node/34746

Το επαναφορτιζόμενο υβριδικό Volvo XC40 T5 Twin Engine έρχεται

Οι τεχνικές προδιαγραφές του υβριδικού επαναφορτιζόμενου Volvo XC40 T5 Twin Engine έγιναν επιτέλους γνωστές: 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας και ηλεκτρομοτέρ για 262 άλογα.

Το αυτοκίνητο ανακοινώθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, αλλά οι τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος κίνησής του μόλις σήμερα έγινα γνωστές. Η υβριδική επαναφορτιζόμενη παραλλαγή του Volvo XC40 T5 περιλαμβάνει το μικρό 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα των 1.500 cc που για την περίσταση αποδίδει 180 άλογα, έναντι των 150 PS στο βασικό μοντέλο Τ3. Και υποβοηθείται από ένα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 82 ίππων. 

Ο συνδυασμός αυτός δίνει μέγιστη αθροιστική ισχύ 262 PS, με το σύνολο να συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο επτά ταχυτήτων. Η Volvo ανακοινώνει μέγιστη ταχύτητα 205 km/h και 0-100 km/h σε 7,3”. Η απόδοση είναι λιγότερο κολακευτική από την κλασική έκδοση T5 με τον 4κύλινδρο δίλιτρο κινητήρα των 247 PS που χρειάζεται 6,5” για το σπριντ των 0-100 km/h.

Το πλεονέκτημα του Twin Engine θα είναι βέβαια οι ανάγκες του σε αμόλυβδη βενζίνη. Εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου, ενεργειακής πυκνότητας 9,7kWh, η παρουσία της συστοιχίας δεν επηρεάζει τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ. Ανάλογα με την «πρίζα», η φόρτιση διαρκεί από 2,5 έως επτά ώρες -16Α ή 6Α. Η ηλεκτρική αυτονομία του δεν είναι ακόμη γνωστή (θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 40 με τα 50 km), αλλά το XC40 T5 Twin Engine ανακοινώθηκε με εκπομπές CO2 σε κύκλο WLTP των 57 g/km.

Η τιμή του για την ελληνική αγορά δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά δεν πρέπει να αργήσει -θα σας κρατήσουμε ενήμερους. Με αυτό το μοντέλο, η Volvo βαδίζει πιστά στην υπόσχεσή της να διαθέτει 100% εξηλεκτρισμένη γκάμα από το 2019, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραγωγή του V40 θα σταματήσει σε λίγες εβδομάδες.

node/39934

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Παγκόσμια πρωτιά για τη Volvo: Αναπνεύστε καθαρό αέρα στο εσωτερικό των νέων Volvo με την τεχνολογία Advanced Air Cleaner.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Πρώτη στον κόσμο, η Volvo Cars έχει παρουσιάσει μία premium τεχνολογία για την ποιότητα του αέρα στα αυτοκίνητά της, δίνοντας στους οδηγούς Volvo τη δυνατότητα να αναπνέουν καθαρό και υγιεινό αέρα μέσα στα αυτοκίνητά τους, αλλά και να καθαρίζουν τον αέρα της καμπίνας πριν από τη διαδρομή τους.

Η νέα προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού αέρα της εταιρείας, Advanced Air Cleaner, περιλαμβάνει αισθητήρα που μετρά το επίπεδο σωματιδίων PM2.5 μέσα στην καμπίνα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει σήμερα καμία άλλη εταιρεία αυτοκινήτων στην αγορά.

Η μέτρηση των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο για την ποιότητα του αέρα. Σε όλο τον κόσμο, πολλές αστικές περιοχές επιβαρύνονται από αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η επίπτωσή τους

Διαθέσιμη από την περασμένη άνοιξη σε όλα τα μοντέλα Volvo των σειρών 90 και 60 που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture), η λειτουργία Advanced Air Cleaner ελαχιστοποιεί τα μικροσκοπικά σωματίδια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας φίλτρο συνθετικών ινών και ιονισμό, συγκρατεί έως και 95% των σωματιδίων PM2.5 έξω από την καμπίνα.

Η τεχνολογία βελτιστοποιεί την ποιότητα του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο υγιεινός φρέσκος αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συντελεί επίσης σε ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος.

Οι οδηγοί των μοντέλων Volvo τα οποία εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Volvo On Call για smartphone, ώστε να προγραμματίζουν εύκολα έναν έξτρα καθαρισμό της καμπίνας πριν ξεκινήσουν για τη διαδρομή τους. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, η εφαρμογή πληροφορεί τους οδηγούς για το πραγματικό επίπεδο των σωματιδίων PM2.5 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

«Με την προηγμένη τεχνολογία μας Advanced Air Cleaner, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ο αέρας που αναπνέετε στο εσωτερικό του Volvo σας είναι πιο καθαρός και πιο υγιεινός», δηλώνει o Anders Löfvendahl (Άντερς Λόβενταλ), επικεφαλής ειδικός στην ποιότητα αέρα της καμπίνας στη Volvo Cars. «Πιστεύουμε ότι ο καθαρός αέρας κάνει καλό, τόσο από άποψη υγείας όσο και από πλευράς ασφάλειας, και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας στο συγκεκριμένο πεδίο».

Εκτός από την τεχνολογία Advanced Air Cleaner, η Volvo Cars εργάζεται και με άλλους τρόπους για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος μέσα στα αυτοκίνητά της. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μηχανικοί της εστιάζουν στην εξάλειψη εκπομπών από οργανικές ουσίες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων υλικών στις καμπίνες των Volvo.

Η Volvo Cars θέτει αυστηρές προδιαγραφές στους προμηθευτές της με στόχο να εξαλειφθεί η παραγωγή και η εκπομπή οσμών από εξαρτήματα και υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης στενά με πανεπιστήμια και άλλα ινστιτούτα σε project που σχετίζονται με τη χρήση υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη και εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών προτύπων για τις αλλεργίες στα εσωτερικά των αυτοκινήτων της.

[Πηγή: Volvo]

TAGS
node/39823

Επίσημο: Αυτο είναι το συλλεκτικό Volvo P1800 Cyan

Αναβιώση ενός εμβληματικού μοντέλου της Volvo που σημάδεψε τη δεκαετία του '60.

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Επίσημο: Αυτο είναι το συλλεκτικό Volvo P1800 Cyan

H Cyan Racing είναι το αγωνιστικό τμήμα της Geely, της εταιρείας που έχει στην κατοχή της την Volvo. Η Cyan Racing που ιδρύθηκε το 1996 έχει στο ενεργητικό της τρεις τίτλους στο World Touring Car Champions με αυτοκίνητα Volvo. 

Τώρα αποφάσισε να αναβιώσει το εμβληματικό P1800, το αυτοκίνητο που σημάδεψε τη Volvo στη δεκαετία του '60 και να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους λάτρεις της αυτοκίνησης να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπορ αυτοκίνητο με vintage εμφάνιση, αλλά και γνήσια (από εκείνη την εποχή)οδηγικά χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Volvo P1800 1960-1972 [video]

Έτσι, το Volvo P1800 Cyan όπως ονομάζεται κρύβει κάτω από το καπό του έναν δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα που προέρχεται από το αγωνιστικό S60 TC1. Ο κινητήρας αυτός αποδίδει 420 ίππους στις 7.000 στροφές και 455 Nm ροπής στις 6.000 στροφές. Για να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο μοντέλο του '60, το αυτοκίνητο δεν διαθέτει ABS, ESP και υποβοήθηση στο σύστημα πέδησης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Volvo P1800 S του «Άγιου» πάει Techno-Classica

Η δύναμη μεταφέρεται στον πίσω άξονα μέσω ενός μπλοκέ διαφορικού της Holinger και το κιβώτιο είναι χειροκίνητο 5 σχέσεων. Σε αντίθεση με το εμβληματικό μοντέλο, εδώ έχουμε ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω, ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και αντιστρεπτικές δοκούς. Επίσης, υπάρχει και κλωβός ασφαλείας από τιτάνιο. Το αυτοκίνητο «πατάει» πάνω σε 18άρες ζάντες και ελαστικά P Zero της Pirelli διαστάσεων 235/40 R18 εμπρός και 265/35 R18 πίσω. Τα φρένα είναι δίσκοι 362 και 330 mm (εμπρός και πίσω αντίστοιχα) που συνδυάζονται με τετραπίστονες δαγκάνες. 

Tο Volvo P1800 Cyan ζυγίζει μόλις 990 κιλά αλλά όπως σημειώνει ο Thed Björk, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στα αυτοκίνητα τουρισμού και μέλος της ομάδας εξέλιξης, στόχος τους δεν ήταν οι απόλυτοι χρόνοι αλλά μια συναρπαστική εμπειρία οδήγησης.