GP Azerbaijan: Ο Hamilton… κληρονομεί τη νίκη [video]

GP Azerbaijan: Ο Hamilton… κληρονομεί τη νίκη [video]

Μια σύγκρουση των οδηγών της Red Bull στο τέλος του αγώνα πυροδότησε μια σειρά γεγονότων από τα οποία ωφελημένος βγήκε με τη βοήθεια της τύχης Hamilton.

Σε ένα χαοτικό GP στην πίστα του Baku, ο Lewis Hamilton πήρε την πρώτη του νίκη στην φετινή σεζόν και αυτή που τον φέρνει για πρώτη φορά επικεφαλής του Πρωταθλήματος Οδηγών με διαφορά 4 βαθμών.

Με κάτι παραπάνω από 10 γύρους να απομένουν, οι δύο οδηγοί της Red Bull που είχαν μια μονομαχία διαρκείας για τις θέσεις 4-5 τελικά συγκρούστηκαν (το είχαν αποφύγει νωρίτερα σε δύο τρεις περιπτώσεις) φέρνοντας το Safety Car στην πίστα. Ο Bottas εκείνη την ώρα ήταν ακόμη στην πίστα με τα ίδια Super Soft λάστιχα με τα οποία είχε εκκινήσει. Και όχι μόνο δεν έχανε χρόνο σε σχέση με τους Vettel – Hamilton που είχαν αλλάξει λάστιχα και είχαν περάσει στην Soft γόμα, αλλά σε κάποιους γύρους ήταν και ταχύτερός τους. Ο Bottas ωφελήθηκε από το Safety Car, όρμηξε στα pits και έβαλε την ταχύτερη Ultra Soft γόμα για τους τελευταίους 10 γύρους που θα απέμεναν όταν θα επανεκκινούσε ο αγώνας. Από τη στιγμή που ο Φιλανδός επέστρεψε στην πίστα στην πρώτη θέση, οι Vettel και Hamilton από τη δεύτερη και 3η δεν είχαν πλέον κάτι άλλο να χάσουν, οπότε μπήκαν κι αυτοί για ένα φρέσκο σετ Ultra Soft.

Τα απομεινάρια των δύο Red Bull μαζεύτηκαν από την πρώτη στροφή, αλλά ο αγώνας καθυστέρησε να εκκινήσει λόγω ενός νέου συμβάντος. Ο Grosjean ο οποίος εκκινούσε τελευταίος, εκμεταλλευόμενος το Safety Car στον πρώτο γύρο, είχε κάνει από νωρίς το pit stop του και πήγαινε να τερματίσει με αυτό το σετ ελαστικών. Ήταν ένας από τους ήρωες του αγώνα, ως εκείνη τη στιγμή, κρατώντας την 6η θέση. Έκανε όμως ένα ανόητο λάθος και το έχασε κάνοντας ζιγκ ζαγκ για να κρατήσει θερμοκρασία στα λάστιχά του, πίσω από το Safety Car. Η Haas διαλύθηκε στον τοίχο, και χρειάστηκε γερανός για να καθαριστεί, αφήνοντας ακόμη λιγότερους γύρους δράσης για τη μάχη της πρώτης θέσης. Αγχώνοντας προφανώς περισσότερο τους διεκδικητές.
 

Σε αυτό το άγχος ίσως οφείλεται η επιλογή του Vettel στην επανεκκίνηση. Ο Γερμανός δέχτηκε πίεση από τον Hamilton και ταυτόχρονα ο ίδιος με μια αισιόδοξη κίνηση βούτηξε στην εσωτερική του Bottas για να τον περάσει στην 1η στροφή. Η κίνηση δεν του βγήκε, μπλόκαρε τους τροχούς του και άνοιξε υποχρεωτικά τη γραμμή του, χάνοντας τη θέση του και από τους Hamilton – Raikkonen που ακολουθούσαν.

Ο Vettel προσπαθεί να προσπεράσει τον Bottas στην τελευταία επανεκκίνηση

Στη συνέχεια, με ένα flat spot στο εμπρός αριστερό του λάστιχο ο Vettel έχασε άλλη μια θέση από τον Perez, ο οποίος πήρε τους πρώτους βαθμούς της Force India για φέτος και το πρώτο δικό του βάθρο μετά από δύο χρόνια. Ο Perez ωστόσο ελέγχεται για παράνομη χρήση του DRS σε δύο φάσεις, οπότε η θέση ίσως αλλάξει αν επιβληθεί ποινή.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάστηκε να εγκαταλείψει και ο Valtteri Bottas. Ο Φιλανδός με δύο γύρους να απομένουν πάτησε ένα θραύσμα στη μεγάλη ευθεία και αμέσως είχε κλατάρισμα στο πίσω δεξί του λάστιχο.

Το κλατάρισμα του Bottas

Έτσι ο Hamilton ο οποίος όλο το Σαββατοκύριακο δεν έπεισε για τον ρυθμό του κληρονόμησε τη νίκη. O Βρετανός είχε κρατήσει τη δεύτερη θέση στην εκκίνηση, αλλά δεν είχε την ταχύτητα να ακολουθήσει τον Vettel και έκανε αρκετά λάθη πιέζοντας. Είχε καταφέρει να φτάσει τη διαφορά στην καλύτερη περίπτωση ως τα 3,5” πριν ένα μπλοκάρισμα και μικροέξοδος την εκτοξεύσει στα 7,5”-8”. Διαμαρτυρόμενος για τα λάστιχά του, ήταν ο πρώτος που μπήκε να αλλάξει στην Soft γόμα για να πάει ως το τέλος. Δύο γύρους μετά έκανε το ίδιο και ο Vettel για να είναι καλυμμένος σε σχέση με τον Hamilton θεωρώντας αυτόν κύριο αντίπαλό του για τη νίκη. Ο Bottas σε εκείνο το σημείο του αγώνα ήταν τρίτος, άλλα 12” πίσω από τον Hamilton. Αλλά όσο περνούσαν οι γύροι και ο Bottas συνέχιζε με το ίδιο σετ Super Soft γράφοντας ανταγωνιστικούς γύρους, ήταν προφανώς ότι κάτι θα κέρδιζε, όπως και έγινε.  

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Raikkonen. O οποίος μετά το χθεσινό του λάθος στις κατατακτήριες εκκινούσε από την 6η θέση και αναγκαστικά ήταν μέσα στα μπλεξίματα του πρώτου γύρου. Σε μια μονομαχία με τον Ocon, ο Kimi έχασε την εμπρός πτέρυγά του και ο οδηγός της Force India στον οποίο μάλλον πρέπει να χρεωθεί το λάθος εγκατέλειψε. Ο Raikkonen είχε βάλει το μονοθέσιό του δίπλα στην Force India και ενώ κρατήθηκε όσο πιο κλειστά γινόταν ο Ocon δεν του άφησε χώρο.

Το Safety Car στον πρώτο γύρο βγήκε λόγω αυτής της σύγκρουσης αλλά και της έκβασης της τριπλής μονομαχίας Alonso – Sirotkin – Hulkenberg η οποία είχε σαν αποτέλεσμα διπλό κλατάρισμα για τον Ισπανό της McLaren και εγκατάλειψη για τον Ρώσο της Williams.

Ο Alonso επιστρέφει στα pits με διπλό κλατάρισμα στον πρώτο γύρο

Λίγο αργότερα εγκατέλειψε και ο Hulkenberg. Την ώρα που μαζί με τον Sainz οι δύο Renault με Ultra Soft λάστιχα μονομαχούσαν για τις θέσεις 4-6 με τις Red Bull. Οι οποίες είχαν την πιο αργή Super Soft αλλά και κάποια προσωρινά προβλήματα με την φόρτιση της μπαταρίας και το ERS.

Οι Red Bull είχαν μάχη με τις Renault αλλά και μεταξύ τους. Αρχικά τα γαλλικά μονοθέσια ήταν πιο γρήγορα, στη συνέχεια οι Ταύροι έδειξαν ότι είναι ταχύτεροι. Ο Ricciardo έδειχνε να είναι γρηγορότερος από τον Verstappen, αλλά ο Ολλανδός που ήταν μπροστά δεν συναινούσε στο προσπέρασμα. Έπαιζε σκληρή άμυνα και στις λίγες στιγμές, και όταν για λίγα μέτρα έχανε τη θέση, την ανακτούσε με ριψοκίνδυνες αντεπιθέσεις.

Η μάχη των Red Bull κατέληξε σε φιάσκο για την ομάδα

Η πρώτη προσπάθεια ήταν στον 12ο γύρο, ο Ricciardo είχε ουσιαστικά περάσει από την εξωτερική της Στροφής 1, αλλά ο Versatappen επέμεινε, ακούμπησαν τροχούς στην έξοδο, ο Ricciardo παραλίγο να καταλήξει στον τοίχο γιατί ο Ολλανδός δεν του είχε αφήσει δρόμο και τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Σε άλλη μία προσπάθεια ο Riciardo δοκίμασε να περάσει στην 1η Στροφή και το κατάφερε, αλλά ο Verstappen έριξε το μονοθέσιό του στην εσωτερική της Στροφής 2 και ουσιαστικά μπλόκαρε τον δρόμο αναγκάζοντας τον Αυστραλό να υποχωρήσει και πάλι. Η 3η φορά ήταν στον 27ο γύρο όταν ο Ricciardo ολοκλήρωσε το προσπέρασμα στην ευθεία με ένα εντυπωσιακό slip streaming και έκλεισε και την εσωτερική στα φρένα για να μείνει μπροστά. Όταν όμως μετά από λίγους  γύρου μπήκε να αλλάξει λάστιχα, ο κακός γύρος εξόδου της Ultra Soft επέτρεψε στον Verstappen να βρεθεί και πάλι μπροστά.
 


Η 3η φορά που ο Ricciardo δοκίμασε να ξαναπεράσει ήταν η μοιραία. Ο Verstappen αρχικά κρατούσε την εσωτερική, στη δεξιά μεριά. Όταν ο Ricciardo κινήθηκε προς τα αριστερά ο Verstappen ανοίχτηκε κι αυτός, κάνοντας τη μία κίνηση που επιτρέπεται. Οπότε όταν τελικά ο Αυστραλός έκλεισε πάλι προς την εσωτερική, ο Ολλανδός έκανε αυτή την χαρακτηριστική δεύτερη κίνηση στη ζώνη του φρεναρίσματος. Αυτό για το οποίο του έχουν τραβήξει το αυτί από πρόπερσι στην Ουγγαρία και στο Σπα, στις μάχες με τον Raikkonen τότε. Δια στόματος Helmut Marko η ομάδα χαρακτήρισε το συμβάν αγωνιστικό, ρίχνοντας ευθύνη και στους δύο οδηγούς. Οι οποίοι επίσης το αντιμετώπισαν ψύχραιμα, δήλωσαν ότι είναι απογοητευτικό το αποτέλεσμα για την ομάδα και δεν ενεπλάκησαν σε πόλεμο ευθυνών.
 

 

ΘέσηΟδηγόςΣασίΚινητήραςΧρόνος
1united_kingdom Lewis Hamilton MercedesMercedes-
2finland Kimi Raikkonen FerrariFerrari2.460
3mexico Sergio Perez Force IndiaMercedes4.024
4germany Sebastian Vettel FerrariFerrari5.329
5spain Carlos Sainz RenaultRenault7.515
6monaco Charles Leclerc SauberFerrari9.158
7spain Fernando Alonso McLarenRenault10.931
8canada Lance Stroll WilliamsMercedes12.546
9belgium Stoffel Vandoorne McLarenRenault14.152
10new_zealand Brendon Hartley Toro RossoHonda18.030
11sweden Marcus Ericsson SauberFerrari18.512
12france Pierre Gasly Toro RossoHonda24.720
13denmark Kevin Magnussen HaasFerrari30.663
14finland Valtteri Bottas MercedesMercedes3 laps
Retfrance Romain Grosjean HaasFerrari9 laps
Ret netherlands Max Verstappen Red BullTAG12 laps
Ret australia Daniel Ricciardo Red BullTAG12 laps
Ret germany Nico Hulkenberg RenaultRenault41 laps
Ret france Esteban Ocon Force IndiaMercedes
Ret russia Sergey Sirotkin WilliamsMercedes-

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube