Νέα crash-tests από τον Euro NCΑP [videos]

Νέα crash-tests από τον Euro NCΑP [videos]

Ο ανεξάρτητος οργανισμός δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφάλειας για τα νέα Mazda MX-5, Opel Karl και Hyundai Tucson.

Πολύ καλά τα πήγαν και τα τρία νέα μοντέλα, καθώς τα αστέρια που τυχόν έχασαν οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης.

Το μίνι πόλης Opel Karl (Vauxhall Viva στη Μ. Βρετανία) πήρε 4 αστέρια στις τελευταίου τύπου δοκιμές ασφάλειας του Euro NCAP. Το αποτέλεσμα αυτό είναι αξιέπαινο για ένα μικρό αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, όμως τα crash tests αποκάλυψαν και κάποια αδύνατα σημεία.

Στη μετωπική offset πρόσκρουση, το κεφάλι του οδηγού συμπίεσε τελείως τον αερόσακο και στην πλευρική πρόσκρουση σε στύλο ο θώρακάς του δεν προστατεύτηκε επαρκώς. Η προστασία του θώρακα του πίσω ανδρεικέλου μικρού κοριτσιού ήταν επίσης ανεπαρκής στην τελευταίου τύπου δοκιμή πρόσκρουσης σε σταθερό εμπόδιο πλήρους πλάτους. Τέλος, ο οδηγός γλίστρησε κάτω από τη ζώνη, με αποτέλεσμα τον υψηλό κίνδυνο τραυματισμού στα γόνατα και τους μηρούς.

Τα 4 αστέρια λοιπόν ίσως να ήταν 5 αν το Karl είχε βελτιστοποιημένα συστήματα συγκράτησης.

Το νέο Mazda MX-5 επίσης πήρε 4 αστέρια, όπως είχε πάρει και το νέο Audi TT πριν λίγο καιρό. Το ΜΧ-5 έδειξε να συνδυάζει καλή γενική συμπεριφορά στα crash tests με εξαιρετική προστασία των πεζών χάρη στο «αναπτυσσόμενο» καπό που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό. Όμως, όπως και στην περίπτωση του ΤΤ, η εφαρμογή της τελευταίας τεχνολογίας αποφυγής ατυχημάτων κρίθηκε μη αναγκαία από τη Mazda. Ειδικά η έλλειψη συστήματος αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (ΑΕΒ) μέτρησε στην αξιολόγηση του Euro NCAP, αφού άλλα αυτοκίνητα παραπλήσιας τιμής το προσφέρουν έστω και ως έξτρα.

Τέλος, το νέο Hyundai Tucson (αντικαταστάτης του ix35) πήρε την ανώτατη βαθμολογία των 5 αστέρων. Το μεσαίο SUV πήρε υψηλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς αξιολόγησης. Συγκρινόμενο με τον ομώνυμο προκάτοχό του, που είχε δοκιμαστεί το 2006, το νέο Tucson έδειξε αξιόλογη πρόοδο στη γενική ασφάλεια και ειδικότερα στα ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφαλείας. Το σύστημα ΑΕΒ προσφέρεται ως έξτρα στο Tucson, αλλά δεν υπολογίστηκε στη βαθμολόγηση καθώς το ποσοστό επιλογής του από τους αγοραστές δεν αναμένεται αρκετά υψηλό.

Αναλυτικά αποτελέσματα και φωτογραφίες από όλα τα crash tests του οργανισμού, στο www.euroncap.com.

Τα αποτελέσματα των επόμενων δοκιμών θα δημοσιευτούν στις 4 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube