«Χτυπήστε» αυτή την ιστορική Porsche 959 του Paris-Dakar [+video]

«Χτυπήστε» αυτή την ιστορική Porsche 959 του Paris-Dakar [+video]

Βγαίνει στο σφυρί, αλλά αν η τσέπη σας δεν φτάνει μέχρι εκεί, σας έχουμε κι άλλη λύση…

Η θρυλική πλέον Porsche 959 εξελίχθηκε αρχικά ως αγωνιστικό Group B για ράλι, όμως δεν πρόλαβε να αγωνιστεί πριν η κατηγορία αυτή απαγορευτεί το 1986 – αν και η Porsche θεωρούσε έτσι κι αλλιώς υπερβολικό το κόστος πλήρους συμμετοχής στο WRC.
 
Η συμμετοχή στο Ράλι Παρίσι-Ντακάρ ήταν αίτημα του εργοστασιακού οδηγού της Porsche, Jacky Ickx, και αρχή έγινε με την Porsche 953, ένα τετρακίνητο αγωνιστικό βασισμένο στην 911, με το οποίο ο René Metge κέρδισε το Paris-Dakar το 1984. Η 953 εξελίχθηκε στην αγωνιστική 959, που ήταν κάτι σαν πειραματικό εργαστήριο για να δοκιμαστούν τα εξαρτήματα και οι λύσεις της κανονικής 959. Μόνο τρία αγωνιστικά κατασκευάστηκαν το 1985, και το συγκεκριμένο, με αριθμό πλαισίου 010015, ήταν το πρώτο από αυτά.

Το αμάξωμα και το σύστημα μετάδοσης είναι πολύ κοντά σε εκείνα του μετέπειτα μοντέλου παραγωγής, όμως ο κινητήρας είναι ένας αερόψυκτος 3.2 boxer προερχόμενος από τη νορμάλ 911 Carrera της εποχής, αντί για τον διτούρμπινο, υδρόψυκτο 2.85 της 959.

Η 959 που δημοπρατεί ο οίκος RM Sotheby’s είναι το πρώτο τέτοιο αγωνιστικό που βγαίνει ποτέ στο σφυρί. Πήρε μέρος στο Paris-Dakar του 1985, με πλήρωμα τους νικητές του 1984, René Metge και Dominique Lemoyne, αλλά εγκατέλειψε από σπασμένο σωληνάκι λαδιού. Εγκατέλειψαν επίσης και οι άλλες δύο 959, αλλά το 1986 η Porsche επανήλθε και πήρε την 1η, 2η και 6η θέση στον αγώνα (βλ. video).

Η RM Sotheby’s λέει ότι μόνο πέντε 959 Dakar επιζούν σήμερα και μόλις δύο ή τρεις είναι σε χέρια ιδιωτών. Οπότε η συγκεκριμένη συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να πουληθεί σε τιμή 3-3,4 εκατομμύρια δολάρια (€2,6-2,9 εκατ.)

Αν παραείναι ακριβή για το πορτοφόλι σας, μην ανησυχείτε. Μαζί της, θα βγει στο σφυρί και άλλη μια ενδιαφέρουσα 959. Ένα πρωτότυπο εξέλιξης, που πιθανώς να είναι το μόνο που κινείται σήμερα, και θα μπορείτε να το χτυπήσετε με μόλις 1,4 εκατομμυριάκια.

Porsche 959 F7 prototype

Είναι το πρωτότυπο με κωδικό F7, που χρησιμοποιήθηκε για εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος και δοκιμές σε περιβάλλον καύσωνα, σε Αμερική και Αυστραλία. Είναι βαμμένο σε κόκκινο ρουμπινί χρώμα, έχει κούφιες ζάντες μαγνησίου σε άσπρη πέρλα και τόσο τα φανάρια όσο και η πίσω πτέρυγα διαφέρουν από αυτά του μετέπειτα μοντέλου παραγωγής.

Μέχρι τον Οκτώβριο, προλαβαίνετε άνετα να σπάσετε εκείνα τα ομόλογα ή να βγάλετε λεφτά από την Ελβετία – αφού κάνετε βέβαια τις διακοπές σας…

[Πηγή: RM Sotheby’s]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube