Formula1-GP Monza: Στο σπίτι της Ferrari [video]

Formula1-GP Monza: Στο σπίτι της Ferrari [video]

Oι tifosi που θα έχουν κατακλύσει τον «ναό της ταχύτητας» προσδοκούν σε μια ακόμη νίκη της Scuderia μετά το Βέλγιο.

H Μonza είναι μια πίστα-θρύλος.  Όχι μόνον γιατί είναι μια από τις παλαιότερες πίστες, όχι γιατί μετράει 68 χρόνια παρουσίας στην F1, αλλά κυρίως γιατί εκεί οι tifosi δίνουν πάντα ένα ξεχωριστό, μοναδικό χρώμα που όμοιό του δεν συναντάς σε κανέναν άλλο αγώνα του πρωταθλήματος.

Οι σημαίες της Ferrari κυματίζουν πάντα στη Monza που θεωρείται και έδρα της ομάδας, ενώ στις κερκίδες το κόκκινο χρώμα καλύπτει τα πάντα.

Η πίστα της Monza βρίσκεται στα ΒΑ του Μιλάνο. Όντας μια από τις πλέον γρήγορες, με μεγάλες ευθείες αλλά και με απαιτητικές στροφές, απαιτεί μεγάλη ιπποδύναμη αλλά και εξαιρετικό στήσιμο του μονοθεσίου (μήκος πίστας: 5,793 km, γύροι: 53).

Φρένα, λάστιχα και κινητήρες καταπονούνται ιδιαίτερα. Οι εργασίες κατασκευής της ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1922 όταν οι  Vincenzo Lancia και Felice Nazzaro έβαλαν τον θεμέλιο λίθο και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουλίου της ίδια χρονιάς. Εκείνη την εποχή ήταν μόλις η τρίτη πίστα αγώνων στον κόσμο μετά το Brooklands και την Indianapolis.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1922 και νικητής ήταν ο Pietro Bordino με Fiat. Μια εβδομάδα αργότερα διεξήχθη το πρώτο ιταλικό GP με τον Bordino να παίρνει και πάλι τη νίκη. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να φιλοξενήσει αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 και αυτό έγινε στις  3 Σεπτεμβρίου 1950 με νικητή Giuseppe Farina με Alfa Romeo 158.

Είναι φυσικό, σε όλα αυτά τα χρόνια να έχουν υπάρξει πολλά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη ιστορία της πίστας. Το 1928 για παράδειγμα ο Emilio Materassi σκοτώθηκε σε ένα δυστύχημα, στο οποίο βρήκαν το θάνατο και 27 θεατές. Πέντε χρόνια μετά, το 1933, μέσα σε ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους οι Giuseppe Campari, Baconin Borzacchini και Stanislas Czaykowski.

Μια από τις πιο διάσημες στροφές της πίστας, η Ascari, πήρε το όνομά της διότι σε αυτήν το 1955 βρήκε τραγικό θάνατο ο Alberto Ascari δοκιμάζοντας μια Ferrari. Το 1961 ο Wolfgang von Trips που διεκδικούσε τον τίτλο από τον Phil Hill ο οποίος και τελικά τον κατέκτησε, έπεσε πάνω στους θεατές, μετά από σύγκρουση που είχε με τον Jim Clark. Ο απολογισμός ήταν τραγικός καθώς σκοτώθηκαν ο Γερμανός πιλότος και 14 θεατές.

Το 1970 ένας ακόμη μεγάλος πιλότος βρήκε τραγικό θάνατο σε μια εξίσου διάσημη στροφή της Monza, την Parabolica. Ο Αυστριακός Jochen Rindt στις κατατακτήριες δοκιμές έχασε τον έλεγχο της Lotus  και έπεσε πάνω στον τοίχο. Ο Rindt εκείνη τη χρονιά  στέφθηκε μετά θάνατον Παγκόσμιος Πρωταθλητής χάρη στους βαθμούς που είχε συγκέντρωσε έως τότε.

Ο τελευταίος πιλότος που έχασε τη ζωή του στη Monza είναι ο Σουηδός  Ronnie Peterson, σε ένα ατύχημα που έγινε δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση.

O αγώνας

Περνώντας στο σήμερα, η Ferrari έρχεται από μια σημαντική νίκη  στο Βέλγιο, την  πρώτη για τον Leclerc. Ωστόσο η εμφάνιση του Vettel στο Spa δεν ήταν και η καλύτερη για τον Γερμανό που θέλει να αποζημιώσει τους φίλους της Scuderia με κάτι καλύτερο στη Monza, αλλά να αποδείξει ότι «είναι ακόμη ζωντανός». Άλλωστε θα θέλει να πάρει και τη ρεβάνς από τον περυσινό αγώνα στη Monza, όταν οι Ferrari είχαν κάνει το «1-2» στις κατατακτήριες, αλλά τελικά μετά από μια επαφή του Vettel στον πρώτο γύρο και έναν εξαιρετικό αγώνα των Mercedes, ο Hamilton είχε πάρει τη νίκη εμπρός από τη Ferrari του Kimi και τον Verstappen που συμπλήρωσε το βάθρο.
Οι δύο Mercedes σίγουρα θα «χτυπήσουν» τον αγώνα την ώρα που η Red Bull θέλει να ξεχάσει την ατυχία του Verstappen στο Βέλγιο. Ωστόσο ο Ολλανδός θα ξεκινήσει από τις πίσω θέσεις καθώς θα αλλάξει κινητήρα για να πάρει το αναβαθμισμένο μοτέρ και επομένως οι ελπίδες των ταύρων εναποτίθενται στο έτερο οδηγό της ομάδας, τον Albon που απέδειξε με την επίδοσή του στο Βέλγιο πως μόνον αμελητέος δεν είναι (τερμάτισε 5ος έχοντας ξεκινήσει από την 17η θέση).

Σε κάθε περίπτωση τόσο η πίστα, όσο και οι υπόλοιπες συνθήκες συνηγορούν σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αγώνα  και μένει να δούμε και τις καιρικές συνθήκες, με τη βροχή να μην είναι σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή τη συγκεκριμένη εποχή.

Το πρόγραμμα του τριημέρου
Παρασκευή 6/9
FP1: 12:00-13:30
FP2: 16:00-17:30

Σάββατο 7/9
FP3: 13:00-14:00
Κατατακτήριες: 16:00-17:00

Κυριακή 8/9
Αγώνας: 16:10

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του περυσινού αγώνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube