Ένα άψογο Opel Manta 400 στο σφυρί [video]

Ένα άψογο Opel Manta 400 στο σφυρί [video]

Ωδή στον ατμοσφαιρικό ήχο και την πίσω κίνηση από το τελευταίο rallycar της παλιάς –καλής– σχολής.

Όταν η Opel αποφάσισε να εμπλακεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, το 1981, η επανάσταση του Audi Quattro είχε ήδη εκδηλωθεί. Όμως η φίρμα του Rüsselsheim αποφάσισε να εξελίξει τα αγωνιστικά Ascona B και Manta B ακολουθώντας την πεπατημένη του θρυλικού Ford Escort RS, δηλαδή με ατμοσφαιρικό κινητήρα και πίσω κίνηση.

Ανέθεσε λοιπόν στην Cosworth να φτιάξει ένα 16βάλβιδο καπάκι για τον 2λιτρο κινητήρα CIH, και στον ημιεπίσημο βελτιωτή της, τον Irmscher, να σχεδιάσει τις εξωτερικές μετατροπές και το εσωτερικό των αυτοκινήτων που ήταν απαραίτητα για την ομολογκασιόν από τη FIA. Τελικά, για να έχει δύναμη και ροπή, ο κινητήρας μεγάλωσε στα 2,4 λίτρα, με αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων και την τοποθέτηση του στροφαλοφόρου από τον 2.3 ντίζελ.

Henri Toivonen Manta 400
Τα 400άρια Ascona και Manta ήταν το κύκνειο άσμα της παλιάς σχολής στο WRC και είχαν κάμποσες επιτυχίες, κυρίως με τον Walter Röhrl που πήρε και το Πρωτάθλημα Οδηγών το 1982 με το Ascona 400. Αλλά και το Manta οδηγήθηκε από μεγάλα ονόματα, όπως ο Ari Vatanen, o Henri Toivonen (φωτ. επάνω), o Rauno Aaltonen, o Guy Frequelin, o Russell Brookes και ο Jimmy McRae, o πατέρας του Colin.

Ένα από τα 245 homologation specials παραγωγής του Manta 400 οδηγεί και παρουσιάζει στο παρακάτω video o Henry Catchpole του καναλιού Carfection στο YouTube. To αυτοκίνητο είναι του 1983 και είχε εισαχθεί στην Ιρλανδία από τον ίδιο τον τότε επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Opel, τον αείμνηστο Tony Fall. Έχει ανακατασκευαστεί πλήρως και έχει μόνο 47.063 km στο οδόμετρο, από τα οποία μόλις τα 4.800 μετά την ανακατασκευή.

Είναι ένα από τα 59 μόνο που έχουν τα φαρδυμένα φτερά και τη μάσκα με τις 4 σχισμές, και ένα από τα μόλις 12 μοντέλα δρόμου σε χρώμα Astro Silver και όχι λευκό. Το εσωτερικό του, με το τιμόνι Opel Sport, έχει επίτηδες αφεθεί απείραχτο, με την πατίνα του χρόνου.

Opel Manta 400 εσωτερικό

Το συγκεκριμένο Manta 400 έχει βγει σε διαδικτυακή δημοπρασία από το Collecting Cars και η καλύτερη προσφορά μέχρι στιγμής, 5 μέρες πριν τη λήξη της δημοπρασίας, είναι στα €18.430. Τσάμπα πράμα, οπότε κάνουμε τα στραβά μάτια που είναι δεξιοτίμονο, και σπάμε τον κουμπαρά μας.

[Πηγές: collectingcars.com, Carfection / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube