. Όταν όμως πέρασαν στη μεσαία γόμα, οι Mercedes έδειξαν να αποδίδουν καλύτερα. Ο Bottas μείωσε το ρυθμό και άρχισε να μαζεύει τη διαφορά από τον Vettel, ενώ ο Hamilton ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο στην πίστα. Σε αυτή τη φάση, αν και είχε μπροστά του αρκετά μονοθέσια δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξη του αγώνα αν συνεχιζόταν κανονικά, με δεδομένο ότι όλοι θα προσπαθούσαν να φτάσουν ως το τέλος χωρίς άλλο pitstop και ο Hamilton έμοιαζε πολύ γρήγορος.

Τα δεδομένα άλλαξαν στον 31o γύρο με μια πολύ άσχημη έξοδο της Sauber του Marcus Ericsson, ο οποίος το έχασε με σχεδόν 300 km/h στην πρώτη στροφή. Η έξοδος του safety car μηδένισε τις διαφορές και η Mercedes επέλεξε να μην ξαναβάλει τα αυτοκίνητά της στα pits για φρέσκα λάστιχα και να κρατήσει τις θέσεις στην πίστα, από τη στιγμή που απέδιδαν εξαιρετικά με την Medium.  Οι Ferrari από την άλλη απαλλάχτηκαν από τα Medium με τα οποία έχαναν έδαφος και έβαλαν ξανά φρέσκο σετ Soft γόμας η οποία τους ταίριαζε περισσότερο. Ο Bottas βρέθηκε στην πρώτη θέση, με δεύτερο τον Vettel και τρίτο τον Hamilton. Στην επανεκκίνηση οι τρεις πρώτοι δεν άλλαξαν θέση, ο Raikkonen μονομαχούσε εντυπωσιακά με τον Verstappen στο σύμπλεγμα των Brooklands, Luffield και Woodcote, τις τρεις στροφές πριν την παλιά ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Ο Raikkonen πέρασε εμπρός στην Brooklands αλλά ο Verstappen έμεινε στο γκάζι από την εξωτερική στην πολύ γρήγορη Copse και πήρε πίσω τη θέση. Αλλά ο αγώνας διεκόπη ξανά μετά από μόλις έναν γύρο, όταν συγκρούστηκαν Grosjean και Sainz. Νέο safety car, με τους οδηγούς στις ίδιες θέσεις και επανεκκίνηση για ένα σπριντ 10 γύρων.

Οι Mercedes στην 1η και 3η θέση με Bottas και Hamilton, οι Ferrari στην 2η και 4η με Vettel και Raikkonen, ο οποίος τελικά πέρασε εντυπωσιακά τον Verstappen στην 2η επανεκκίνηση από την εξωτερική στο τέλος της ευθείας Hangar και στην είσοδο της Stowe. Οι 8 γύροι μέχρι την καρό σημαία ήταν από τους καλύτερους στη σύγχρονη ιστορία της F1, με τα τέσσερα πρώτα μονοθέσια μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα, να κινούνται σε παραπλήσιο ρυθμό, με όλους τους οδηγούς να έχουν πιθανότητα για τη νίκη. Ο Vettel πίεζε τον Bottas ενώ πιέζονταν από τον Hamilton. Δοκίμασε δύο τρεις φορές την κίνησή του, τελικά πέταξε κυριολεκτικά την Ferrari στην εσωτερική της Mercedes στην Brooklands. Δίνοντας μας επιτέλους ένα προσπέρασμα, στα ίσια, για την πρώτη θέση.

Λίγο μετά ο Φιλανδός έχασε εύκολα τη θέση του από τον Hamilton, χωρίς να ακουστούν τουλάχιστον οδηγίες από την ομάδα. Ο Raikkonen πίεσε και κατάφερε επίσης να περάσει τον Bottas, και πάλι στην Brooklands, από την εξωτερική αυτή τη φορά. Αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει και να πιέσει τον Hamilton. Ο οποίος στον τερματισμό έκανε «μούτρα», έφυγε από τη συνέντευξη στο parc ferme και δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα ούτε κουβέντα με τον Raikkonen στο δωμάτιο των οδηγών ή στο βάθρο.

Ο Verstappen σε όλο το τριήμερο είχε το πάνω χέρι σε σχέση με τον Ricciardo παίρνοντας το maximum από ένα μονοθέσιο που υστερούσε φανερά σε ταχύτητα στην ευθεία λόγω κινητήρα (9 δέκατε έλεγε, περίπου 80 άλογα μειονέκτημα). Μετά τη μονομαχία με τον Raikkonen είχε μια μικρή έξοδο στην Brooklands λόγω προβλήματος με τα φρένα, συγκεκριμένα με το σύστημα brake by wire του πίσω άξονα. Ξανάβαλε το αυτοκίνητο στην πίστα, μόνο για να εγκαταλείψει έναν δύο γύρους αργότερα από ζημιά στον συμπλέκτη την οποία προξένησε η δυσλειτουργία του brake by wire. Ο Ricciardo κυνήγησε τον Bottas αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει και αρκέστηκε στην 5η θέση.

Στην 6η θέση τερμάτισε μετά από έναν συνετό αγώνα ο Hulkenberg. Είχε πάρει το ρίσκο να βάλει στο μοναδικό pitstop που έκανε τη Σκληρή γόμα και με αυτή πήγε ως το τέλος. Η αλήθεια είναι πως με τέτοια ένταση και τόσες μάχες στην κορυφή, ο αγώνας πίσω από την 5άδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Τουλάχιστον από την τηλεόραση. Ο Ocon έφτασε ως την 7η θέση ενώ ο Alonso πέρασε τον Magnussen στους τελευταίους γύρους. Ο Ισπανός όχι μόνο κατάφερε να βαθμολογηθεί ξανά, φέρνοντας τη McLaren στην 8η θέση σε μια πίστα που ξεμπρόστιασε όλες τις αδυναμίες του αυτοκινήτου. Αυτό το Σαββατοκύριακο μάθαμε ότι εκτός από το μειονέκτημα ισχύος του κινητήρα Renault, το σασί της McLaren δεν βγάζει αρκετό downforce το οποίο χρειάζεται στις γρήγορες στροφές του Silverstone.  Ένατος τερμάτισε ο Magnussen και την 10άδα συμπλήρωσε ο Gasly ο οποίος είχε μια μονομαχία με τον Perez στους τελευταίου γύρους η οποία περιελάμβανε και μια επαφή. Κάποια κομμάτια έφυγαν και από τα δύο αυτοκίνητα, χωρίς άλλες συνέπειες.

Εκτός από τις εγκαταλείψεις του Ericsson στο ατύχημα που έφερε το πρώτο safety car και των Grosjean – Sainz, όταν ακούμπησαν στην 1η στροφή ενώ μονομαχούσαν στην επανεκκίνηση, εγκατέλειψε και ο Leclerc όταν το πλήρωμα της ομάδας δεν έσφιξε σωστά έναν τροχό στο pitstop του και έτσι βγήκε μεν στην πίστα αλλά του ζήτησαν να το παρκάρει με ασφάλεια δίνοντας τέλος στον αγώνα του. Ήταν και πάλι στην διεκδίκηση μιας θέσης στη 10άδα με τις πιθανότητες υπέρ του. Ο Hartley εκκίνησε από τα pits, όπως και οι δύο Williams, αλλά εγκατέλειψε μετά από έναν γύρο με τεχνικό θέμα.

2018 F1 British GP classification

British GP

O Gasly μονομαχεί με τον Perez στους τελευταίους γύρους και παίρνει την 10η θέση και τον έναν βαθμό.

British GP

Ο Perez κάνει τετακε στην 1η στροφή και βρίσκεται ανάποδα στην έξοδο του pitlane, την ώρα που εκκινούν από εκεί οι Williams.

British GP

Η επαφή Grosjean - Sainz που είχε σαν αποτέλεσμα την τρομακτική τους έξοδο στην επανεκκίνηση από το safety car που είχε βγει λόγω της εξόδου του Ericsson.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube