Επίσημο: Νέο Hyundai Palisade [video]

Επίσημο: Νέο Hyundai Palisade [video]

Η Hyundai ενισχύει το high-end κομμάτι της στην γκάμα των SUV με το νέο Palisade.

Οι καιροί έχουν αλλάξει και για τη Hyundai. Παλαιότερα, όταν τα κλασικά μοντέλα κυριαρχούσαν στην γκάμα της Hyundai και εξακολουθούσε να είναι ηγέτιδα δύναμη στη αμερικανική αγορά, η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία θα διάλεγε για ναυαρχίδα της τη σχεδόν πολυτελή μπερλίνα Azera, δήλωσε ο Mike O’Brien, αντιπρόεδρος προϊόντος, εταιρικού και ψηφιακού σχεδιασμού της Hyundai Motor America.

Αλλά δεν βρισκόμαστε στα παλιά, έχουμε 2018, με τα παντός είδους UTE να έχουν μονοπωλήσει την αγορά, ειδικά των ΗΠΑ. Oπότε και η Hyundai διαθέτει ένα νέο, μεγάλου μεγέθους τέτοιο δείγμα: Το νέο Palisade 2020. Την τελευταία προσθήκη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Hyundai να επαναπροσδιορίσει τη «βαριά» γκάμα των μοντέλων της με μια παρτίδα νέων, επανασχεδιασμένων ή φρεσκαρισμένων SUV/crossover. Οι Κορεάτες ξεκίνησαν εφέτος με το Kona, το πρώτο «χαριτωμένο κόμπακτ SUV» της φίρμας, ενώ ταυτόχρονα λανσάρισαν ένα επανασχεδιασμένο Santa Fe και ένα φρεσκαρισμένο Tucson. Επιπλέον, ένα ντίζελ Santa Fe και ένα ηλεκτρικό Kona βρίσκονται καθ’ οδόν.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη φίρμα στα κερδοφόρα ελαφρά «φορτηγά», όπως τα λένε οι Αμερικανοί, συνεχίζει να αυξάνεται, με τα SUV/crossover να αντιπροσωπεύουν το 45% των πωλήσεων των ΗΠΑ φέτος, από 29% το 2016. «Η αγορά έχει αλλάξει τόσο πολύ, που πλέον η ναυαρχίδα μας θα πρέπει να είναι SUV», δήλωσε ο O’Brien κατά τη διάρκεια της προεπισκόπησης του Palisade για τον Τύπο, νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο.

Hyundai Palisade

Το μεγαλύτερο μοντέλο του είδους για τη Hyundai μέχρι σήμερα, το Palisade, είναι μακρύτερο, πιο φαρδύ και πιο ψηλό από το απερχόμενο Santa Fe XL (Μάρτιος 2019). Και η Hyundai έχει μια ξεκάθαρη λίστα εμπορικών χιτ για να ανταγωνιστεί: Toyota Highlander, Honda Pilot, Ford Explorer, Volkswagen Atlas και Mazda CX-9.

Και θα ρωτήσετε εύλογα, γιατί δεν ονόμασε το Palisades «Santa Fe XL»; Προφανώς διότι δεν μπορούσε από τη μια μέρα στην άλλη να ονομάσει ένα διαφορετικό αυτοκίνητο έτσι. Παρόλο που θα χρειαστεί πρόσθετη εμπορική και επικοινωνιακή προώθηση για να μεγαλώσει η αναγνωρισιμότητα του νέου ονόματος, τα στελέχη της Hyundai λένε ότι ένα νέο όνομα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκπροσωπηθεί δίκαια το προϊόν. Ο O’Brien δήλωσε εξάλλου ότι το Palisade δεν μοιράζεται τίποτα με το Santa Fe, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Οπότε, δίνοντάς του το όνομα του τελευταίου, θα σήμαινε ότι το αυτοκίνητο είναι λιγότερο ευρύχωρο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Hyundai Palisade

Το όνομα «Palisade» αποτελεί τοπογραφική αναφορά για ένα σύμπλεγμα παραθαλάσσιων απότομων βράχων, λέει η Hyundai. Αλλά η κορεατική εταιρεία δήλωσε επίσης ότι ελπίζει το νέο όνομα να προκαλέσει συναισθηματική σύνδεση με το Pacific Palisades, ένα καλοβαλμένο και εύπορο προάστειο στη Νότια Καλιφόρνια κοντά στο Los Angeles.

Το Palisade, το οποίο πατά σε νέο πλαίσιο, θα λανσαριστεί εμπορικά το προσεχές καλοκαίρι και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Ulsan, στη Ν. Κορέα. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας 3,8λιτρος κινητήρας V6 που λειτουργεί στο κύκλο Atkinson, άμεσου ψεκασμού, που αποδίδει 295 PS στις 6.000 rpm. Το μοτέρ συνδυάζεται με ένα 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο «με πολύδισκο μετατροπέα ροπής και διαθέτει τόσο δικίνητη όσο και τετρακίνητη διαμόρφωση». Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν βοήθημα για την αποφυγή σύγκρουσης με ανίχνευση πεζών, προειδοποίηση τυφλού σημείου, βοήθημα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας και βοήθημα αποφυγής σύγκρουσης από κάθετα διερχόμενη κυκλοφορία πίσω.

Hyundai Palisade

Η Hyundai είπε ότι ο εξωτερικός σχεδιασμός του Palisade είναι τέτοιος έτσι ώστε να ξεχωρίζει και να αποπνέει ασφάλεια, απευθυνόμενο σε «γονείς με οικογένεια που μεγαλώνει και ενεργό τρόπο ζωής». Το Palisade είναι δε το μεγαλύτερο crossover της Hyundai από τότε που καταργήθηκε το Veracruz το 2013

Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου έγινε υπό την καθοδήγηση του Sang Yup Lee, αντιπρόεδρου σχεδιασμού της Hyundai Motor από το 2016, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να προσθέσει μια συναισθηματική πινελιά στα προϊόντα της Hyundai, μέσω σχεδίων που είναι εξίσου «σέξι» όπως της Alfa Romeo. Ο Lee δήλωσε ότι «ο εξωτερικός και εσωτερικός σχεδιασμός του Palisade αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα τη μοναδική ταυτότητά του με την κορυφαία οδική παρουσία. Μια ξεχωριστή και τολμηρή παρουσία». Για να συμπληρώσει ο O’Brien ότι «η ασφάλεια, το ντιζάιν και η ικανότητα θα είναι οι πυλώνες του Palisade. Οι καταναλωτές», όπως είπε, «…ανταποκρίθηκαν θετικά στο Palisade στις έρευνες που έκανε η εταιρεία. Ο εξωτερικός και εσωτερικός σχεδιασμός είχαν μεγάλη επιτυχία».

Hyundai Palisade

Η Hyundai θα έχει προσεχώς μια μεγάλη γκάμα SUV/crossover, αλλά αναλυτές και παρατηρητές λένε ότι η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία άργησε αρκετά χρόνια να μπει στο χορό, πιθανώς λόγω του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία συστάθηκε στο παρελθόν. «Η Hyundai Motor έχασε το μεγάλο μπουμ των SUV. Και θα το δει αυτό. Γιατί χάθηκε το μομέντουμ των SUV, είναι θέμα συζήτησης. Και δεν ήταν επειδή η Hyundai Motor America δεν προειδοποιούσε τη Seoul για τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών», παρατήρησε πρόσφατα πρώην ανώτατο στέλεχος με γνώση των εσωτερικών διεργασιών του Hyundai Motor Group.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιούργησαν αυτές τις περιφερειακές μονάδες, όπως η Hyundai Motor North America, ήταν η διανομή στη διαδικασίας λήψης αποφάσεων από τη Seoul. Ίσως το “γενικό επιτελείο” δεν ακούει τι τους λέει η Fountain Valley για τα SUV», ολοκλήρωσε το πρώην στέλεχος

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube