node/37245

Τι αυτοκίνητα αγόρασαν οι Έλληνες το 2019

Άνοδος 2,3% τον Οκτώβριο – Ξεπέρασαν τις 100.000 οι πωλήσεις στο δεκάμηνο

Άνοδο 2,3% σημείωσε η ελληνική αγορά τον Οκτώβριο με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα τον μήνα που πέρασε πωλήθηκαν 7.290 καινούργια αυτοκίνητα έναντι 7.125 του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Στις καλές επιδόσεις της χρονιάς πρέπει να προσμετρήσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, στο τέλος του δεκαμήνου οι συνολικές πωλήσεις ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 100.000 καινούργιων αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα ως το τέλος Οκτωβρίου είχαν πουληθεί 100.062 καινούργια αυτοκίνητα έναντι 91.201 του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2018.

To ενδιαφέρουν των καταναλωτών για το αυτοκίνητο έχει αναζωπυρωθεί όπςω φαίνεται και από τους πολλούς επισκέπτες της έκθεσης «Αυτοκίνηση 2019» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα και η οποία κλείνει τις πύλες της την Κυριακή το βράδυ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτοκίνηση 2019: Τα σημαντικότερα μοντέλα της έκθεσης

Τώρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, αύξηση σημειώνει (αναμενόμενο) η κατηγορία των SUV.  Το σύνολο των πωλήσεων της κατηγορίας αντιπροσωπεύει για το 2019 το 33,8% της αγοράς, όταν πέρυσι αντιπροσώπευε το 28,2%. Αντίθετα πτώση 2,2% παρουσιάζει η κατηγορία των μικρομεσαίων, όμως σε αυτό το ποσοστό δεν προσμετρούνται οι πωλήσεις των SUV της συγκεκριμένης κατηγορίας.

segm

Σε ό,τι έχει να κάνει τέλος με το ποιο καύσιμο προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές, φαίνεται ότι η αρχική «υστερία» του ντίζελ έχει καταλαγιάσει και η αγορά έχει εξορθολογιστεί.

Έτσι στο σύνολο του δεκαμήνου, το 65,7%  των συνολικών πωλήσεων αφορά σε αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης και μόλις το 26,6% αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα υβριδικά αντιπροσωπεύουν το 5,4% της αγοράς, ενώ τα αμιγώς ηλεκτρικά είναι μόλις το 0,4% των συνολικών πωλήσεων.

kay

node/39635

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά ηλεκτρικά λεωφορεία για πιλοτική λειτουργία

Πρόσκληση προς την αυτοκινητοβιομηχανία - Θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές για να διαπιστωθεί στην πράξη η λειτουργικότητά τους. 

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά ηλεκτρικά λεωφορεία για πιλοτική λειτουργία

Το υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να θέσει στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος σε κυκλοφορία ηλεκτρικά λεωφορεία στην περιοχή της Αθήνας. Τα λεωφορεία θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές και σκόπος του προγράμματος είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργικότητά τους, αλλά και να μελετηθεί η δημιουργία υποδομών φόρτισής τους. 
Για το λόγο αυτό απευθύνεις πρόσκληση σε αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω του ΣΕΑΑ να του διατεθεί ένας αριθμός από ηλεκτρικά λεωφορεία, ώστε να υλοποιήσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα. 

Το κείμενο της πρόσκλησης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου έχει ως εξής: 

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δράττοντας την ευκαιρία που δίνει το έργο της «Προμήθειας Λεωφορείων Αστικών Συγκοινωνιών για Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ενσωματώνει στο μείγμα τεχνολογιών και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων–φόρτισης, είναι αναγκαία η δοκιμαστική κυκλοφορία οχημάτων κατά μήκος κατάλληλων διαδρομών από φέτος το καλοκαίρι έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία και στο εγχείρημα αυτό, η συμβολή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) είναι καθοριστική. Η δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από ευγενικές χορηγίες. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών από πλευράς σας, ώστε να περιέλθει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ένα χρονικό διάστημα ικανός αριθμός ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, που θα ενταχθούν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στο αμέσως επόμενο διάστημα.Προσβλέποντας στην ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεργασία». 

node/39625

Αλλαγές στο καθεστώς στάθμευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν ΑμεΑ

Xορηγείται δελτίο στάθμευσης και σε ΙΧ που ανήκουν σε γονείς ή τέκνα ΑμεΑ.

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Αλλαγές στο καθεστώς στάθμευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν ΑμεΑ

Λύση σε ένα πρόβλημα που επηρέαζε την καθημερινότητα πολλών ΑμεΑ δίνει με απόφαση του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα, επιτρέπεται πλέον η χορήγηση Δελτίων Στάθμευσης για ΑμεΑ και στις περιπτώσεις που το ΙΧ αυτοκίνητο δεν ανήκει στο φυσικό πρόσωπο που δικαιούται την άδεια, αλλά στους γονείς του ή στα παιδιά του.

Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μία αδικία που υπήρχε, καθώς ανήλικα ΑμεΑ ή ενήλικες ανίκανοι προς δικαιοπραξία, ενώ είχαν άμεση ανάγκη για κατοχή άδειας στάθμευσης, δεν μπορούσαν να την αποκτήσουν. Και αυτό διότι το ΙΧ αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους δεν είναι ιδιοκτησία τους, αλλά ανήκει για παράδειγμα στους γονείς ή τα παιδιά τους.

Μέχρι σήμερα, ο γονέας ανήλικου ΑμεΑ έπρεπε για παράδειγμα να μεταβιβάσει στο παιδί του το ΙΧ αυτοκίνητο, για να λάβει το Δελτίο Στάθμευσης που δικαιούται, με όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αυτό συνεπαγόταν.

Με την απόφαση του κ. Καραμανλή, οι δικαιούχοι ΑμεΑ λαμβάνουν το Δελτίο Στάθμευσης και εφόσον το ΙΧ αυτοκίνητο ανήκει στους γονείς ή τα παιδιά τους.