Tokyo Motor Show 2015: Νέο Honda FCV Clarity

Tokyo Motor Show 2015: Νέο Honda FCV Clarity

Το νέο υδρογονοκίνητο μοντέλο παραγωγής διαδέχεται το ήδη δοκιμασμένο FCX και θα διατεθεί στην αγορά από το 2016.

Το νέο Honda, που κινείται ηλεκτρικά με ενεργειακή κυψέλη υδρογόνου, παρουσιάστηκε στο Τόκιο και οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στην Ιαπωνία τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η Honda έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα ότι το νέο FCV θα πωλείται επίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου θα φτάσει το 2017.

Ο διάδοχος του FCX Clarity είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως concept car στην Έκθεση του Los Angeles το 2013. Ένα δεύτερο πρωτότυπο είχε εκτεθεί πέρσι στο Τόκιο.

Ο ηλεκτροκινητήρας του νέου FCV μπορεί να αποδίδει πάνω από 136 PS και η συγκέντρωση ισχύος έχει αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με το FCX. Οι διαστάσεις της ενεργειακής κυψέλης έχουν μειωθεί κατά 33%.

Η Honda είχε υποστηρίξει παλιότερα ότι το FCV είναι το πρώτο αυτοκίνητο του είδους του όπου ολόκληρο το σύστημα κίνησης –κυψέλη υδρογόνου, ηλεκτρικό μοτέρ και κιβώτιο– έχει χωρέσει κάτω από το εμπρός καπό.

Οι Ιάπωνες λένε ότι το FCV έχει αυτονομία 700 km και μπορεί να ανεφοδιαστεί με υδρογόνο σε μόλις 3 λεπτά. Στην ιαπωνική έκδοσή του μπορεί επίσης να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια ως γεννήτρια.

Η Honda πρόσφατα άνοιξε το δικό της σταθμό ανεφοδιασμού σε υδρογόνο, στο Swindon της Αγγλίας. Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και έχει δυνατότητα παραγωγής 20 τόνων υδρογόνου το χρόνο, σε μια προσπάθεια εκκίνησης της δημιουργίας της αντίστοιχης υποδομής, κάτω από το πρόγραμμα UKH2Mobility της βρετανικής κυβέρνησης.

Το Honda FCV θα έχει ανταγωνισμό από το Toyota Mirai και το υδρογονοκίνητο Hyundai ix35 Fuel Cell.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube