Έρευνα: Έχεις EV; Τότε πρέπει να αλλάζεις πιο συχνά τα λάστιχά σου

Έρευνα: Έχεις EV; Τότε πρέπει να αλλάζεις πιο συχνά τα λάστιχά σου

Τα ελαστικά των EV έχουν περίπου 10.000 km μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με αυτά των συμβατικών αυτοκινήτων.

Μπορεί να μην χρειάζεται να πληρώνεις βενζίνη, μπουζί, λάδια κτλ, αν έχεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να πηγαίνεις πιο συχνά για αλλαγή ελαστικών.

Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει έρευνα, τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν περίπου 10.000 km μικρότερη διάρκεια ζωής από αυτή των ελαστικών ενός αντίστοιχου συμβατικού αυτοκινήτου. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία διαχείρισης και συντήρησης οχημάτων epyx, η οποία διαχειρίζεται στόλους αυτοκινήτων και φορτηγών άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων οχημάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη αλλαγή ελαστικών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγματοποιείται κατά μέσο όρο στα 28.776 km και αυτή γίνεται κατά μέσο όρο στις 551 ημέρες σε σύγκριση με 38.936 km και 670 ημέρες που πραγματοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα η κυριότερη αιτία φθοράς των ελαστικών είναι το μεγαλύτερο βάρος των EV σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά και οι καλύτερες επιδόσεις τους που έμμεσα ωθούν τον οδηγό τους να πιέζει και τα ελαστικά. 

Ωστόσο, πέρα από τη συχνότητα αλλαγής ελαστικών, ο οδηγός ενός EV θα κληθεί να επιβαρυνθεί και με το κόστος τους καθώς αυτά, λόγω κατασκευής αλλά και διαστάσεων είναι ακριβότερα από τα ελαστικά ενός συμβατικού αυτοκινήτου. 

Για να αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις και το μεγάλο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω των μπαταριών, τα τοιχώματα των ελαστικών έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση. Είναι διαφορετική και η γόμα. Αυτή η επιπλέον ενίσχυση και η ποιότητα αυξάνει και το κόστος. Επίσης χρησιμοποιείται ειδική τεχνική επικόλλησης των ελαστικών για να μειωθεί ο θόρυβος και για να υπάρχει χαμηλότερη αντίσταση κύλισης.

Τα δεδομένα των στοιχείων της μελέτης έδειξαν επίσης ότι το μέσο ελαστικό αντικατάστασης που τοποθετήθηκε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν 19'', με το ένα ελαστικό να κοστίζει περίπου €240, ενώ τα αντίστοιχα ελαστικά για τα συμβατικά αυτοκίνητα ήταν 17'' με κόστος για κάθε ένα ελαστικό γύρω στα €150 κατά μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν κοστίζει περισσότερο από αυτήν ενός συμβατικού καθώς ο ιδιοκτήτης του δεν επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης που έχει ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube