Ford: ειδική στολή προσομοιώνει τις παρενέργειες των ναρκωτικών στην οδήγηση

Ford: ειδική στολή προσομοιώνει τις παρενέργειες των ναρκωτικών στην οδήγηση

H Ford δημιούργησε μια ειδική στολή που προσομοιώνει τις παρενέργειες ναρκωτικών, όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη ή η ηρωίνη. Στόχος είναι να αναδείξει τον θανάσιμο κίνδυνο της οδήγησης υπό την επήρεια.

Η Ford συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Meyer-Hentschel της Γερμανίας προκειμένου να δημιουργήσουν μια ειδική στολή που μιμείται τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό η λήψη ναρκωτικών ή αλκοόλ και τι συμβαίνει όταν οδηγεί κανείς υπό την επήρειά τους.

Η στολή μειώνει την κινητικότητα και την όραση, δημιουργεί προβλήματα στον συντονισμό, χρησιμοποιώντας «γεμίσματα», βαράκια στους αστραγάλους, παραμορφωτικούς φακούς και ακουστικά, σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσει τις παρενέργειες των ναρκωτικών ή της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σ
ύμφωνα με μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών αυξάνει κατά 30 φορές τις πιθανότητες να εμπλακείς σε σοβαρό ατύχημα . Παρόλα αυτά, ένας στους δέκα απάντησαν ότι μπήκαν ως επιβάτες σε αυτοκίνητα που τα οδηγούσαν άνθρωποι που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών. Η νέα αυτή στολή θα είναι μέρος του προγράμματος της Ford του ονομάζεται Ford Driving Skills for Life, το οποίο μέχρι σήμερα έχει κάνει πρακτικά και online σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως.


Ο Gundolf Meyer-Hentschel, διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου Ινστιτούτου, εξηγεί πως ακριβώς δουλεύει η στολή: «Οι χρήστες ναρκωτικών μερικές φορές βλέπουν “αστραπές” στο περιφερειακό τους πεδίο όρασης, ένα φαινόμενο που αναπαριστούμε με την ειδική μάσκα. Την ίδια στιγμή, διάφοροι φανταστικοί ήχοι αναπαράγονται από τα ακουστικά. Η μάσκα όρασης διαταράσσει την αντίληψη και αναπαράγει ανύπαρκτους χρωματικούς συνδυασμούς, που είναι μια παρενέργεια του LSD».

Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα στην Ευρώπη. Την περασμένη χρονιά 8,8 εκατομμύρια νέοι 15-24 έκαναν χρήση κάνναβης και 2,3 εκατομμύρια της ίδιας ηλικιακής ομάδας έκαναν χρήση κοκαΐνης. Μόνο μέσα στο 2015 πάνω από 400 άτομα συλλαμβάνονται κάθε μήνα με κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ θεωρείται πως πάνω από 200 θάνατοι συνδέονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube