Πώς να θέσετε σε ακινησία το αυτοκίνητό σας με λίγα «κλικ»

Πώς να θέσετε σε ακινησία το αυτοκίνητό σας με λίγα «κλικ»

Ενόψει του νέου χρόνου ή θα πρέπει να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας ή να θέσετε σε ακινησία το όχημά σας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων συνωστίζονταν με τις πινακίδες στο χέρι στις ουρές των αρμοδίων υπηρεσιών για να θέσουν σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους έτσι ώστε να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά. 

Πλέον, έχοντας περάσει στην ψηφιακή εποχή, πολλές συναλλαγές με το δημόσιο γίνονται από τον υπολογιστή και μια από αυτές είναι και η ακινησία οχήματος. Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να θέσουν σε ακινησία το αυτοκίνητο τους, μη πληρώνοντας τα τέλη, μπορούν να το κάνουν και φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όσοι εντοπίζονται ύστερα από τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν το αυτοκίνητο, θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 σε περίπτωση υποτροπής

Η διαδικασία για να θέσετε το όχημά σας σε ακινησία είναι πολύ απλή και η σχετική υποβολή του αιτήματος γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» έως το τέλος του έτους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
- Ο χρήστης συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγει ή καταχωρίζει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
-Καταχωρεί τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
-Δηλώνει υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Σε περίπτωση που ο χρήστης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα δίνει αριθμό αίτησης και  ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Τέλος να θυμίσουμε πως αναρτημένα βρίσκονται στην πλατφόρμα «myCar» της ΑΑΔΕ, τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας για το έτος 2024, από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά είναι αμετάβλητα σε σχέση με την τρέχουσα και θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube