Εφέτος, το Opel Rekord D κλείνει τα 50! [video]

Εφέτος, το Opel Rekord D κλείνει τα 50! [video]

H έβδομη γενιά του Rekord έμεινε στην παραγωγή για 5,5 χρόνια και ήταν το δεύτερο μοντέλο στην ιστορία της Opel που υπερέβη το ένα εκατομμύριο πωλήσεις.

Με ντεμπούτο τον Δεκέμβριο του 1971 και επίσημη παρουσίαση στον Τύπο τον επόμενο μήνα, οι φαν του Rekord και κάθε ενδιαφερόμενος, εκτός από την μπερλίνα, μπορούσαν να διαλέξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους από μια πλούσια γκάμα: Ένα σπορτίφ κουπέ, ένα στέισον με τρεις ή πέντε πόρτες και ένα 3θυρο επαγγελματικό. 

Ο σχεδιασμός του νέου Rekord με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, διά χειρός Chuck Jordan, εισήγαγε μια διακριτική αναφορά στο Hofmeister kink, ένα στιλ που χαρακτήριζε τις BMW τα τελευταία δέκα χρόνια. Το αυτοφερόμενο σασί υποδεχόταν δύο μοτέρ βενζίνης στα 1.700 και 1.900 κυβικά, με 66 ή 83 και 97 άλογα αντίστοιχα. Έναν χρόνο αργότερα, το 1973, ενσωματώθηκε στην γκάμα κι ένα μοτέρ ντίζελ 2,1 lt. Κι έτσι, το Rekord 2100 D έγινε το πρώτο Opel με πετρελαιοκινητήρα. Ένα 4κύλινδρο σύνολο με 60 άλογα.

Opel Record D Coupe

Το 1975 και μέχρι το 1977, ο κινητήρας των 1,9 lt προσφερόταν σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 75 ή 90 άλογα. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε κι ένα δίλιτρο μοτέρ με 100 PS.

Την άνοιξη του 1972 εν τω μεταξύ λανσαρίστηκε το Commodore B, η πολυτελής και σπορ έκδοση του Rekord, που έκανε αυτόνομη εμπορική καριέρα. Αυτή η δεύτερη γενιά του διατίθετο αποκλειστικά σε μπερλίνα και κουπέ με 6κύλινδρο μοτέρ. Το μοντέλο των 2,5 λίτρων απέδιδε 115 άλογα, ενώ στην έκδοση GS έφτανε τα 130.

Opel Commodore GS/E

Τον Σεπτέμβριο του 1972 λανσαρίστηκε το υπέρ-βιταμινωμένο Commodore GS/E με μοτέρ 2,8 lt και ψεκασμό, φτάνοντας στους 160 ίππους. Με τον κινητήρα να είναι ο ίδιος που φορούσαν τα Diplomat και Admiral, το GS/E ήρθε και γέμισε το κενό που υπήρχε στην γκάμα των Blitz ανάμεσα στα μεσαία και πολυτελή μοντέλα της. 

Τα Rekord D και Commodore B συνέχισαν την εμπορική καριέρα τους μέχρι το 1977, με το κοντέρ των πωλήσεων να φτάνει τα 1,2 εκατ. αυτοκίνητα. Εδώ να σημειώσουμε, ότι ο νεαρός τότε Walter Röhrl το 1973 έκανε το ντεμπούτο του στο WRC, στο ράλι του Monte Carlo, με ένα Opel Commodore GS/E και συνοδηγό τον Jochen Berger, τερματίζοντας 45ος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube