Ποδηλατόδρομοι με διαδικασίες - εξπρές στους μεγάλους δήμους

Ποδηλατόδρομοι με διαδικασίες - εξπρές στους μεγάλους δήμους

Προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με την ευκαιρία των μέτρων για περιορισμού του κορονοϊού.

η δυνατότητα να εφαρμόσουν η Αθήνα και οι άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων γύρω από τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίζοντας γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία τους.

Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι αρχικά ο περιορισμός της διασποράς του κοροναϊού, αλλά και η προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις.

Όπως έγινε γνωστό, σχετικός οδηγός ρυθμίσεων θα σταλεί άμεσα στους δήμους της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

«Η παρέμβαση μας για τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και είναι ένα ακόμα “όπλο” ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας πως «έτσι περιορίζουμε τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «ενθαρρύνουμε το ποδήλατο, που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης». «Οι παρεμβάσεις αυτές είναι προσωρινές αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μας δείξουν το δρόμο για πιο μόνιμες επιλογές. Οι πόλεις μας έχουν ανάγκη από περισσότερο ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προσωρινές παρεμβάσεις με στόχο να γίνουν μόνιμες

χατζ

Ειδικότερα, τη σχετική διάταξη, που εισηγείται το ΥΠΕΝ και πήγε με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή επεξεργάστηκαν ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης και δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

α) να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών,

β) να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι,

γ) να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζόδρομων, τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, και

δ) να δημιουργούνται «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας» σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπονεί ήδη έναν οδηγό εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών, που θα σταλεί στους δήμους. Αυτός θα περιλαμβάνει τις καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία και θα δίνει οδηγίες: για την ανακατανομή του οδικού χώρου, τη δημιουργία προσωρινών λωρίδων κίνησης του ποδηλάτου, τις ειδικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων και λωρίδων πεζών.

Τέλος, ο οδηγός για τους δήμους, θα περιλαμβάνει προτάσεις σχεδιασμού για τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube