Παιδικά καθίσματα + χοντρά μπουφάν= επικίνδυνος συνδυασμός [video]

Παιδικά καθίσματα + χοντρά μπουφάν= επικίνδυνος συνδυασμός [video]

Η χρήση παιδικού καθίσματος με τα παιδί να είναι ντυμένο σαν κρεμμύδι μειώνει δραστικά ή ακόμη και μοιραία το περιθώριο ασφαλείας.

O χειμώνας έστω και αργά έφτασε και στη χώρα μας. Και φυσικά, οι γονείς πριν βγουν από την πόρτα του σπιτιού φροντίζουν να κάνουν «κρεμμύδια» τα παιδιά τους με χοντρά μπουφάν και ορθά πράττουν.

Στην περίπτωση όμως που τα παιδιά στη συνέχεια θα μπουν στο αυτοκίνητο, έστω κι αν σε αυτό η καμπίνα είναι παγωμένη, η πρόσδεσή τους με τις ζώνες ασφαλείας, είτε πρόκειται για παιδικό κάθισμα είτε για το κάθισμα του αυτοκινήτου, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ειδικοί από το KidsAndCars.org λένε ότι χαλαρώνοντας τις ζώνες ασφαλείας ενός παιδικού καθίσματος για να υποδεχτεί αυτό ένα παιδί με ογκώδες μπουφάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σε μια σύγκρουση να «γλιστρήσει» και μέσα από το κάθισμα και μέσα από το μπουφάν.

Δείτε το video του NBC, που δείχνει το δυνητικό κίνδυνο παιδιών που φορούν χοντρά μπουφάν. Ακόμα και με 50 km/h, το παιδικό crash-test dummy πετάγεται έξω από τις ζώνες, καθώς και έξω από το μπουφάν! Η αφαίρεση λοιπόν του μπουφάν πριν από την πρόσδεση του παιδιού μπορεί να αποβεί σωτήρια. Και μάλιστα η συμβουλή, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του NBC Jeff Rossen, έχει εφαρμογή και ευεργετικά αποτελέσματα και για τους ενηλίκους.

Τα χειμωνιάτικα πανωφόρια, όπως  σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμπιέζονται σε μια σύγκρουση και αυξάνουν το κίνδυνο τραυματισμού. Ιδανικά, το νήπιο ή το παιδί χρειάζεται να φορά λεπτά ρούχα, και το πανωφόρι ή η κουβέρτα να το σκεπάζει ριχτή πάνω από τις ζώνες ασφαλείας, αν χρειάζεται ή μέχρι να ζεσταθεί η καμπίνα του αυτοκινήτου.

Βέβαια, εκείνο που πρέπει να πούμε, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό γονέων θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους όχι μόνο με τα ογκώδη μπουφάν, αλλά από τον τρόπο και τη σπουδή που επιδεικνύουν στη μεταφορά τους. Προφανώς δεν αναφερόμαστε στους ανεγκέφαλους «δολοφόνους» που έστω και για τη μικρότερη διαδρομή τα αμολάνε χύμα στο σαλόνι. Αναφερόμαστε στη ορθή εγκατάσταση του παιδικού καθίσματος. Στις ΗΠΑ, πάνω από το 46% των παιδικών καθισμάτων τοποθετούνται λάθος, σύμφωνα με τη National Highway Traffic Safety Administration, με τρόπο έτσι ώστε να μειώνουν την ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος. Αντίστοιχο ποσοστό ισχύει για την ΕΕ, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό αυτό φέρεται να ανεβαίνει στο 80%! Ο πιο κοινός τύπος λάθους αφορά αυτόν της πρόσδεσης, είτε με χαλαρή τη ζώνη ασφαλείας που συγκρατεί το παιδί είτε με χαλαρή τη ζώνη ασφαλείας που συγκρατεί το κάθισμα (στην περίπτωση που δεν είναι Isofix).

Σας παραθέτουμε τα δέκα συνηθέστερα λάθη στη χρήση παιδικών καθισμάτων
1. Προμήθεια μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος χωρίς γνώση του ιστορικού του.
2. Τοποθέτηση του καθίσματος σε λάθος θέση στην καμπίνα
3. Χρήση του καθίσματος ως υποκατάστατο της κούνιας
4. Εσφαλμένη τοποθέτηση του καθίσματος ή πρόσδεση του παιδιού
5. Εσφαλμένη γωνία κλίσης του καθίσματος
6. Αλλαγή του καθίσματος που «βλέπει» ανάποδα πολύ νωρίς
7. Ένδυση του παιδιού με ογκώδη ρούχα όταν κάθεται στο κάθισμα
8. Αλλαγή του καθίσματος με booster πολύ νωρίς
9. Εσφαλμένη χρήση του booster (ανυψωμένο έδρανο)
10. Χρήση του καθίσματος του αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας του πολύ νωρίς

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube