Όλα όσα πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να καταθέσετε πινακίδες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να καταθέσετε πινακίδες

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και οι προθεσμίες αν θέλετε να καταθέσετε πινακίδες

Έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να τα θέσουν σε ακινησία και να μην επιβαρυνθούν με τέλη κυκλοφορίας για το 2016.

Η προθεσμία αυτή συμπίπτει με την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και θα πάρει παράταση μόνον εάν και εφόσον το ΥΠΟΙΚ δώσει παράταση και στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα έως τώρα στοιχεία μέσα στη χρονιά που φεύγει έχουν τεθεί σε ακινησία πάνω από 650.000 οχήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αφορά σε ΙΧ άνω των 2.000 κυβικών, που είναι αυτά που επιβαρύνονται και περισσότερο με τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. 

Ωστόσο, αν θελήσετε να καταθέσετε πινακίδες πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είναι μια τόσο… απλή διαδικασία, αλλά χρειάζεται μπόλικα δικαιολογητικά και έγγραφα, προς δόξαν της γραφειοκρατίας! 

'Ετσι λοιπόν πηγαίνοντας στο αρμόδιο γραφείο πρέπει να έχετε μαζί και τα εξής:

1. Τις πινακίδες του αυτοκινήτου
2. Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
3. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τρέχοντος οικονομικού έτους από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και το τελευταίο εκκαθαριστικό.
4.  Αντίγραφο του εντύπου Ε9, με το οποίο θα αποδεικνύεται πως υπάρχει θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητο που θα τεθεί σε ακινησία, καθώς ο νόμος απαγορεύει να μένει αυτό σταθμευμένο στο δρόμο. 
5. Αν δεν υπάρχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης που να αποδεικνύεται από το Ε9, τότε πρέπει να προσκομιστεί ή μισθωτήριο συμβόλαιο για θέση πάρκινγκ ή βεβαίωση ότι έχει παραχωρηθεί από κάποιον άλλο θέση στάθμευσης . Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει ο προσκομιστεί και το Ε9 του παραχωρούντος τη θέση, ώστε να αποδεικνύεται η ύπαρξή της. 
6. Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι της στιγμή της κατάθεσης των πινακίδων. 

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάρε πίσω τις πινακίδες του μέσα σε διάστημα 12 μηνών από την κατάθεσή τους, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφοριάς της χρονιάς. Μετά την παρέλευση του 12μηνου οι πινακίδες καταστρέφονται και αν κάποιος θέλει να θέσει και πάλι σε κυκλοφορία του αυτοκίνητό του πρέπει να βγάλει καινούργιες, επιβαρυνόμενος με το σχετικό κόστος. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube