Eπένδυση €5 δισ. στη Γερμανία για εργοστάσιο ημιαγωγών

Eπένδυση €5 δισ. στη Γερμανία για εργοστάσιο ημιαγωγών

Η Ευρώπη μπαίνει στην κούρσα απεξάρτησης από τους παραγωγούς ημιαγωγών της Ασίας. 

Άργησε αλλά το κατάλαβε. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι εξαρτώμενη από τους ημιαγωγούς (microchip) που παράγονται στην Ασία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καλύψει τη διαφορά με την Ασία και τις ΗΠΑ και να μειώσει την εξάρτησή της από την Ασία σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την ευκαιρία της κατασκευής ενός νέου εργοστασίου από τη γερμανική Infineon, λέγοντας πως πρόκειται για ένα βήμα προς τον στόχο της Ευρώπης να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ στο 20% έως το 2030.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από μεμονωμένους προμηθευτές πρώτων υλών, καθώς η Κίνα κατέχει μερίδιο 76% στην παραγωγή των μετάλλων πυριτίου που απαιτούνται για την παραγωγή microchip.

Η Infineon αναμένει ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας €5 δισ. θα ξεκινήσει το 2026. Και άλλοι κατασκευαστές όμως έχουν επενδύσει στη Γερμανία. Ο αμερικανικός όμιλος Wolfspeed κατασκευάζει εργοστάσιο στο Saarland, επενδύοντας €2,75 δισ., ενώ και η Intel κατασκευάζει ένα μεγάλο εργοστάσιο στο Μαγδεμβούργο.

«Πρέπει να διευρύνουμε τη θέση μας όσον αφορά τα τσιπ και να διαθέτουμε ισχυρότερη δική μας παραγωγική ικανότητα. Για τους ημιαγωγούς, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας, χρειαζόμαστε περισσότερη μαζική παραγωγή εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube