Στο μικροσκόπιο οι προβολείς των σύγχρονων αυτοκινήτων

Στο μικροσκόπιο οι προβολείς των σύγχρονων αυτοκινήτων

Μετά από καταγγελίες οδηγών για εκτυφλωτικά φώτα στα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα Ηνωμένα Έθνη θα επανακαθορίσουν την φωτεινότητά τους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι συνεργάτες τους στα τμήματα Φωτισμού, αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με νέα όρια στην ισχύ των προβολέων που τοποθετούν στα σύγχρονα μοντέλα.

Μία πολυεθνική ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει αυτή την περίοδο το ζήτημα της αντανάκλασης των φώτων, μιας και πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία εκ μέρους των πολιτών.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει φωτεινότερα συστήματα προβολέων για την βελτίωση της ορατότητας των οδηγών, από προβολείς bi-xenon μέχρι matrix laser. Παρόλα αυτά, ορισμένοι οδηγοί διαμαρτύρονται ότι μερικοί προβολείς είναι πολύ δυνατοί και τους τυφλώνουν όταν κινούνται απέναντί τους.

Σύμφωνα με έρευνα της RAC, το 15% των οδηγών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι έχουν «τυφλωθεί» από προβολείς σύγχρονου αυτοκίνητου γιατί ήταν πολύ φωτεινοί. Ακόμα, το 65% των οδηγών που ανέφεραν ότι «τυφλώνονται» συχνά από τα φώτα των σύγχρονων αυτοκίνητων, δήλωσαν ότι χρειάζονται περίπου 5” για να ξαναδούν κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι σε ταχύτητα ταξιδιού θα διανύσετε μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίς να έχετε πλήρη οπτική «επαφή» με το δρόμο.

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με προβολείς που πληρούν τα πρότυπα που έχει καθορίσει η Ε.Ε. και είναι σύμφωνοι με το Παγκόσμιο Φόρουμ των Η.Ε. για την εναρμόνιση των κανονισμών που αφορούν οχήματα.

Αυτή την περίοδο, η ομάδα εργασίας των Η.Ε. για τον φωτισμό και το φως εξετάζει το ζήτημα της αντανάκλασης των προβολέων στα αυτοκίνητα, και μέσα στο 2018 αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες προδιαγραφές.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος Οδικής Ασφάλειας της RAC Βρετανίας, Pete Williams δήλωσε: «Η ένταση και η φωτεινότητα ορισμένων νέων προβολέων, σαφώς και δυσκολεύει τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Η τεχνολογία φωτισμού έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά παρά τα γεγονός ότι βοηθά αρκετά αυτόν που τα χρησιμοποιεί, παρουσιάζει έναν ανεπιθύμητο, νέο κίνδυνο οδικής ασφάλειας για όποιον οδηγεί προς τους συγκεκριμένους προβολείς ή προσπαθεί να δει σε μια διασταύρωση».

[Πηγή: Auto Express UK]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube