Ανατρέπονται όλα στη φορολογία των ΙΧ – Μπαίνει στην εξίσωση η τιμή αγοράς

Ανατρέπονται όλα στη φορολογία των ΙΧ – Μπαίνει στην εξίσωση η τιμή αγοράς

Αλλάζει ριζικά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και της φορολόγησης των ΙΧ, με την τιμή αγοράς του αυτοκινήτου να είναι το «κλειδί» του νέου συστήματος που εξετάζεται.

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στην φορολόγηση των ΙΧ αυτοκινήτων και τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση δημιούργησε μία διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, καθώς και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για να επεξεργαστεί ένα νέο ριζικά διαφορετικό από το σημερινό σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και των φόρων που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο παράγοντας «κλειδί» με τον οποίο θα προσδιορίζονται οι φόροι και τα τέλη κυκλοφορίας στο νέο σύστημα θα είναι η πραγματική αξία του αυτοκινήτου και όχι τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Κατά γενική ομολογία, το σημερινό σύστημα υπολογισμού δημιουργεί αρκετές αδικίες, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η φορολογία φθηνότερων αυτοκινήτων με μεγάλο κυβισμό έφθανε να ξεπερνά την αντίστοιχη ακριβών αυτοκινήτων που εφοδιάζονται με μικρού κυβισμού κινητήρες. Το καθεστώς αυτό θα καταργηθεί και τους περισσότερους φόρους, καθώς και τα υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουν πλέον οι έχοντες μεγάλης αξίας αυτοκίνητα.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να λυθεί ένα κρίσιμο ζήτημα απ' το υπουργείο Οικονομικών που δεν είναι άλλο από τον προσδιορισμό της... πραγματικής τιμής ενός αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ελέγχοντας από το ΣΔΟΕ πολλές θυγατρικές αυτοκινητοβιομηχανιών και εισαγωγικές εταιρείες που εικάζεται ότι πουλούν αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά με μειωμένη εργοστασιακή τιμή ώστε να υπολογίζονται πιο χαμηλά και οι σχετικοί δασμοί.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα και εφόσον οι αλλαγές λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα ενεργοποιηθούν στα τέλη του έτους ώστε να ισχύσουν από το 2017.

Τι θα γίνει με την απόσυρση;
Από την ίδια διυπουργική επιτροπή αναμένεται να παρθεί εντός της εβδομάδας και η απόφαση για τη ρύθμιση της απόσυρσης.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση στις τελικές αποφάσεις η λύση στην οποία δείχενι να καταλήγει η Κυβέρνηση η παράταση του μέτρου έως το τέλος Μαΐου αλλά με ελαφρά μειωμένους συντελεστές, που σημαίνει μικρή μείωση στο όφελος για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube