Το Avtotor Amber είναι το πρώτο EV της Ρωσίας

Το Avtotor Amber είναι το πρώτο EV της Ρωσίας

Και δεν το λες ακριβώς «Tesla Killer», μάλλον FIAT Multipla που ζευγάρωσε με πλυντήριο.

Avtotor Amber

Η Ρωσία παρουσιάζει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πολλοί εύχονται να μην το έκανε. Το Avtotor Amber δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νικητής των καλλιστείων. Φέρνει στο νου θύμησες από το FIAT Multipla, αλλά στο ακόμα πιο δύσμορφο.

Το ρωσικό κράτος έχει να αντιμετωπίσει οικονομικούς περιορισμούς κι αναστολές που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Προσπαθεί πάραυτα να αναζωογονήσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία που πλήττεται από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές αποσύρονται από το αχανές κράτος, με τη Hyundai να είναι η τελευταία.

Το Avtotor Amber είναι η πρώτη προσπάθεια των Ρώσων στα ηλεκτρικά και δεν είναι ακριβώς κολακευτική. Είναι πιο άσχημο ακόμα κι από το FIAT Multipla

Η τοπική βιομηχανία αγωνίζεται να καλύψει το κενό που αφήνουν οι δυτικοί κατασκευαστές. Σε μια χώρα όπου οι περιορισμοί εκπομπών ρύπων είναι σχεδόν μηδενικοί, υπάρχουν κάποιοι που είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι και θέλουν να προσφέρουν το πρώτο ρωσικό EV.

Avtotor Amber

To Avtotor Amber παρουσιάστηκε από το Πολυτεχνείο της Μόσχας, με την προσφώνηση «Tesla Killer». Προφανώς οι άνθρωποι έχουν χιούμορ. Ή υπέρμετρες φιλοδοξίες. 

Με μικροσκοπικούς προβολείς και μια τεράστια κλειστή μάσκα, το Amber δεν πρόκειται να αριστεύσει στην Προστασία των Πεζών. Ούτε βέβαια στην αεροδυναμική σήραγγα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Volkswagen στη Ρωσία

Υπάρχουν δύο θύρες φόρτισης στην πλευρά του συνοδηγού, μία μπροστά και η δεύτερη στο πίσω φτερό. Μόνο οι Ρώσοι γνωρίζουν γιατί κάποιος χρειάζεται δύο θύρες φόρτισης στην ίδια πλευρά.

Avtotor Amber

Το παρμπρίζ και τα πλαϊνά μπροστινά παράθυρα είναι οι μόνες γυάλινες επιφάνειες, ίσως πρόκειται για κάποια επαγγελματική έκδοση. Επιφυλασσόμαστε πάντως, γιατί δεν έχουμε φωτογραφίες που να αποκαλύπτουν πώς είναι το πίσω μέρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ FIAT Multipla by Zotye, η δεύτερη καριέρα του στην Κίνα

Το ρωσικό μοντέλο φοράει δυσανάλογα μικρούς τροχούς. Η πινακίδα γράφει «δοκιμές» στην κυριλλική γραφή, ενδεχομένως είναι κάτι αντίστοιχο με τις δικές μας ΔΟΚ. Εικάζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο που δοκιμάζεται σε δημόσιους δρόμους. Ελπίζουμε ότι η έκδοση παραγωγής θα είναι πιο εύπεπτη.

Avtotor Amber

Όλα τα μέρη του Avtotor Amber κατασκευάζονται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου, των ηλεκτροκινητήρων και του πακέτου μπαταριών.

Το μοντέλο έχει προγραμματιστεί να μπει στην παραγωγή εντός του 2025 στο εργοστάσιο της Avtotor στο Kaliningrad. Η εγκατάσταση παρήγαγε στο παρελθόν μοντέλα με σήματα BMW, Ford και Kia, πριν οι κυρώσεις αναγκάσουν τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αποχωρήσουν.

Avtotor Amber

Τα σχόλια στο Διαδίκτυο συγκρίνουν το Amber με το FIAT Multipla κι αυτό δεν είναι κολακευτικό. Το ιταλικό μοντέλο ονομάστηκε το πιο άσχημο αυτοκίνητο του κόσμου από το Top Gear στις αρχές της δεκαετίας.

«Τώρα επιτέλους καταλαβαίνουμε γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες έκλεβαν πλυντήρια ρούχων από την Ουκρανία. Τα χρειάζονταν για να τα βάψουν κόκκινα και να τους βάλουν ρόδες», σχολίασε κάποιος.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube