Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης: Ηλεκτρικά και supercars κλέβουν την παράσταση

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης: Ηλεκτρικά και supercars κλέβουν την παράσταση

Τα highlights της έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στις 7 Μαρτίου – Οι σημαντικότερες παρουσιάσεις ανά μάρκα.

Τρία είναι τα «σημεία-κλειδιά» στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.
Το πρώτο έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση. Περισσότερα από ποτέ θα είναι τα αυτοκίνητα που… μπαίνουν στην πρίζα, με την ηλεκτροκίνηση πλέον να γίνεται πιο προσιτή και μπαίνει σε κατηγορίες μαζικής παραγωγής. Το νέο ηλεκτρικό Peugeot 208 για παράδειγμα δεν θα είναι το μόνο αυτής της κατηγορίας, αφού θα πλαισιωθεί από ηλεκτρικές προτάσεις με την υπογραφή της Audi, της Skoda, της Seat αλλά και της «μαμάς» Volkswagen.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης κινείται στην εντελώς αντίπερα όχθη, στο άλλο άκρο της οικονομικής κλίμακας, που οριοθετείται από μια επέλαση supercars όπως το πρωτότυπο πολυτελές και ηλεκτρικό SUV της Aston Martin, το Lagonda All-Terrain, αλλά και το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Ferrari F8 Tributo των 710 ίππων.

Το τρίτο χαρακτηριστικό του Σαλονιού για το 2019 δεν έχει να κάνει με τις παρουσίες, αλλά τις απουσίες. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Γενεύης ο κατάλογος των απουσιών είναι τόσο μεγάλος. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ford, Jaguar Land Rover, Hyundai, Volvo, Opel, Infiniti και Mini. Όλοι αυτοί δεν θα είναι εκεί για διαφορετικούς λόγους, όμως η απουσία τους θα είναι ηχηρή.

Ας δούμε όμως κάποιες από τις σημαντικότερες πρεμιέρες και παρουσίες αναλυτικά και με αλφαβητική σειρά.

Aiways
Η κινεζική startup που ακούει στο όνομα Aiways θα δείξει το crossover U5 που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη φέτος. Η Aiways λέει ότι το αυτοκίνητο έχει μια αυτονομία 460 χιλιομέτρων που μπορεί να επεκταθεί στα 560 χιλιόμετρα αν ο πελάτης επιλέξει ένα πρόσθετο πακέτο μπαταριών που τοποθετούνται στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Το U5 κατασκευάζεται ήδη στο εργοστάσιο της Aiway στη νοτιοανατολική επαρχία Jiangxi της Κίνας.

Alfa Romeo
Δίχως να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, φήμες θέλουν την Μιλανέζικη φίρμα να παρουσιάζει ένα σπορ crossover, μικρότερο σε διαστάσεις από την Stelvio που –αν τελικά παρουσιαστεί – θα μπει με αξιώσεις στην κατηγορία της Mercedes GLA.

Arcfox
Ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Volkswagen, ο Walter de Silva, έχει επιμεληθεί τον σχεδιασμό του ECF crossover concept της Arcfox που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και είναι θυγατρική της κινεζικής Beijing Auto. Η τελευταία είναι ο βασικότερος εταίρος της Daimler στην Κίνα. Το ECF λέγεται ότι είναι εξοπλισμένο και με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3.

Aston Martin
Η Lagonda της Aston Martin επιστρέφει στη Γενεύη, αυτή τη φορά με crossover «ενδυμασία», προϊδεάζοντας για το αυτοκίνητο που η εταιρεία προτίθεται να βάλει στην παραγωγή το 2021. Επίσης στο ίδιο περίπτερο θα υπάρχει και το πρωτότυπο hypercar με το κωδικό όνομα 003.

Audi
Η Audi θα παρουσιάσει το Q4 e-tron ένα concept crossover που θα είναι το φθηνότερο EV της μάρκας στη συγκεκριμένη κατηγορία, όταν θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του στα τέλη του 2020 ή στια αρχές του 2021. Είναι το πρώτο Audi που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MEB της VW, με την εταιρεία να ελπίζει η τιμή του μοντέλου να είναι πολύ κοντά σε αυτήν της συμβατικής έκδοσης. Η Audi θα παρουσιάσει επίσης για την έκδοση hybrid plug-in του Q5.

Bentley
To ταχύτερο SUV στον κόσμο θα είναι στο περίπτερο της Bentley. Πρόκειται για την 12-κύλινδρη Bentayga Speed ​​με τους 626 ίππους, τελική ταχύτητα 306 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,9 δευτερόλεπτα. Ενδεχομένως να υπάρχει και μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια της μάρκας που θα βασίζεται στην Continental GT coupe.

BMW
Τα plug-in υβριδικά θα έχουν την τιμητική τους στο περίπτερο της BMW με τις αντίστοιχες εκδόσεις της νέας σειράς 3, της X5 και της σειράς 7 η οποία θα είναι παρούσα μετά το πρόσφατο facelift της.

Citroen
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης θα είναι το Ami One της Citroen. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που εάν μπει στην παραγωγή θα απευθύνεται λιγότερο στις λιανικές πωλήσεις και περισσότερο στην νέα τάση της «κοινής χρήσης» (car sharing) που έρχεται να δώσει λύσεις για τις μετακινήσεις στα αστικά κέντρα.

Cupra

cupra


Η CUPRA γιορτάζει την πρώτη επέτειο από την ανεξαρτητοποίησή της με την παρουσίαση του πρωτοτύπου Formentor. Το μοντέλο που εξελίχθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της εταιρείας είναι ένα σπορ plug-in hybrid SUV που σχεδιάστηκε με γνώμονα τις επιδόσεις και την αποδοτικότητα, σηματοδοτώντας την αρχή του εξηλεκτρισμού της φίρμας.
Το υβριδικό σύστημα κίνησης έχει συνολική απόδοση 245 PS η οποία μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου DSG και του έξυπνου συστήματος DCC chassis με δυνατότητα κλειδώματος του διαφορικού. Επιπλέον, μια μεγάλη μπαταρία προσφέρει πλήρως ηλεκτροκίνητη αυτονομία 50 km σε κύκλο WLTP και συμβάλλει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων.

Ferrari

ferrari


Η Ferrari παρουσίασε τη νέα F8 Tributo η οποία αντικαθιστά την 488 GTB και φορά τον ισχυρότερο V8 στην ιστορία της φίρμας με απόδοση 720 PS (!).
Ο υπερτροφοδοτούμενος V8 κινητήρας 3,9 λίτρων της Ferrari (ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο "Best Engine" στα International Engine of the Year Awards το 2016, 2017 και 2018) αποδίδει πλέον 720 PS στις 8.000 rpm και 78,5 kgm στις 3.250 rpm, είναι δηλαδή ισχυρότερος κατά +50 PS και με σε σύγκριση με την 488 GTB, ισοφαρίζοντας την 488 Pista. Όσο για το βάρος της νέας Ferrari, αυτό φτάνει τα 1330 kg, δηλαδή -40kg ελαφρύτερη από τον προκάτοχό της και +50 kg βαρύτερη από την Pista.

Honda
Οι Ιάπωνες θα παρουσιάσουν ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, του οποίου η μορφή θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που σχεδιάζουν να βάλουν στην παραγωγή και το οποίο σαν αρχέτυπο πρωτότυπο είχαμε γνωρίσει στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2017.

Jeep
Aναμένεται να παρουσιαστεί μια plug-in υβριδική έκδοση του Renegade, που θα είναι το αυτοκίνητο που θα βάλει τη μάρκα στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Kia
Η Kia θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για ένα σπορ ηλεκτρικό crossover , το οποίο- όπως λέει- θα συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά ενός SUV, ενός σεντάν και ενός crossover.

Lamborghini

lambo


Η Lamborghini θα παρουσιάσει την Huracan Evo Spyder, μια ανοιχτή έκδοση της Huracan. Το μοντέλο εξοπλίζεται με τον ατμοσφαιρικό V10 κινητήρα 5,2 λίτρων που αποδίδει 640 PS στις 8.000 rpm και 61,1 kgm ροπής στις 6.500 rpm και συνεργάζεται με κιβώτιο σχέσεων. Το βάρος των 1.542 kg (+120 kg σε σύγκριση με την Coupe) σημαίνει πως η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι 2,41 kg/hp (έναντι 2,22 kg/h της Coupe). Έτσι, η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 3,1" (+0,2 πιο αργά σε σύγκριση με την κλειστή έκδοση), το 0-200 km/h απαιτεί 9,3" και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 325 km/h.

Mazda
Η Mazda θα έχει στη Γενεύη ένα κουπέ crossover που έρχεται να τοποθετηθεί κάτω από το CX-5. Πρόκειται για το δεύτερο μοντέλο της νέας γενιάς αυτοκινήτων της Mazda μετά το νέο Mazda 3 που είχαμε δει πέρυσι στο Λος Άντζελες.

Mercedes-Benz
Η βασική πρεμιέρα στο περίπτερο της Mercedes θα είναι η ηλεκτροκίνητη έκδοση του minivan V-Class. H Mercedes-Benz EQV εξακολουθεί να έχει τη μορφή ενός πρωτότυπου, αλλά αυτή τη φορά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη γραμμή παραγωγής.

Mitsubishi
Η Mitsubishi θα αποκαλύψει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το Engelberg Tourer Concept , ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV με το οποίο θέλει να καταδείξει τα σχέδιά της για το μέλλον.
Παράλληλα, η Mitsubishi θα παρουσιάσει και την ευρωπαϊκών προδιαγραφών έκδοση του L200 που κινείται από έναν ντίζελ κινητήρα 2,2 λίτρων σε συνδυασμό με αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Nissan
Η Nissan παρουσιάζει ένα ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο crossover, που ακούει στο κωδικό όνομα IMq και το οποίο για πολλούς αποτελεί μια πρώτη ιδέα για το πώς θα μπορούσε να είναι το μελλοντικό Qashqai. Η Nissan δήλωσε ότι το IMq ενσωμάτωσε το μέλλον της Ευφυούς Κινητικότητας (Intelligent Mobility) δίχως να προχωρήσει σε αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για το τεχνικό υπόβαθρο του πρωτότυπου, πέραν του γεγονότος βέβαια ότι πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα που «υπακούει» και στις τεχνολογίες της αυτόνομης οδήγησης.

Peugeot

peug


Όπως και το νέο Renault Clio 5, το νέο Peugeot 208 θα είναι από τις βασικές ατραξιόν του εφετινού του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης.Το νέο 208 θα έχει και μια ηλεκτρική έκδοση με αυτονομία 340 km κατά WLTP. Η Peugeot έχει αναβαθμίσει πλήρως το μοντέλο προσθέτοντας τεχνολογία και υλικά που βρίσκονται πιο συχνά στα ακριβότερα μοντέλα της μάρκας, όπως τα 508 και 5008.
Με εξαίρεση το όνομα, σχεδόν όλα στο νέο Peugeot 208 είναι διαφορετικά από την προηγούμενη γενιά. Είναι χτισμένο σε μια νέα πλατφόρμα, την αρχιτεκτονική CMP του PSA Group. Έχει πιο επιθετικό στυλ και νέες επιλογές χρωμάτων.

Renault

clio


Το νέο Clio της Renault, αντίπαλος του Peugeot 208, θα είναι το πρώτο του μοντέλο που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ήπιας υβριδικής τεχνολογίας της εταιρείας. Η Renault δηλώνει ότι θα έχει 12 μοντέλα με ηλεκτροκίνητους κινητήρες μέχρι το 2022 ως μέρος του στρατηγικού της προγράμματος Drive the Future. Αν και το εξωτερικό του δεν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επαναστατική αλλαγή, το τελευταίο Clio θα είναι πολύ διαφορετικό κάτω από το «περιτύλιγμα», καθώς θα κατασκευαστεί με βάση την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας CMF-B της Συμμαχίας.

SEAT
H SEAT παρουσίασε το πλήρως ηλεκτροκίνητο el-Born Concept το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group και αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέχρι το 2020. Το μικρομεσαίο είναι η εκδοχή της SEAT πάνω στο Volkswagen ID Concept (2016), το οποίο αναμένεται επίσης να μπει στην παραγωγή λίγο νωρίτερα. Στο el-Born, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 150 kw (204 PS) και προσφέρει επιτάχυνση 0-100km/h σε 7,5".
Η SEAT θα παρουσιάσει επίσης και ένα διθέσιο τετράτροχο όχημα, το Minimo, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου με την ευελιξία μιας μοτοσικλέτας και όλα αυτά σε ένα ηλεκτρικό όχημα πόλης. Η σχεδίαση του Minimo παραπέμπει σε αυτήν του Renault Twizy, όπου ο επιβάτης κάθεται πίσω από τον οδηγό με τρόπο που θυμίζει μοτοσικλέτα.

Škoda

sko


Η Škoda θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση στα ηλεκτρικά, το Vision iV crossover που θα είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της μάρκας που θα βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group. Παράλληλα θα κάνει ντεμπούτο και το μικρό SUV της εταιρείας, το Kamiq, το οποίο είναι το τρίτο αυτοκίνητο της μάρκας σε αυτήν την κατηγορία μετά το Karoq και το μεγαλύτερο Kodiaq.

smart
Η smart παρουσιάζει το πρωτότυπο forease+ , μια ειδική έκδοση speedster του ηλεκτροκίνητου smart EQ fortwo Cabrio με ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές πινελιές. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή το πρωτότυπο βασίζεται στο smart forease το οποίο παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Παρισιού του 2018.

SsangYong

kora

Το νέο SsangYong's Korando θα είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που θα προσφέρεται σε αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. Το Korando θα αρχίσει να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά το καλοκαίρι του 2019.

Subaru
Το Subaru Viziv θα είναι η βασική ατραξιόν της μάρκας στη Γενεύη. Λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει γι’ αυτό αλλά κάποιες φωτογραφίες απεικονίζουν ένα κουπέ crossover με λεπτομέρειες παρόμοιες με αυτές του αρχικού πρωτότυπου που και αυτό άκουγε στο όνομα Viziv.

Volkswagen
Η εταιρεία έχει μπει δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσια και υποδομές. Βασικό της όπλο η πλατφόρμα ΜΕΒ πάνω στην οποία θα βασίζεται το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο, το I.D. Neo που σαφώς θα κατέχει περίοπτη θέση στο περίπτερό της. Ωστόσο η VW δεν πρόκειται να μείνει μόνον σε αυτό, με την αντίστροφη μέτρηση για τον πλήρη «εξηλεκτρισμό» της να έχει ξεκινήσει προ πολλού. Στη Γενεύη λοιπόν θα δούμε μεταξύ άλλων και το I.D Buggy, ένα πρωτότυπο που «ακουμπά» πάνω στο θρυλικό Buggy της δεκαετίας του 1970.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube