Gov.gr Wallet: Διαθέσιμη η εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

Gov.gr Wallet: Διαθέσιμη η εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

Διαθέσιμη είναι από σήμερα η εφαρμογή Gov.gr Wallet στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Google και της Apple, στην οποία μπορούν να αποθηκευτούν η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης.

Στη διάθεση των πολιτών βρίσκονται από σήμερα οι νέες ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες και το νέο ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, τα οποία μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet μπορούν να αποθηκευτούν σε οποιοδήποτε smartphone.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η παρουσίαση της εφαρμογής για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 στις 18:00, παρουσία των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Το νέο «ψηφιακό πορτοφόλι» είναι στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή στο Google Play για συσκευές Android και στο App Store για συσκευές της Apple.

Οι πολίτες, αφού κατεβάσουν την εφαρμογή μπορούν να συνδεθούν σε αυτή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, όπως και στο gov.gr, και στη συνέχεια θα μπορούν να «περάσουν» σε ψηφιακή μορφή την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης τους.

Η ψηφιακή ταυτότητα θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα γίνονται αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τα στοιχεία μπορούν να περαστούν σε μια μόνο συσκευή ανά φυσικό πρόσωπο, ενώ οι πληροφορίες που εμφανίζονται και αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή είναι οι εξής:

Για την ταυτότητα:
Ο αριθμός ταυτότητας,
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες,
Η ημερομηνία γέννησης,
Ο τόπος γέννησης,
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας και
Η φωτογραφία του κατόχου.

gov.gr wallet

Για το δίπλωμα οδήγησης:
Ο αριθμός άδειας οδήγησης,
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
Η ημερομηνία γέννησης,
Ο τόπος γέννησης,
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης,
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης,
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.),
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος,
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος,
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος και
Η φωτογραφία του κατόχου.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube