Η Ελλάδα έχει την χειρότερη αναλογία βενζίνης/μισθού σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη αναλογία βενζίνης/μισθού σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Οι Έλληνες χάνουν το διπλάσιο ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού τους, σε σχέση με τους Γερμανούς και άλλους ευρωπαίους πολίτες, για να αγοράσουν καύσιμα.

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει «φωτιά» το τελευταίο διάστημα, οι περισσότεροι καλούμαστε να βάλουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούμε την αναγκαία για τις μετακινήσεις μας βενζίνη. Και τα μέτρα «ασπιρίνη» που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση.

Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), το πρόβλημα που δημιουργεί η ραγδαία αύξηση στην τιμή των καυσίμων στους Έλληνες καταναλωτές δεν μπορεί να λυθεί με 13 ευρώ το μήνα. Η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το πλέον υψηλότερο, αναλογικά με το εισόδημα, κόστος καυσίμων μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Ενδεικτικά, για την αγορά 60 λίτρων βενζίνης οι Έλληνες καταναλωτές χάνουν το διπλάσιο ποσοστό του μέσου μισθού τους, σε σχέση με τους Γερμανούς πολίτες. Για να προμηθευτεί δηλαδή 60 λίτρα βενζίνης το μήνα, ο Έλληνας οδηγός πρέπει να καταβάλει το 5,58% του μέσου μηνιαίου μισθού του, την ίδια στιγμή που στη Γερμανία η αντίστοιχη αναλογία είναι στο 2,92% και στις ΗΠΑ μόλις 1,22%.

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μ. Βρετανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,11% και η Πορτογαλία (5,27%), αλλά και από χώρες όπως η Σλοβακία (5,33%), η Εσθονία (4,96%), η Λετονία (4,81%) και η Λιθουανία (4,54%) που βρίσκονται πιο κοντά στο πολεμικό σκηνικό της Ουκρανίας, το οποίο σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα είναι ο μόνος λόγος που έχουν εκτοξευθεί οι τιμές.

gas

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube