Λευκοί δρόμοι και στην Αθήνα

Λευκοί δρόμοι και στην Αθήνα

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης, κάποιοι δρόμοι βάφονται με την εξειδικευμένη, λευκή βαφή CoolSeal.

Το CoolSeal είναι ένα πρωτοποριακό υλικό της αμερικανικής εταιρίας GuardTop, που σκοπό έχει να μειώσει τη θερμοκρασία του οδοστρώματος στις πόλεις, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ξεπεράσει τους 65ο C.

Τον περασμένο Απρίλιο είχαμε μάθει ότι η πρώτη πόλη που εφάρμοσε πιλοτικά τη βαφή σε κάποιους δρόμους της ήταν το Los Angeles. Και μια από τις επόμενες φαίνεται ότι είναι η Αθήνα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του δήμου Αθηναίων για την Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ξεκίνησε μια πιλοτική δράση με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών, με αφετηρία την οδό Βορέου.

Στη συγκεκριμένη οδό του Εμπορικού Τριγώνου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τοποθέτηση του CoolSeal την περασμένη Κυριακή. Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας των ιδιαίτερων προδιαγραφών του υλικού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άρτια σταθεροποιήσή του. Ο καιρός όμως δεν ήταν με το μέρος του Δήμου. Το υλικό πρέπει να παραμείνει στεγνό για τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτησή του, κάτι που λόγω των βροχοπτώσεων αυτών των ημερών, δεν έγινε. Έτσι, η λευκή επίστρωση ξεθώριασε, και πρόκειται να ξαναπεραστεί, όπως επιβεβαιώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Μυριβίλη.

Στην πορεία θα ληφθούν μετρήσεις και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του CoolSeal σε πραγματικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος από το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε επόμενο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή του υλικού θα επεκταθεί σε δυο ακόμη δρόμους, στην 4η Δημοτική Κοινότητα.

CoolSeal in Athens

[Πηγή: newsit]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube