Νέο «χαράτσι» στα καύσιμα - Σενάριο εξίσωσης της τιμής του ντίζελ με της βενζίνης!

Νέο «χαράτσι» στα καύσιμα - Σενάριο εξίσωσης της τιμής του ντίζελ με της βενζίνης!

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει αύξηση στο φόρο του πετρελαίου κίνησης και εξίσωση της τιμής του με αυτή της βενζίνης. Στο στόχαστρο και η τιμή του υγραερίου κίνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει ισοδύναμα μέτρα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», η νέα πηγή εσόδων βρίσκεται στο πετρέλαιο κίνησης και την χαμηλότερη φορολογία του συγκριτικά με την βενζίνη.

Εάν το σενάριο αύξησης της φορολογίας του ντίζελ εφαρμοστεί, τότε η τιμή του πετρελαίου κίνησης μπορεί να αυξηθεί ως και 45 λεπτά το λίτρο. Και αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τους οδηγούς που επένδυσαν σε ένα ντίζελ αυτοκίνητο μετά την απελευθέρωση της χρήσης τους, αλλά όλους τους καταναλωτές. Καθώς οποιαδήποτε αύξηση του κόστους των μεταφορών θα μετακυληθεί στις τιμές των προϊόντων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο αναζητά μόνο από το νέο χαράτσι μέσω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα τουλάχιστον 400 εκατομμύρια και στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πληρώνουν λιγότερα.

Το νέο σενάριο μιλάει για αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και εξίσωσης του με αυτόν της βενζίνης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η τιμή του υγραερίου κίνησης.

Σήμερα, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Με μια πρώτη ματιά αυτή η αύξηση δεν μεταφράζεται παρά με αύξηση της λιανικής τιμής από το 1 ευρώ που είναι σήμερα στο 1,35 ευρώ που είναι η τιμή της βενζίνης. Αλλά αν υπολογίσει κανείς και την αύξηση του φόρου γενικά στα καύσιμα τότε μιλάμε για λιανική τιμή στο 1,45 ευρώ/λίτρο.

Μεγάλη αύξηση που αναμένεται να πλήξει χιλιάδες οδηγούς αυτοκινήτων που επέλεξαν τα τελευταία πέντε χρόνια να αντικαταστήσουν το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο τους με ένα πετρελαίου. Η αύξηση αυτή όμως θα επηρεάσει και τις μεταφορές με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ -και όχι μόνο- αλλά και διάφορες υπηρεσίες όπως τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube