Εξίσωση τιμών στα EV και τα συμβατικά ΙΧ μέχρι το 2025

Εξίσωση τιμών στα EV και τα συμβατικά ΙΧ μέχρι το 2025

Ο ισχυρός άνδρας της Volvo, Jim Rowan, πιστεύει ότι πολύ σύντομα οι κατασκευαστές θα μπορούν να προσφέρουν ένα ηλεκτρικό μοντέλο στην τιμή ενός συμβατικού...

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν ότι με τις εν λόγω τιμές πώλησης στα ηλεκτρικά τους μοντέλα, το «παιχνίδι» μοιάζει χαμένο! Ναι μεν οι πωλήσεις των EV’s έχουν αυξηθεί τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχουν όμως αναμφίβολα και τη δυναμική που προσδοκούσαν οι κατασκευαστές. Και πως να συμβεί αυτό άλλωστε όταν οι τιμές αυτών των οχημάτων απευθύνονται σε γερά πορτoφόλια ή εάν προτιμάτε καλύτερα σε ένα μικρό μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Σίγουρα, η πανδημία, η έλλειψη ημιαγωγών αλλά και η έκρηξη στο ενεργειακό κόστος, δεν έχουν βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo όμως, Jim Rowan, πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι σε θέση να φτάσουν σε ισοτιμία τιμών τα θερμικά αδερφάκια τους έως το 2025. 

volvo ex90

Η πρόβλεψη του αν μη τι άλλο φαντάζει αισιόδοξη από τη στιγμή που βρισκόμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και με δεδομένο ότι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης που θα μπορούσαν να «αλλάξουν» τους κανόνες του παιχνιδιού απαιτούν τουλάχιστον μια 10ετία εξέλιξης όπως έχουν δηλώσει στελέχη των μεγαλυτέρων εταιρειών κατασκευής μπαταριών στον κόσμο. 

Ο Rowan πιστεύει πως σύμμαχος των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και των ηλεκτρικών μοντέλων είναι η τεχνολογία. Η χρήση κοινών πλατφόρμων, οι νέες μέθοδοι στην κατασκευή (οικονομία κλίμακας) καθώς και η εξέλιξη των μπαταριών θα μειώσει το κόστος αυτών των οχημάτων.

volvo ex90

Επίσης, θεωρεί απαραίτητο οι εταιρείες να παράγουν ηλεκτρικά μοντέλα που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές και όχι μόνο πολυτελείς και upmarket προτάσεις που απευθύνονται σε μικρότερο αγοραστικό κοινό.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει επιπλέον να σταματήσουν να βασίζονται στις κρατικές επιδοτήσεις για την πώληση των ηλεκτρικών τους οχημάτων ούτως ώστε να δουν χωρίς υπεκφυγές κατά πόσον το «πρότζεκτ» τους είναι επιτυχημένο!

Η Volvo πάντως έχει ρίξει όλο της το βάρος στην ηλεκτροκίνηση και ετοιμάζει πέρα από τη SUV σειρά της τόσο ηλεκτρικά σεντάν όσο και ηλεκτρικά στέισον βάγκον μοντέλα αλλά και μερικές ακόμα εκπλήξεις που σύντομα θα δουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube