node/31482

Η Volvo θέλει 25% ανακυκλωμένου πλαστικού στα μοντέλα της

Η Volvo παρουσίασε ένα XC60 που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά: Πλαστικά μπουκάλια, παλιά καθίσματα αυτοκινήτων, αλιευτικά δίχτυα...

Η οικολογία, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν περιορίζεται στον εξηλεκτρισμό των συστημάτων κίνησης. Οι κατασκευαστές εργάζονται επίσης πάνω στα χρησιμοποιούμενα υλικά. 

Για παράδειγμα, η Volvo ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει 25% ανακυκλωμένο πλαστικό σε κάθε νέο μοντέλο μέχρι το 2025. Η σουηδική φίρμα καλεί επίσης τους προμηθευτές να «εξελίξουν τα εξαρτήματα της επόμενης γενιάς, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικά».

Η Volvo παρουσίασε μια ειδική έκδοση ενός επαναφορτιζόμενου υβριδικού XC60. Είναι πανομοιότυπο με το μοντέλο που πωλείται σήμερα από τον κατασκευαστή, αλλά διάφορα πλαστικά κομμάτια και εξαρτήματα έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχα ανακυκλωμένων υλικών.

volvo clean seas

Στην καμπίνα, η μοκέτα περιέχει ίνες κατασκευασμένες από πλαστικά μπουκάλια PET και ένα μίγμα ανακυκλωμένου βαμβακιού που ανακτάται από τα  απορρίμματα των κατασκευαστών ρούχων. Κάτω από το καπό, η μόνωση σχεδιάστηκε από παλιά καθίσματα της Volvo. Το κεντρικό τούνελ αποτελείται από ανανεώσιμες ίνες και πλαστικά από ναυτικά σχοινιά και μεταχειρισμένα αλιευτικά δίχτυα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Volvo XC60 D5 AWD

Είναι επίσης ένας τρόπος για τη εταιρεία να κάνει τη σύνδεση με τον αγώνα Volvo Ocean Race. Αυτό το XC60 παρουσιάστηκε σε μια σύνοδο κορυφής για τις θάλασσες που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης στάσης του αγώνα στο Göteborg, έδρα της Volvo στη Σουηδία. Ο κατασκευαστής κινητοποιείται για την ανακύκλωση πλαστικών προκειμένου να αποτρέψει τη ρύπανση των θαλασσών και των ωκεανών.

Εκείνο βέβαια που μένει να δούμε είναι αν η ανακύκλωση μπορεί να είναι οικονομικά συμβατή με την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

node/39638
Sony Vision-S Concept

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Θυμάστε που η Sony μας παρουσίασε online νωρίτερα εφέτος το εντυπωσιακό Vision-S. Τώρα βλέπουμε τη γιαπωνέζικη ηλεκτρική μπερλίνα να βολτάρει στο Tokyo κοντά στην έδρα της Sony.

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Οι τελείως ψεύτικες και στατικές φωτογραφίες του απροσδόκητου Sony Vision-S μας έδωσαν μια πρόγευση γι’ αυτό που ετοιμάζουν οι Ιάπωνες τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά το 4θυρο Sony φαίνεται ότι κινείται κιόλας! Απόδειξη, αυτό το σύντομο διαφημιστικό κλιπάκι που δημοσιεύτηκε στο Youtube από τον ιαπωνικό γίγαντα.

Στο video, ένα μυστηριώδες λευκό φορτηγό μπαίνει στον υπόγειο χώρο στάθμευσης των κεντρικών γραφείων της Sony. Στη συνέχεια, οι πλευρικές πόρτες αποκαλύπτουν το προφίλ του ιαπωνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι εικόνες που ακολουθούν μας δείχνουν σε animation την καμπίνα και τον φωτισμό του Vision-S. Και βάζοντας όπισθεν, το αυτοκίνητο κατεβαίνει απαλά, με μικρή ταχύτητα, από την πλατφόρμα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Sony λέει ότι δεν έχει την πρόθεση να λανσάρει εμπορικά το ηλεκτρικό πρωτότυπό της. Το Vision-S χρησιμοποιείται επίσημα μόνο για την εξέλιξη onboard τεχνολογιών που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την ψυχαγωγία.

node/39635

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά ηλεκτρικά λεωφορεία για πιλοτική λειτουργία

Πρόσκληση προς την αυτοκινητοβιομηχανία - Θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές για να διαπιστωθεί στην πράξη η λειτουργικότητά τους. 

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Το υπουργείο Μεταφορών ζητά ηλεκτρικά λεωφορεία για πιλοτική λειτουργία

Το υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να θέσει στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος σε κυκλοφορία ηλεκτρικά λεωφορεία στην περιοχή της Αθήνας. Τα λεωφορεία θα κινούνται σε προκαθορισμένες διαδρομές και σκόπος του προγράμματος είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργικότητά τους, αλλά και να μελετηθεί η δημιουργία υποδομών φόρτισής τους. 
Για το λόγο αυτό απευθύνεις πρόσκληση σε αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω του ΣΕΑΑ να του διατεθεί ένας αριθμός από ηλεκτρικά λεωφορεία, ώστε να υλοποιήσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα. 

Το κείμενο της πρόσκλησης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου έχει ως εξής: 

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δράττοντας την ευκαιρία που δίνει το έργο της «Προμήθειας Λεωφορείων Αστικών Συγκοινωνιών για Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ενσωματώνει στο μείγμα τεχνολογιών και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων–φόρτισης, είναι αναγκαία η δοκιμαστική κυκλοφορία οχημάτων κατά μήκος κατάλληλων διαδρομών από φέτος το καλοκαίρι έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία και στο εγχείρημα αυτό, η συμβολή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) είναι καθοριστική. Η δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από ευγενικές χορηγίες. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών από πλευράς σας, ώστε να περιέλθει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ένα χρονικό διάστημα ικανός αριθμός ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, που θα ενταχθούν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στο αμέσως επόμενο διάστημα.Προσβλέποντας στην ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεργασία».