Los Angeles: Οι δρόμοι της πόλης βάφονται λευκοί

Los Angeles: Οι δρόμοι της πόλης βάφονται λευκοί

Υπάρχει λόγος που κάποιοι δρόμοι του Los Angeles από μαύροι γίνονται κατάλευκοι -και ίσως θα έπρεπε να γίνει το ίδιο και στην Αθήνα.

Ένας φρεσκοστρωμένος δρόμος χαρακτηρίζεται από τη σκούρα, μαύρη άσφαλτο, ίσως όμως θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή τη σύνδεση, τουλάχιστον για τους δρόμους των πόλεων.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και συγκεκριμένα την μείωση της θερμοκρασίας που επικρατεί τις ζεστές μέρες του χρόνου σε πολλές μεγαλουπόλεις. Η άσφαλτος αναπτύσσει υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, οπότε μια λύση για τη μείωσή της θα μπορούσε να είναι η αλλαγή χρώματος από μαύρο σε άσπρο! Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στην αμερικανική εταιρία GuardTop. Η οποία δεν έμεινε στη σκέψη, αλλά την υλοποίησε, φτιάχνοντας το CoolSeal: Μια λευκή βαφή ασφάλτου, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Η πρώτη πόλη που αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά τη βαφή σε κάποιους δρόμους της ήταν το Los Angeles. Μια πόλη που «ψήνεται» από τους δρόμους της, αφού όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 40 βαθμούς C, εκείνη της ασφάλτου ξεπερνά τους 65 βαθμούς C. Το πείραμα φαίνεται πως πέτυχε, αφού οι υπεύθυνοι παρατήρησαν ότι η θερμοκρασία ασφάλτου ήταν κατά μέσο όρο έως και 8 βαθμούς C χαμηλότερη στους δρόμους στους οποίους εφαρμόστηκε στο CoolSeal.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οι 10 πιο μποτιλιαρισμένες πόλεις στον κόσμο

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη μέθοδο, σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία είναι περιβάλλοντος, είναι πολλαπλά. Οι συνθήκες είναι καλύτερες για τους πεζούς, αλλά ακόμα και τα κλιματιστικά των κτιρίων έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας. Υπάρχουν όμως λιγότερο προφανή οφέλη, όπως για παράδειγμα το ότι ένας λευκός δρόμος χρειάζεται πολύ λιγότερα φώτα για να είναι επαρκώς φωτισμένος τη νύχτα, οπότε εξοικονομείται ενέργεια.

Το αρνητικό του CoolSeal δεν είναι άλλο από το κόστος. Εκτιμάται ότι το Los Angeles το πλήρωσε $40.000/μίλι, δηλαδή περίπου €20.500/km. Δεν το λες και φτηνό…

L.A. white road

[Πηγή: CBS News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube