TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε

TCS: Δοκιμή παιδικών καθισμάτων και δύο μοντέλα που πρέπει να αποφύγετε

Συνολικά το Touring Club Suisse, το μεγαλύτερο ελβετικό κλαμπ χρηστών του δρόμου, αξιολόγησε 22 παιδικά καθίσματα. Τα αποτελέσματα ήταν κατά τη συντριπτική πλειονότητά τους καθησυχαστικά.

Τα 22 μοντέλα (για διαφορετική σωματική διάπλαση, μικρών παιδιών) δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν επί τη βάσει έξι κριτηρίων: Ασφάλεια, χειρισμός, εργονομία, περιεχόμενο επιβλαβών ουσιών, καθαρισμός και φινίρισμα. Τα καλά νέα όπως προείπαμε, είναι ότι τα 17 από τα 22 παίρνουν μια τελική αξιολόγηση «ιδιαίτερα συνιστώμενο», με μέση βαθμολογία ανάμεσα στο 60 και στο 79%. Μεταξύ αυτών, ένα κάθισμα με ενσωματωμένους αερόσακους, το Bébé Confort Axissfix Air. Αλλά τα περισσότερα μοντέλα έχουν πολύ καλή βαθμολογία στο κριτήριο «ασφάλεια», με κορυφαίο σε αυτόν τον τομέα το Britax Römer Swingfix i-Size.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Παιδικά καθίσματα + χοντρά μπουφάν= επικίνδυνος συνδυασμός [video]

Αντίθετα, το TCS προειδοποιεί για δύο μοντέλα ως «μη συνιστώμενα»: Το Jané Gravity και το Concord Ultimax i-Size. Το πρώτο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε επιβλαβείς ουσίες και το δεύτερο πήρε κόκκινη κάρτα στην ασφάλεια, καθώς απέτυχε στη δοκιμή σύγκρουσης. Προσοχή λοιπόν διότι και τα δύο καθίσματα εισάγονται στην Ελλάδα. Επίσης να αναφέρουμε ότι το παιδικό κάθισμα Chicco Cosmos βαθμολογήθηκε «Συνιστώμενο με επιφύλαξη».
evaluation sieges enfants
Με την ισχυρή εμπειρία του, με 50 χρόνια δοκιμών και μάλιστα σε ιδιόκτητη πέδη, το TCS κάνει μνεία σε βασικές συμβουλές για την αγορά και τη χρήση ενός παιδικού καθίσματος.
 
- Επιλέξτε ένα ή περισσότερα καθίσματα με βάση τις δοκιμές ανεξάρτητων φορέων πριν από την αγορά και στη συνέχεια ελέγξτε τη συμβατότητα του μοντέλου με το αυτοκίνητό σας.

- Τα παιδικά καθίσματα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο σφιχτά και σταθερά, ακόμη και σε παλαιότερα αυτοκίνητα με μακριές ζώνες ασφαλείας. 

- Για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη συγκράτηση, βεβαιωθείτε ότι οι ζώνες είναι σφιχτές, ευθυγραμμισμένοι όσο το δυνατόν και δεν διπλώνουν ή είναι βερινιασμένοι.

- Ειδικά για τις βρεφικές «μπανιέρες», ελέγξτε αν το μήκος της ζώνης είναι επαρκές για να συγκρατήσει το κάθισμα με ασφάλεια. Αν η ζώνη είναι πολύ μικρή για ένα σύνηθες βρεφικό κάθισμα, μπορεί να είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός καθίσματος με ξεχωριστή βάση.

- Αν η ζώνη ασφαλείας σε ένα booster με στήριξη πλάτης, δεν «ρολάρει» απρόσκοπτα όταν το παιδί γέρνει προς τα εμπρός, δοκιμάστε ένα άλλο παιδικό κάθισμα του οποίου ο οδηγός της ζώνης στο ύψος του ώμου θα ταιριάζει καλύτερα με τη γεωμετρία της ζώνης του αυτοκινήτου.

- Τα παιδικά καθίσματα με ημι-καθολική εισδοχή (π.χ. όλα τα καθίσματα με πόδι στήριξης) δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε όλα τα αυτοκίνητα. Ελέγξτε εκ των προτέρων τον ειδικό κατάλογο.

- Βγάλτε το μπουφάν του παιδιού έτσι ώστε η ζώνη να καίει καλά στο σώμα. Οι ζώνες και η στήριξη της πλάτη στήριξης θα πρέπει να προσαρμόζονται τακτικά στο μέγεθος του παιδιού που μεγαλώνει.

Τα αποτελέσματα των όλων των δοκιμών του TCS για όλα τα καθίσματα της αγοράς

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube