Ράμπα διαφυγής και ανάσχεσης φορτηγών: Κι όμως δουλεύει! [video]

Ράμπα διαφυγής και ανάσχεσης φορτηγών: Κι όμως δουλεύει! [video]

Δείτε πόσο γρήγορα και σε πραγματικές συνθήκες μια ράμπα διαφυγής και ανάσχεσης βαρέων οχημάτων σταματά ένα τράκτορα μετά ρυμουλκουμένου εκτός ελέγχου.

Οι δρόμοι ή ράμπες διαφυγής βαρέων οχημάτων έχουν ευρεία χρήση στις ΗΠΑ, αλλά και σε κάποιες περιοχές στην Ευρώπη. Μια τυπική ράμπα διαφυγής είναι ένα ευθύς ή ανωφερής δρόμος στρωμένος με άμμο ή χαλίκι.

Το βάθος των τελευταίων οδηγεί την κινητική ενέργεια του οχήματος να διαχυθεί με ελεγχόμενο και σχετικά αβλαβή τρόπο, επιτρέποντας στον οδηγό να επιβραδύνει με ασφάλεια.

Ράμπα διαφυγής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη προβλέπεται συνήθως σε κατωφερείς διαδρομές, σε ορεινούς δρόμους και περάσματα. Οι μακριές κατωφέρειες με μεγάλη κλίση επιτρέπουν στα βαρέα οχήματα υψηλές ταχύτητες που κρατιούνται εντός των επιτρεπόμενων ορίων και με τη παρατεταμένη χρήση φρένων. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην υπερθέρμανσή τους. Ράμπες υπάρχουν επίσης και σε στροφές που κλείνουν απότομα ή πριν από ένα σημείο που επιβάλλεται ένα βαρύ όχημα να σταματήσει, όπως πριν από τη διασταύρωση με μια κατοικημένη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Φορτηγό κυνηγά τον Latvala σε ειδική του Ράλι Φιλανδίας! [video]

Τα παραπάνω ίσως να ακούγονται ανώφελα σε έναν οδηγό ΙΧ. Αλλά για ένα οδηγό βαρέως και μακριού οχήματος θα μπορούσε στη δύσκολη στιγμή να είναι σανίδα σωτηρίας. Η Caltrans λοιπόν δημοσίευσε στη σελίδας της στο Facebook εικόνες από ένα 18τροχο εκτός ελέγχου την ώρα που ετοιμάζεται να στρίψει με ταχύτητα σε μια καμπή και αναγκάζεται να κάνει χρήση μιας ράμπας διαφυγής με χαλίκι. Η κάμερα παρακολούθησης βιντεοσκόπησε σε αργή και διακεκομμένη κίνηση το περιστατικό, αλλά και πάλι τα πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα: Το φορτηγό επιβραδύνει μέχρι ακινητοποίησης ιδιαίτερα γρήγορα, αλλά και χάνοντας αρκετά την κατευθυντικότητά του Από τη στιγμή που εισέρχεται στη ράμπα μέχρι να ακινητοποιηθεί χρειάστηκε μόλις τέσσερα μήκη του. Δηλαδή, ενδεχομένως και καλύτερα από το αν φρενάριζε στην άσφαλτο και τα φρένα του ήταν σε 100% λειτουργική κατάσταση.

Μήπως στην Ελλάδα με το ορεινό ανάγλυφο και την ανομία στην ταχύτητα των βαρέων οχημάτων θα έπρεπε να υιοθετηθεί το μέτρο αυτό;

[Caltrans μέσω Jalopnik]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube