Θα πληρώσουμε 40 εκατ. ευρώ στους αυτοκινητόδρομους για το πρώτο lockdown

Θα πληρώσουμε 40 εκατ. ευρώ στους αυτοκινητόδρομους για το πρώτο lockdown

Πρόκειται για αποζημιώσεις που θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο με βάση τη σύμβαση που αυτό έχει υπογράψει με τους αυτοκινητόδρομους. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκαν ανά αυτοκινητόδρομο, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2020 χρηματικά ποσά ύψους 40 εκατ. ευρώ για γεγονότα ευθύνης δημοσίου, εφόσον εκείνο ήταν που επέβαλλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο πρώτο lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

Mε βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις η «Νέα Οδός» (τμήματα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας και Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός) θα λάβει 13,36 εκατ. ευρώ, ο «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» (Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας) 6,37 εκατ. ευρώ, ενώ ο «Αυτοκινητόδρομος Μορέας» (Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη) δεν θα λάβει κάποιο ποσό, αφού σύμφωνα με την παραχώρηση αποζημιώνεται ανά εξάμηνο (έχει αιτηθεί 6,43 εκατ.ευρώ). Επίσης, η «Ολυμπία Οδός» (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα) θα λάβει 13,5 εκατ. ευρώ και η «Γέφυρα ΑΕ» (Ρίο-Αντίρριο): 5,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, η «Κεντρική Οδός» (τμήματα Σκάρφεια-Ράχες Φθιώτιδας και Ξυνιάδα-Τρίκαλα) θα λάβει 1,74 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που αιτήθηκαν οι παραχωρησιούχοι ήταν μεγαλύτερα από τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αποζημιώσεων, εξαιτίας του lockdown που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς και αυτό λόγω των περιορισμών έχει επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις ροές των αυτοκινητόδρομων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube