Γενναίες επιδοτήσεις στην Ιταλία για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Γενναίες επιδοτήσεις στην Ιταλία για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ιταλία μπορεί να φτάσει και τα €6.000, αν αποσυρθεί παράλληλα και ένα αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας. 

Η Ιταλία θα επιδοτήσει έως και €6.000 την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος ως μέρος ενός σχεδίου στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας. Η ιταλική κυβέρνηση θα διαθέσει €8,7 δισ. έως το 2030 για επιδοτήσεις που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροκίνηση, στις οποίες περιλαμβάνονται €700 εκατ. για το 2022 ως επιδότηση στους καταναλωτές που θα αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, για να πληροί τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιδότηση, το όχημα θα πρέπει να κοστίζει λιγότερο από €35.000, ενώ από το σύνολο της επιδότησης, τα €2.000 αφορούν στην απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

Η χώρα θα προσφέρει επίσης επιδοτήσεις για αγοραστές που επιλέγουν να αγοράσουν ένα υβριδικό όχημα, ακόμη και για οχήματα που διαθέτουν τους πιο πρόσφατους, πιο αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι αγοραστές του πρώτου θα μπορούσαν να λάβουν έως και €2.500, ενώ οι δεύτεροι δικαιούνται επιδότηση έως και €1.250 όταν ένα παλαιότερο, πιο ρυπογόνο αυτοκίνητο αποσυρθεί.

Ο «πονοκέφαλος» ωστόσο για την Ιταλία είναι το 2035 και η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ευρώπη αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες. Η χώρα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό οι κατασκευαστές σούπερκαρ, όπως οι Ferrari, Lamborghini, Maserati και άλλοι, καθώς λόγω του μικρού όγκου παραγωγής τους, η πλήρης μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση γι' αυτούς μεταφράζεται σε επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων που δύσκολα θα αποσβεστούν μέχρι το 2035.

Με την πρόταση της Ιταλίας διαφώνησε η Porsche η οποία δια στόματος Oliver Blume, τόνισε πως «η αποανθρακοποίηση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν».

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, οι γενναίες επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις καθώς το κράτος επιδοτεί με μεγαλύτερα ποσά τα made in USA αυτοκίνητα, κάτι που πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες το θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube