«Κλείδωσαν» οι τρεις αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας - Έφτιαξαν και νέα κατηγορία [upd]

«Κλείδωσαν» οι τρεις αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας - Έφτιαξαν και νέα κατηγορία [upd]

Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που φαίνεται να «κλείδωσαν» για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας. Δείτε ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο.

Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που φαίνεται να «κλείδωσαν» για τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Η πρώτη αφορά τα αυτοκίνητα που είχαν μηδενικά τέλη λόγω χαμηλών εκπομπών ρύπων. Τα όρια του CO2 για να μην πληρώνει κάποιος τέλη πέφτουν από τα 100 στα 90 gr/km. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά εκείνους που απέκτησαν ΙΧ μετά την 01/11/2010.

Έτσι για όλους αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη κυκλοφορίας, το κόστος θα είναι 0,90 ευρώ/gr CO2. Για παράδειγμα, ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου που μέχρι πέρυσι δεν πλήρωνε διότι είχε ένα αυτοκίνητο που εξέπεμπε 95 gr CO2/km, φέτος θα πληρώσει 95 X 0,90 = 85,5 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010 και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Εδώ θα υπάρξουν αυξήσεις από 0,10 έως 0,30 ευρώ ανά γραμμάριο CO2.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στους ιδιοκτήτες παλιότερων αυτοκινήτων, αυτών που αποκτήθηκαν πριν τον Νοέμβριο του 2010. Εδώ θεσπίζεται μειωμένος συντελεστής παλαιότητας: Για αυτοκίνητα 10ετίας η έκπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5%, ενώ για οχήματα άνω των 15 ετών η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη και πάντως δεν θα ξεπεράσει το 10%

Τέλος, μία από τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου που έχει κλειδώσει είναι η δημιουργία μίας νέας κατηγορίας οχημάτων. Θα αφορά ΙΧ με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2006 έως το 2010 και για οχήματα από 1.400 κυβικά και άνω. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας κατά 10 έως 40 ευρώ

Αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση και η δημοσιοποίησή της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube