Bentley R-Type Continental, το ταχύτερο 4θέσιο πριν από 70 χρόνια [video]

Bentley R-Type Continental, το ταχύτερο 4θέσιο πριν από 70 χρόνια [video]

H ιστορική και πολυτελής φίρμα γιορτάζει τα 70 χρόνια του ονόματος «Continental», με μια ματιά στη σπάνια Bentley R-Type Continental, το απόλυτα ταχύτερο 4θέσιο στον κόσμο το 1952.

Η Bentley υπάρχει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, ήταν μόλις το 1952 όταν ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όνομα «Continental». Γιορτάζοντας τα 70 χρόνια του ονόματος λοιπόν, το Crew αναπολεί την Bentley R-Type Continental, τον πρόγονο της σύγχρονης Continental GT.

Με την περιγραφή ως του «πρώτου Grand Tourer στον κόσμο», η Bentley R-Type Continental φορούσε καροσερί από αλουμίνιο και έναν 4,6λιτρο 6κύλινδρο κινητήρα που απέδιδε μέγιστη ισχύ 155 PS. Μπορεί η ιπποδύναμη αυτή να μη συναρπάζει σήμερα, αλλά τότε αρκούσε για να την χρίσει το ταχύτερο 4θέσιο αυτοκίνητο του κόσμου με τελική ταχύτητα 120 mph ή 193 km/h.

Η πρωτότυπη Bentley R-Type Continental γύρισε πέντε γύρους στην κεκλιμένη πίστα του Montlhèry με μέση ωριαία ταχύτητα 118,75 mph ή 191 km/h.

Η Bentley R-Type Continental ήταν η έκδοση υψηλών επιδόσεων της R-Type. Με το ίδιο μεν μοτέρ, αλλά ενισχυμένη τροφοδοσία, αυξημένη συμπίεση και μακρύτερη τελική σχέση μετάδοσης. Το σχέδιο ήταν προϊόν συνεργασίας των μηχανικών και των σχεδιαστών της Rolls-Royce με την H. J. Mulliner & Co., με το τελικό φινίρισμα να ανήκει στον Stanley Watts, σχεδιαστή της τελευταίας. 

Bentley R-Type Continental

Το σασί κατασκευαζόταν στις εγκαταστάσεις της Rolls-Royce στο Crew και το αυτοκίνητο μοιραζόταν πολλά από τα μέρη του με τη στάνταρ R-Type. Το 1954, ο 6κύλινδρος κινητήρας της Bentley R-Type Continental μεγάλωσε, φτάνοντας τα 4,9 lt από την αύξηση της διαμέτρου των εμβόλων.

H R-Type Continental αποδείχτηκε εμπορική επιτυχία και η Bentley κατασκεύασε συνολικά 208 κομμάτια (περιλαμβανομένου του πρωτοτύπου δοκιμών) με την πλειονότητα εξ αυτών να έχουν φτιαχτεί από τον coachbuilder H. J. Mulliner & Co. που στην ουσία ανήκε εκείνη την εποχή στην John Croall & Sons. 

Bentley R-Type Continental

Οι άλλοι καροσερίστες ήταν από τη Βρετανία, όπως ο Park Ward που έφτιαξε έξι κομμάτια, αλλά και από το εξωτερικό. Όπως ο Παριζιάνος Marius Franay που κατασκεύασε πέντε, ο Ελβετός Hermann Graber που έφτιαξε τρία, αλλά και ο Pinifarina (!) που έφτιαξε ένα. 

Αυτή η επιτυχία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς η τιμή του αυτοκινήτου ήταν £6.928 ή σχεδόν 15 φορές το μέσο ετήσιο βρετανικό εισόδημα και τρεισήμισι φορές πάνω από τη μέση τιμή μιας Bentley.

Bentley R-Type Continental & Bentley Continental GT

H Bentley R-Type Continental, με ηλικία άνω των 70 ετών, κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην ιστορία της βρετανικής, η οποία μνημονεύει τα τρία βασικά σχεδιαστικά συστατικά του αυτοκινήτου: Εντυπωσιακά δυναμική γραμμή, μυώδη πίσω πλαϊνά και οπισθοκλινή, «γρήγορη» οροφή. Τρία συστατικά που παραμένουν θεμελιώδες κομμάτι του DNA της Bentley.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube